#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář k článku Léčba a prevence HIV infekce: doporučení z panelu Mezinárodní antivirové společnosti – USA


Autoři: Dan Veselý
Působiště autorů: Klinika infekčních nemocí a 1. LF UK, FN Bulovka, Praha
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 6, 2024, č. 2, s. 22
Kategorie: Medicína ve světě: komentář

Souhrn

Článek je zkrácenou a zjednodušenou verzí doporučených postupů pro klinickou praxi. Jeho účelem není přinést hlubší porozumění problematice HIV, ale umožnit rychlou orientaci na tomto poli klinickým lékařům, jejichž primární odborností není léčba HIV. Protože je do velké míry zatížen specifiky severoamerického prostředí, je vhodné uvést v některých kontextech evropskou, resp. lokální perspektivu.

Rapidní zahájení antiretrovirové léčby (ART) je postupem, který je mimořádně vhodným při záchytu akutní infekce HIV, tzv. akutního antiretrovirového syndromu. V oblastech, kde není problematická dostupnost či návaznost péče (geograficky, obecným nedostatkem zdravotního systému nebo daná nesociálním systémem zdravotního pojištění), převažují výhody asi o týden „odloženého“ zahájení léčby se znalostí rezistenčního profilu kmene HIV nakaženého.

Preexpoziční profylaxe

Využití injekčního cabotegraviru v preexpoziční profylaxi HIV (PrEP) je kvůli jeho vysoké ceně marginální i v Severní Americe. Problematika rozvoje rezistencí na nejužívanější třídu integrázových inhibitorů (INSTI) je spolu s opožděním pozitivity testu na HIV při této formě PrEP možným problémem do budoucna, zejména při širším rozšíření injekční PrEP.

Lamivudin

Lamivudin nemá solitární ani primární roli v léčbě gravidních, kterým je během těhotenství zjištěna infekce HIV. Jeho podání je vázáno na kombinaci s abacavirem v některých koformulacích nebo v případech nutnosti využití alternativních režimů léčby.

Screening dalších onemocnění

Pravidelný screening tuberkulózy u HIV pozitivních není v českých podmínkách kromě výjimečných případů nutný ani požadovaný.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#