#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 3, 2022, č. 3, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo

Foto: Karel Meister, Kuchařka lékařů českých
Foto: Karel Meister, Kuchařka lékařů českých

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

toto číslo časopisu Svět praktické medicíny je z velké části věnováno metabolickým poruchám. Termín metabolismus pochází z řeckého „metabolé“, což znamená změna nebo přeměna; v češtině se hovoří většinou o metabolismu jako o látkové výměně. Jedná se o přeměnu energie z potravy na energii pro buněčné procesy nebo na stavební složky (bílkoviny, lipidy, sacharidy a nukleové kyseliny). Metabolické procesy zahrnují také odstranění nepotřebných neboli odpadních látek.

Nejčastější metabolické poruchy postihují metabolismus lipidů a glukózy, které souvisejí s nepříliš zdravým životním stylem typickým pro vyspělé společnosti, tj. příliš energetická strava obsahující mnoho nasycených mastných kyselin (obecný zdroj pro hypercholesterolemii a rozvoj aterosklerózy), nedostatek pohybu, přispívající k obezitě a rozvoji diabetu 2. typu, chronický stres a kouření tabáku. Podrobné objasnění etiologie aterosklerózy a diabetu (především diabetu 2. typu, u kterého hraje významnou roli inzulinová rezistence) vedlo k vývoji nových léků pro tyto metabolické poruchy.

Randomizované longitudinální intervenční studie na snížení cholesterolu během posledních dekád prokázaly, že čím více se sníží hladina cholesterolu, resp. LDL-cholesterolu, a čím dříve se léčba zahájí, tím účinnější je prevence fatálních i nefatálních aterosklerotických kardiovaskulárních chorob (ASKVO). Především kombinovaná léčba statin + ezetimib + inhibitor PCSK9 dokáže snížit LDL-cholesterol k hodnotám kolem 1 mmol/l, kdy dochází ke změně struktury ateromu a v podstatě k regresi aterosklerózy. V současném čísle časopisu se věnujeme té nejtěžší poruše metabolismu cholesterolu – familiární hypercholesterolemii.

Pacienti v prediabetu či s diabetem mají 3–4krát vyšší kardiovaskulární riziko, a tak se v posledních 30 letech rozvíjel velmi důležitý společný kardiometabolický přístup v prevenci ASKVO a diabetu 2. typu, jehož prevalence stále narůstá. Nová antidiabetika stimulující vylučování glukózy ledvinami (glifloziny) a léky ovlivňující inkretinový systém (především glutidy) se projevily ve studiích nejen jako antidiabetika, ale také jako kardio- a nefroprotektivní léky a některé z nich i jako antiobezitika. Objevuje se i staronové metabolické téma hyperurikemie, a to nejen v souvislosti s dnou a urátovou nefropatií, ale i pohled na hyperurikemii jako možný rizikový faktor pro ASKVO.

Vážení čtenáři, přeji vám, aby se vám naše články dobře četly, abyste si každý našel téma, které obohatí vaše znalosti anebo vyvolá zamyšlení nad daným problémem.

prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.
Centrum preventivní kardiologie LF UK v Plzni
2. interní klinika FN Plzeň


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#