#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes-slov Neonat 2024; 30 (1): 4.
Kategorie: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové!

Dostáváte do ruky číslo časopisu Česko-slovenská neonatologie, zaměřené na management novorozenců s vrozenými vývojovými vadami v perinatálním a neonatálním období.

Novorozenecké oddělení FN Motol je pracovištěm, které dlouhodobě koncentruje pacienty s izolovanými i kombinovanými vrozenými vývojovými vadami všech orgánových systémů, a to z oblasti celé České republiky. Jedná se o pacienty primárně přijímané na naše oddělení a o stále rostoucí skupinu pacientů přijímaných na jiná specializovaná oddělení FN Motol a překládaných k nám k předoperační stabilizaci nebo pooperační péči. Stav pacientů komplikuje ve více než polovině případů prematurita, která vyžaduje specifický mezioborový přístup.

V posledních 3 letech je z přibližně 400 pacientů vyžadujících nějaký typ intenzivní péče a přijímaných na naše oddělení přes 200 pacientů s vrozenými vadami. Zbývající jsou děti s jinými patologiemi a děti předčasně narozené. Péče o nezralé novorozence s vrozenými vadami by byla nemyslitelná bez kvalitní péče o prematurity bez vrozených vad. Právě stabilizace a komplexní zajištění těchto pacientů umožňuje dosáhnout kvalitní péče i o pacienty s kombinací problémů.

Klíčovými body zásadními pro řešení celkového stavu těchto komplexních pacientů jsou nejen specializovaná diagnostika a terapie, organizace a koordinace postupu multidisciplinárních týmů z celé fakultní nemocnice, ale také vlastní péče o nemocné novorozence. Proto se naše oddělení zaměřuje také na výzkum a postupy zkvalitňující péči neonatologickou. Publikačně jsme aktivní v oblastech ventilačních modalit u chronického plicního postižení (optimalizace automatické úpravy podávání kyslíku), zánětu, infekcí a antibiotické terapie (aktivita zánětu při porodu, možnosti diagnostiky a strategie léčby novorozeneckých sepsí), monitorace oxygenace u nedonošených dětí (NIRS), endokrinologie a metabolizmu (kontinuální monitorace glukózy) a možností ultrazvukové diagnostiky kardiovaskulárních změn u novorozence (diagnostika postnatálních změn a léčba PDA).

V aktuálním čísle se soustředíme na nejčastější a nejzávažnější vrozené vývojové vady. Kromě základních informací, etiologie a patogeneze vrozených vad se zaměřujeme na stabilizaci po porodu, aspekty transportu a s péčí související problémy etické a paliativní. U uvedených vybraných vad uvádíme i praktické poznatky a doporučení, která by na pracovištích s menší zkušeností s těmito pacienty mohla pomoci ulehčit nebo racionalizovat poporodní nebo transportní management.

Milí čtenáři, vzhledem k charakteru našeho centra jsme celoročně v kontaktu se všemi pracovišti pečujícími o novorozence v České republice. Kapacita našeho oddělení byla v uplynulých dvou letech navýšena. Lékaři a sestry Novorozeneckého oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol jsou připraveni ve spolupráci s odesílajícími pracovišti realizovat konzultace, management a transfery domácích i zahraničních multidisciplinárních pacientů.

Těším se na další spolupráci!

Jan Janota

 

 

Vážení a milí čtenáři,

pan profesor Janota se svým kolektivem pro Vás připravil soubor prací týkající se vrozených vývojových vad. Jedná se o problematiku, jejíž diagnostika a léčba se velmi dynamicky vyvíjí. Postupy jsou stále sofistikovanější, v důsledku toho se stále zlepšují výsledky nejen v oblasti mortality, ale především v redukci dlouhodobé morbidity a následků vrozených vad.

Každý z nás se s vrozenými vývojovými vadami setkává. Pokud je problém závažnější, tak následuje obvyklé rozhodnutí: „překlad do Motola“. Je skvělé, že máme tu možnost.

Dovolím si krátkou osobní zkušenost. Měl jsem tu čest pracovat 10 let na neonatologickém oddělení ve FN Motol. V roce 1996, kdy jsem nastoupil, jsem byl již zkušeným neonatologem. Tedy myslel jsem si to. Záhy jsem pochopil, jak specifické a nenahraditelné je motolské pracoviště. Byl jsem konfrontován se složitou mezioborovou problematikou, kterou jsem neznal a musel se ji učit zvládat. Potkával jsem špičkové specialisty z jiných oborů, vnímal jsem jejich mimořádnou odbornost, lidskost a nasazení. Děkuji za tu zkušenost. Péče o děti s vrozenými vývojovými vadami je v Motole komplexní a naprosto jedinečná.

Těšíme se na další číslo našeho časopisu, které připraví kolegové ze Slovenska. Budou se věnovat problematice novorozenecké hematologie a imunologie.

Krásné léto všem.

Martin Čihař


Štítky
Neonatologie Neonatologická sestra

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská neonatologie

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#