#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické zkušenosti s léčbou invertovaného papilomu na Klinice otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN za období 2013– 2023


Clinical experience with the treatment of inverted papilloma at the Department of Otorhinolaryngology and Maxillofacial Surgery of the 3rd Faculty of Medicine, Charles University and Central Military Hospital between 2013– 2023

Introduction: Inverted papilloma (IP) is a benign tumor of the nasal cavity and paranasal sinuses (PNS) that typically manifests unilaterally, peaks in incidence in 50–60 year-olds, and is more common in men. An endoscopic examination, including biopsy and imaging to ascertain the tumor‘s extent, is part of the diagnosis. IP is mainly treated surgically, with endoscopic endonasal resection being the preferred procedure. Methods and materials: In total, 34 IP patients in our group between 2013 and the end of 2023 were retrospectively analysed. Approximately 94% of them experienced unilateral incidence. The maxillary cavity and lateral wall of the nasal cavity were the tumor‘s most frequent locations. Results: Endoscopic IP resection was utilized in 42% of the procedures in our group. Combined or external procedures were used for larger tumors or recurrences. Within two years following surgery, 52% of patients experienced a recurrence of IP. Of the total number of patients, 26% experienced one recurrence, and 10% experienced more than one recurrence throughout the monitored period. Conclusions: For the treatment of IP, the radicality of the procedure (negative resection margine) is crucial. Long-term follow-up is advised to lower the chance of recurrences and to distinguish any potential malignant transformation.

Keywords:

inverted papilloma – Endoscopic surgery – retrospective study


Autoři: D. Kovář 1,2 ;  K. Mamiňák 1,2 ;  T. Filipovský 1,2 ;  J. Astl 1,2
Působiště autorů: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN Praha 1;  3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha 2
Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 73, 2024, No. 3, pp. 160-166.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.48095/ccorl2024160

Souhrn

Úvod: Invertovaný papilom (IP) je benigní nádor dutiny nosní a vedlejších dutiny nosních (VDN), který se často vyskytuje unilaterálně, s maximem výskytu ve věkové skupině 50–60 let a s vyšší incidencí mužského pohlaví. Diagnostika zahrnuje endoskopické vyšetření s odběrem biopsie a provedení zobrazovacího vyšetření k určení rozsahu nádoru. Léčba IP je primárně chirurgická s preferencí endoskopické endonazální resekce. Metody a materiál: V našem souboru bylo retrospektivně za období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2023 analyzováno 34 pacientů s IP, z nichž mělo 94 % jednostranný výskyt. Nejčastější lokalizací nádoru byla laterální stěna nosní, následovaná čelistní dutinou. Výsledky: V našem souboru byla endoskopická resekce IP použita u 42 % operací. U rozsáhlejších nádorů nebo recidiv byly použity kombinované či zevní přístupy. Recidiva IP se objevila u 52 % pacientů do 2 let od operace, z celkového počtu pacientů došlo u 26 % k jedné recidivě a u 10 % pacientů se recidiva vyskytla vícekrát za sledované období. Závěr: Radikalita operace (R0 okraj resekce) má zásadní význam pro vyléčení IP. Dlouhodobé sledování je doporučeno pro snížení rizika recidiv a sledování možné maligní transformace.

Klíčová slova:

invertovaný papilom – endoskopická chirurgie – retrospektivní studie

Úvod

Nejčastějšími benigními nádory nosu a vedlejších nosních dutin jsou sinonazální papilomy. Ty se dělí na tři klinické podjednotky:

  • invertované papilomy (47–73 %);
  • exofytické papilomy (20–50 %);
  • onkocytární papilomy (3–8 %) [1].

 

Liší se od sebe nejen histologickou skladbou, ale i místem výskytu a biologickou povahou. Tato studie se zabývá pouze invertovanou formou sinonazálního papilomu (IP).

Etiologie IP není známa, byla popsána asociace s HPV 6 a 11 [2–4]. Incidence nádoru se pohybuje kolem 0,2–1,5/100 000 obyvatel/rok a nejčastěji se vyskytuje ve věkové skupině mezi 50 a 60 roky [5]. Více než v 90 % se vyskytuje unilaterálně a častěji postihuje muže (M: Ž, 3: 1). Primárním výskytem je laterální stěna nosní v oblasti ostiomeatální jednotky (OMJ) a mediální stěna čelistní dutiny (obr. 1) [1].

Za častou rekurenci těchto nádorů se považují neradikální resekce primárního ložiska, charakteristický invazivní a destruktivní růst a HPV asociace [4, 6–8]. DNA HPV byla detekovaná nejen v nádoru, ale i ve zdravé okolní sliznici [6]. V současné době není testování HPV u IP součástí diagnostiky a léčby [9].

Histologicky je pro invertované papilomy charakteristický růst epitelu a vnořování do stromatu při zachovalé intaktní bazální membráně (opačný, invertovaný růst nádoru). Jsou přítomny buněčné atypie, dysplazie a abscesy [1].

Při inkompletní resekci nádoru dochází k rekurenci onemocnění, u primooperací ve 12–39 %, u revizí až v 60 %. Popisovány jsou taktéž maligní transformace IP (2–7 %), nejčastěji ve spinocelulární karcinom, vzácněji v mukoepidermoidní karcinom [1, 10]. High-risk HPV 16 a 18 jsou dle recentních studií spojovány s maligní transformací sinonazálního IP [4, 11].

Typickými klinickými příznaky IP jsou snížená nosní průchodnost, opakovaná nosní sekrece, epistaxe, epifora. Tyto příznaky jsou většinou jednostranné. Standardně nereagují na konzervativní terapii lokálními či celkovými kortikoidy nebo antibiotiky. Diagnostika se opírá o histologické vyšetření biopsií.

Zobrazovacími metodami k určení rozsahu IP, jeho šíření a nejpravděpodobnějšího origa či úponu nádoru jsou CT vedlejších dutin nosních (VDN) či MR. Na origo nádoru často upozorní ložisko hyperostózy nebo projevy kalcifikace v místě nádorové stopky [10]. MR má vyšší rozlišovací schopnost odlišit nádorovou složku od zánětlivé nebo od retence ve VDN a lépe zobrazí případné šíření nádoru mimo hranice nosu a VDN – do měkkých tkání, očnice, nitrolební. Na MR má nádor typický cerebriformní vzhled v T2 vážených snímcích (obr. 2–5) [12].

Pro určení rozsahu IP jsou používány různé klasifikační systémy. Nejčastěji se používá Krouseho (2000), Kamelova (2005) či Dragonetti-Minni (2011) klasifikace (tab. 1–3) [13–15]. Z hlediska rekurencí onemocnění je důležité určení origa a šíření nádoru a dostatečný odběr biopsií z okolní zdravé tkáně v průběhu resekce.

Obr. 1. Invertovaný papilom v OMJ vpravo.
Invertovaný papilom v OMJ vpravo.
Fig. 1. Inverted papilloma in the OMU on the right side.

Obr. 2. CT VDN, koronární řez, pravděpodobné origo invertovaného papilomu označeno kruhem.
CT VDN, koronární řez, pravděpodobné origo invertovaného papilomu označeno kruhem.
Fig. 2. CT of PNS, coronal section, probable origo of IP marked with a circle.

Obr. 3. CT VDN, koronární řez, pravděpodobné origo invertovaného papilomu označeno kruhem.
CT VDN, koronární řez, pravděpodobné origo invertovaného papilomu označeno kruhem.
Fig. 3. CT of PNS, coronal section, probable origo of IP marked with a circle.

Obr. 4. CT VDN, sagitální řez, pravděpodobné origo invertovaného papilomu označeno kruhem.
CT VDN, sagitální řez, pravděpodobné origo invertovaného papilomu označeno kruhem.
Fig. 4. CT of PNS, sagital section, probable origo of IP marked with a circle.

Obr. 5. MR VDN, T1 vážený koronární řez, patrný cerebriformní vzhled tumoru v kontrastu s hypersignálními zánětlivými změnami maxilárního sinu vlevo.
MR VDN, T1 vážený koronární řez, patrný cerebriformní vzhled tumoru v kontrastu s hypersignálními zánětlivými změnami maxilárního sinu vlevo.
Fig. 5. MRI of PNS, T1-weighted image, coronal section, cerebriform pattern of the tumor, hypersignal changes in left maxillary sinus.

Tab. 1. Klasifikace invertovaného papilomu dle Krouse [13].
Klasifikace invertovaného papilomu dle Krouse [13].
Tab. 1. Classification of IP according to Krouse [13].

Tab. 2. Klasifikace invertovaného papilomu dle Kamela [14].
Klasifikace invertovaného papilomu dle Kamela [14].
Tab. 2. Classification of IP according to Kamel [14].

Tab. 3. Klasifikace invertovaného papilomu dle Dragonetti-Minni [15].
Klasifikace invertovaného papilomu dle Dragonetti-Minni [15].
Tab. 3. Classification of IP according to Dragonetti-Minni [15].

Tab. 4. Lokalita výskytu invertovaného papilomu v našem souboru n = 35 za období od roku 2013 do roku 2023.
Lokalita výskytu invertovaného papilomu v našem souboru n = 35 za období od roku 2013 do roku 2023.
Tab. 4. Location of occurrence of IP in our cohort N = 35 for the period from 2013 to 2023.

Graf 1. Výskyt recidiv invertovaného papilomu z n = 34. Recidiva se vyskytla v celkem 36 %, vícečetná recidiva se vyskytla v 10 % z celkového počtu recidiv n = 12.
Výskyt recidiv invertovaného papilomu z n = 34. Recidiva se vyskytla v celkem 36 %, vícečetná recidiva se vyskytla v 10 % z celkového počtu recidiv n = 12.
Graph 1. Incidence of IP recurrences from N = 34. Recurrence occurred in 36% of the total, multiple recurrence occurred in 10% of the total number of recurrences N = 12.

Cíl práce

Cílem této retrospektivní studie je zjistit, zda je endoskopický resekční výkon dostatečně radikální metodou léčby, a analyzovat příčiny recidiv onemocnění v souboru léčených s IP.

 

Metodika

Designem studie je retrospektivní analýza souboru pacientů léčených pro histologicky verifikovaný invertovaný papilom za 10 let (2013–2023) na Klinice ORL a MFCH ÚVN a 3. LF UK v Praze. Vstupní kritérium byl histologicky potvrzený invertovaný papilom. Recidiva onemocnění byla taktéž potvrzena histologicky.

Ze studie byla vyřazena data pacientů, kteří po diagnostice nebyli léčeni nebo nepodstupovali dispenzarizaci. Mezi studovaná data jsme zařadili věk, pohlaví, primární lokalizaci IP, lateralitu nálezu, histologii, typ chirurgického výkonu, délku sledování a recidivu onemocnění. Standardní informovaný souhlas s operací je součástí zdravotní dokumentace.

Chirurgické postupy dělíme na endoskopické, zevní a kombinované. Výhodou endoresekcí je miniinvazivní přístup, intimnější a detailnější operační pole s možností úhlového pohledu, optického zvětšení, cíleného oplachu operačního pole a celkově nižší morbidita operovaných pacientů. U exofytického papilomu je dostačujícím výkonem resekce cestou endoskopické endonazální chirurgie. Při diagnóze IP a onkocytárního papilomu je potřeba postupovat radikálněji. Obě histologické jednotky se nejčastěji nacházejí ve středním nosním průchodu. Někdy může dojít k histologické záměně obou jednotek, byť se spolu současně nevyskytují.

Zevní přístupy poskytují široké operační pole, začátek operace ve zdravé tkáni, likvidaci multifokálních ložisek a radikální odstranění nádoru z limitních, endoskopicky nedosažitelných míst, za které jsou obecně považovány laterální část frontálního sinu a přední a dolní stěna maxilárního sinu [16]. Nevýhodou jsou pak jizvy, zejména v obličeji, a vyšší morbidita. Cílem chirurga je odstranit IP radikálně vč. odstranění okolní zdravé sliznice a origa nádoru. Oblast úponu IP je následně ošetřena elektrokoagulací, laserem a odstraněním nebo přefrézováním kostěných struktur. Předpokladem zamezení recidiv či perzistencí je R0 resekce IP.

 

Výsledky

Retrospektivně byl analyzován soubor 34 pacientů s IP léčených na našem pracovišti v letech 2013–2023 s průměrným věkem 54 let. Zastoupení mužů a žen v souboru byl 2: 1. Nejčastějším origem nádoru byla laterální stěna nosní a čelistní dutina (71 %), následovaly etmoidální sklípky (12 %), septum nosní (8 %), sfenoidální dutina (6 %) a čelní dutina (3 %) (tab. 4).

U 32 nemocných (94 %) se jednalo o jednostranný výskyt. Maligní transformaci invertovaného papilomu ve spinocelulární karcinom jsme pozorovali u jednoho pacienta (3 %) po 6 letech perzistence IP.

Všichni nemocní byli řešeni chirurgicky, z čehož 22 operovaných (64 %) bylo bez výskytu recidivy, u 9 pacientů (26 %) se vyskytla jedna recidiva a u 3 pacientů (10 %) bylo nutno provést vícečetné revize (graf 1).

Celkem bylo provedeno 43 operací, u primárních výkonů jsme volili dvacetkrát endoskopickou endonazální resekci (42 %) (obr. 6, 7), u jednoho pacienta zevní přístup (2 %) a též u jednoho pacienta jsme zvolili kombinovaný přístup (2 %). U revizních výkonů jsme u 16 pacientů provedli endoresekci (34 %), u jednoho pacienta zevní přístup (2 %) a čtyřikrát jsme provedli výkon kombinovaný (8 %) (graf 2).

Všichni operovaní pacienti byli dispenzarizováni v průběhu hojení (1–2 kontroly v prvním pooperačním měsíci). V prvním půlroce jsme prováděli kontroly po 1 měsíci a dále po 3 měsících do 1 roku. Druhý rok jsme prováděli dispenzární kontroly po 4 měsících, třetí rok po 6 měsících a do pátého roku jsme pacienty kontrolovali 1–2krát ročně. Po ukončeném pátém pooperačním roce jsme prováděli endoskopickou dispenzarizaci jednou ročně.

Častá dispenzarizace umožnila statistické zhodnocení množství recidiv IP, celkem jsme evidovali u 17 pacientů z celkového množství sledovaných pacientů (n = 34). Do 12 měsíců od operace jsme prokázali recidivu u 6 % pacientů (n = 1), do 18 měsíců od operace u dalších 23 % (n = 4), do 24 měsíců u dalších 23 % pacientů (n = 4). Z toho vyplývá, že celkem 52 % (n = 9) ze všech recidiv (n = 17) se vyskytlo v prvních 2 letech dispenzarizace. Nicméně po více než 5 letech sledování jsme zaznamenali recidivu u celkem 24 % (n = 4) pacientů (graf 3).

Obr. 6. Invertovaný papilom resekovaný debulking metodou během endoresekčního výkonu.
Invertovaný papilom resekovaný debulking metodou během endoresekčního výkonu.
Fig. 6. Inverted papilloma resected by debulking method during endoresection procedure.

Obr. 7. Invertovaný papilom resekovaný debulking metodou během endoresekčního výkonu.
Invertovaný papilom resekovaný debulking metodou během endoresekčního výkonu.
Fig. 7. Inverted papilloma resected by debulking method during endoresection procedure.

Graf 2. rgických výkonů invertovaného papilomu n = 43. FESS je označení pro endoskopickou resekci invertovaného papilomu. Modrou barvou jsou označeny primooperace, červenou barvou jsou označeny revizní výkony.
rgických výkonů invertovaného papilomu n = 43. FESS je označení pro endoskopickou resekci invertovaného papilomu. Modrou barvou jsou označeny primooperace, červenou barvou jsou označeny revizní výkony.
Graph 2. Overview of IP surgical procedures N = 43. FESS is the term for endoscopic resection of IP. Blue colour indicates primary operations, red colour indicates revision procedures.

Graf 3. Přehled časového horizontu výskytu recidiv invertovaného papilomu za sledované období 2013–2023; n = 17.
Přehled časového horizontu výskytu recidiv invertovaného papilomu za sledované období 2013–2023; n = 17.
Graph 3. Overview of the incidence of IP recurrences over time between 2013–2023; N = 17.

Diskuze

Invertované papilomy jsou benigní tumory nosní dutiny a VDN, které mají při neradikálním odstranění tendenci k časné rekurenci. Maligní transformace je popisovaná u 2–7 %, a to ve spinocelulární karcinom, vzácněji v karcinom mukoepidermoidní [1, 3].

Rha et al. poukazují, že recidiva IP je významně spojena s infekcí low-risk HPV [8]. Úlohu high-risk HPV zmiňují práce Ding et al. [4] a Ferreli et al. [11].

Autoři Sunkara et al. se zabývají etiologií a rizikovými faktory IP a jejich maligní transformací. Za rizikové faktory pro vznik IP považují low-risk HPV, profesní a průmyslovou expozici. Možnost maligní transformace IP pravděpodobně zvyšuje i kouření. Malignizaci spojují s high-risk HPV, mutací exonu 20 v EGFR a faktory buněčného cyklu a angiogenními faktory, jako jsou např. KI 67, VEGF a Akt/mTOR [2]. V námi sledovaném souboru se vyskytl pouze jeden pacient s maligní transformací IP a tyto parametry jsme nesledovali.

Každá jednostranná nosní polypóza, zvláště nereagující na standardní konzervativní léčbu, by měla být potenciálně považovaná za nádor. Co nejdříve by měly být provedeny zobrazovací vyšetření (CT, MR) a biopsie [3, 10, 17].

Léčba invertovaných papilomů je chirurgická, s dominancí endoskopické endonazální resekce [3, 6, 7, 10]. Endoskopické endonazální postupy v tomto případě autoři nespojují s pojmem „funkční“, jak je chápeme z funkční endoskopické endonazální chirurgie (FESS), ale slouží k radikálnímu odstranění nádoru. Studie popisují endoskopickou endonazální resekci nádoru společně s provedením široké supraturbinální antrostomie, etmoidektomie, frontální sinotomie Draf I–III, sfenoidotomie, parciálních až totálních odstranění skořep, resekcí laterální stěny nosní až po endoskopickou mediální maxilektomii [3, 6, 7, 10, 17]. Velkým přínosem radikální endoskopické resekce je použití navigované chirurgie a v indikovaných případech i pooperační provedení MR.

Výhodou endoresekcí je nižší morbidita, miniinvazivní přístup, intimnější a detailnější operační pole s možností úhlového pohledu, optického zvětšení a cíleného oplachu operačního pole [3, 6, 7, 10]. Řada autorů poukazuje na stále se snižující procento recidiv IP u endoresekcí, a to i u revizních operací [6, 7, 10].

Dle dostupných studií dochází k recidivám primooperací ve 12–39 %, u revizních výkonu až v 60 %, maligní transformace invertovaného papilomu je popisována v 2–7 % [1, 3, 17]. V našem souboru 34 pacientů bylo 64 % operovano bez recidivy (n = 22), 26 % nemocných s jednou recidivou (n=9) a 10 % s opakovanými recidivami (n = 3). Ve 3 % (jeden pacient) jsme prokázali maligní transformaci IP ve spinocelulární karcinom.

Z těchto důvodů je nezbytná dispenzarizace pacientů s IP. Ačkoli jsou popisovány recidivy IP nejčastěji v prvních 9 měsících po operaci [18], v našem souboru se vyskytovaly později. Ve shodě s autory Eide et al., Yu et al. se nejčastěji jedná o recidivu do 24 měsíců od operace. Vyloučeny nejsou ani pozdní recidivy po několika letech od provedené operace [10, 17]. Proto doporučujeme pacienty s IP dispenzarizovat nejméně 5 let a při suspektním nálezu provádět včasné biopsie.

Závěr

Invertovaný papilom je nejčastější benigní epiteliální nádor nosní dutiny a VDN patřící do skupiny sinonazálních papilomů. Vyskytuje se převážně jednostranně. Diagnóza je stanovena histologicky a rozsah nádoru je určen pomocí CT a/nebo MR. Léčba je chirurgická, jejíž podstatou je radikální odstranění nádoru s R0 resekcí. Endoskopická endonazální resekce nádoru je v současné době preferována jako metoda první volby a současně studiemi potvrzena jako efektivní léčba invertovaného papilomu. Dispenzarizace a endoskopické kontroly pacientů s IP považujeme za nutné po dobu minimálně 5 let od provedené operace.

 

Grantová podpora

Tento článek byl podpořen projektem Ministerstva obrany MO 1012 a Univerzity Karlovy v rámci programu Cooperatio, vědní oblasti SURG.

 

Prohlášení o střetu zájmu

Autor práce prohlašuje, že v souvislosti s tématem, vznikem a publikací tohoto článku není ve střetu zájmů a vznik ani publikace článku nebyly podpořeny žádnou farmaceutickou firmou. Toto prohlášení se týká i všech spoluautorů.

 


Zdroje
1. Thompson LD, Müller S, Nelson BL. Diagnostic Pathology: Head and Neck, vol. 3rd ed. Amsterdam: Elsevier Health Sciences 2022.
2. Sunkara PR, Saraswathula A, Ramanathan M, Jr. Etiology of sinonasal inverted papilloma: An update. Laryngoscope Investig Otolaryngol 2022; 7 (5): 1265–1273. Doi: 10.1002/lio2.821.
3. Jewett FC, 3rd, Coulter MJ, Nelson BL. Sine Qua Non: Sinonasal Inverted Papilloma. Head Neck Pathol 2021; 15 (3): 950–954. Doi: 10.1007/ s12105-021-01289-6.
4. Ding R, Sun Q, Wang Y. Association Between Human Papilloma Virus Infection and Malignant Sinonasal Inverted Papilloma. Laryngoscope 2021; 131 (6): 1200–1205. Doi: 10.1002/ lary.29125.
5. Lisan Q, Laccourreye O, Bonfils P. Sinonasal inverted papilloma: From diagnosis to treatment. Eur Ann Otorhinolaryngol Head Neck Dis 2016; 133 (5): 337–341. Doi: 10.1016/ j.anorl.2016.03.006.
6. Kamel RH, Khaled A, Abdelfattah AF et al. Surgical treatment of sinonasal inverted papilloma. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg 2022; 30 (1): 26–32. Doi: 10.1097/MOO.000000000 0000781.
7. Peng R, Thamboo A, Choby G et al. Outcomes of sinonasal inverted papilloma resection by surgical approach: an updated systematic review and meta-analysis. Int Forum Allergy Rhinol 2019; 9 (6): 573–581. Doi: 10.1002/alr.22305.
8. Rha MS, Kim CH, Yoon JH et al. Association of the human papillomavirus infection with the recurrence of sinonasal inverted papilloma: a systematic review and meta-analysis. Rhinology 2022; 60 (1): 2–10. Doi: 10.4193/Rhin21.255.
9. Stepp WH, Farzal Z, Kimple AJ et al. HPV in the malignant transformation of sinonasal inverted papillomas: A meta-analysis. Int Forum Allergy Rhinol 2021; 11 (10): 1461–1471. Doi: 10.1002/alr.22810.
10. Eide JG, Welch KC, Adappa ND et al. Sinonasal Inverted Papilloma and Squamous Cell Carcinoma: Contemporary Management and Patient Outcomes. Cancers (Basel) 2022; 14 (9). Doi: 10.3390/cancers14092195.
11. Ferreli F, Di Bari M, Moya-Plana A et al. Association between human papillomavirus infection and malignant transformation of sinonasal inverted papilloma: A systematic review and meta-analysis. Am J Otolaryngol 2022; 43 (6): 103614. Doi: 10.1016/j.amjoto.2022.103614.
12. Jeon TY, Kim HJ, Chung SK et al. Sinonasal inverted papilloma: value of convoluted cerebriform pattern on MR imaging. AJNR Am J Neuroradiol 2008; 29 (8): 1556–1560. Doi: 10.3174/ajnr.A1128.
13. Krouse JH. Development of a staging system for inverted papilloma. Laryngoscope 2000; 110 (6): 965–968. Doi: 10.1097/00005537- 200006000-00015.
14. Kamel R, Khaled A, Kandil T. Inverted papilloma: new classification and guidelines for endoscopic surgery. Am J Rhinol 2005; 19 (4): 358–364.
15. Dragonetti A, Gera R, Sciuto A et al. Sinonasal inverted papilloma: 84 patients treated by endoscopy and proposal for a new classification. Rhinology 2011; 49 (2): 207–213. Doi: 10.4193/Rhino09.053.
16. Schalek P. FL. Invertovaný sinonazální papilom – současné principy chirurgické léčby. Otorinolaryngol Foniatr 2013; 62 (1): 26–30.
17. Yu S, Grose E, Lee DJ et al. Evaluation of inverted papilloma recurrence rates and factors associated recurrence after endoscopic surgical resection: a retrospective review. J Otolaryngol Head Neck Surg 2023; 52 (1): 34. Doi: 10.1186/s40463-023-00638-5.
18. Balatkova Z, Plzák J., Betka J. Léčba invertovaného papilomu. Endoskopie 2012; 21 (1): 35–37.
ORCID autorů
D. Kovář 0000-0002-7370-264X,
K. Mamiňák 0000-0002-3935-5891,
T. Filipovský 0000-0002-9462-0635,
J. Astl 0000-0002-8022-0200.
Přijato k recenzi: 20. 6. 2024
Přijato do tisku: 19. 9. 2024
MUDr. Daniel Kovář, Ph.D.
Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie
3. LF UK a ÚVN Praha
U Vojenské nemocnice 1200
169 02 Praha 6
daniel.kovar@uvn.cz
Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Střevní příprava před kolonoskopií
nový kurz
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Role IL-5 v patogenezi zánětu typu 2
Autoři: MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.

Vývoj orálního mikrobionu u dětí ve vztahu s onemocněním parodontu v těhotenství
Autoři: prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#