#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak diagnostikovat a efektivně léčit CHOPN v roce 2024

Předpokládaný čas: 120 minut
Ohodnoceno: 2 kredity ČLK, 2 kredity SLK, 1 kredit SLK
Datum publikace: 1. 7. 2024
Pro možnost absolvování on-line kurzu je třeba se přihlásit.

Podmínky splnění

2 kredity ČLK – absolvování na min. 80 % max. 3 pokusy 2 kredity SLK – absolvování na min. 80 % max. 1 pokus 1 kredit SLK – absolvování na min. 60 % max. 1 pokus
Jak uplatnit kredity?

Úvod ke kurzu

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je pomalu postupující chronický neinfekční zánět průdušek a průdušinek vedoucí k jejich postupnému zužování, spojený s přestavbou a destrukcí plicní tkáně. Škodlivý dopad CHOPN můžeme ovlivnit odstraněním inhalačních rizik a různorodé symptomy pak lze zmírnit léčbou.

Zánět a obstrukce průdušek vzniká jako důsledek genetických předpokladů a negativních zevních faktorů − hlavními jsou dlouhodobá inhalace škodlivin (například kouření cigaret, zevní znečištění z dopravy či pracovního prostředí a další). Nevzniká ze dne na den, ale v průběhu několika (i mnoha) let a může vést k vážným zdravotním následkům.

V Česku je postiženo asi 8 % populace (část však o svém postižení dosud neví), především muži, ale výskyt u žen stoupá (kuřáctví). Úmrtnost v důsledku tohoto onemocnění se v poslední dekádě pohybuje kolem 2−3 tisíc osob ročně. Příčinou úmrtí jsou kardiovaskulární nemoci, bronchogenní karcinom nebo respirační selhání (stadium III a IV).

CHOPN je možné léčit, bohužel ovšem obvykle není možné zcela zvrátit všechna poškození a dosáhnout úplného uzdravení. Pro CHOPN jsou charakteristické perzistující obtíže jako dušnost, jež často vedou k omezení tělesné aktivity (případně se jí postižení úplně vyhýbají). To však samozřejmě má negativní vliv na celkovou kondici i svalovou sílu a spouští se začarovaný kruh: kondice se dále snižuje a pohyb se stává čím dál namáhavějším, takže pacient ještě více snižuje svou tělesnou aktivitu a jeho kondice i fyzická výkonnost se dále zhoršují. Většina nemocných navíc přichází k praktickým a plicním lékařům pozdě, tj. až při dušnosti, která omezuje jejich každodenní aktivity a život.

Předkládaný kurz obsahuje základní informace o vzniku, průběhu, typických symptomech a klasifikaci CHOPN, praktický návod pro diferenciální diagnostiku i základní principy léčby.



Autor kurzu: 
doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.
Odborná garance: prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D.
Partneři sekce
Logo Angelini_červen 2024


Partner kurzu: Angelini
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#