#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Autoři: Filip Rob
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 6, 2024, č. 2, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo

Obraz dermatovenerologie se v posledních dvou dekádách podstatně proměnil. Díky výraznému pokroku v pochopení imunologie mnohých onemocnění máme dnes k dispozici cílené léčby, které jsou významně účinnější a často i bezpečnější než terapie dostupné v minulosti. Velice se tak zvýšila kvalita života pacientů například s těžkou formou psoriázy či atopické dermatitidy, díky čemuž dnes často mohou vést prakticky normální život. Stále však i v dermatologii máme mnoho onemocnění, jejichž léčba je velmi obtížná a neustáváme v pokusech o průlom v jejich terapii. ­Dermatologie je tak dnes oborem, který zasahuje výrazně do imunologie, revmatologie, ale také onkologie či infekční medicíny.

V tomto čísle jsme se vám snažili přiblížit moderní možnosti diagnostiky a terapie imunitně podmíněných onemocnění, jako jsou těžké formy psoriázy, alopecie nebo hidradenitis suppurativa, ale také současné možnosti prevence recidivujících erysipelů nebo správný diagnostický a terapeutický postup u maligního melanomu. Dozvíte se i o současných přístupech k diagnostice a léčbě pruritu, který je nejčastějším symptomem v dermatologii, nebo doporučených postupech pro léčbu a prevenci HIV, se kterou se často potýkáme u našich venerologických pacientů.

Doufám, že toto číslo vám tak přiblíží dermatologii jako moderní obor, který dokáže dnes pomoci i pacientům s dekády trvajícími těžkými chorobami.

Přeji hezké čtení
doc. MUDr. Filip Rob, Ph.D.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#