#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 73, 2024, No. 3, pp. 121.
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně a kolegové,

dostalo se nám té cti, že jsme pro Vás mohli připravit několik původních článků, přehledových článků a kazuistik z klinické praxe a představit Vám výsledky výzkumu a jakýsi „průřez“ prací a klinických retrospektivních studií Kliniky otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN Praha.

Toto pracoviště navazuje na historii ORL oddělení Masarykovy vojenské nemocnice v Praze, které v roce 1954 mělo dokonce 110 lůžek a patřilo mezi největší evropská pracoviště své doby. Plk. prof. MUDr. Ervín Černý, DrSc., a plk. doc. MUDr. Mojmír Zelený, CSc., a jejich následovníci plk. MUDr. Zdeněk Voldřich, DrSc., a plk. MUDr. Michal Navara, Ph.D., přinesli další rozvoj tohoto pracoviště, a tak byla 13. 12. 2005 zřízena Klinika otorinolaryngologie 3. LF UK a ÚVN Praha. V červnu 2013 se vedení ujímá na základě konkurzu prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc. V současnosti dochází k rozvoji miniinvazivní chirurgie štítné žlázy a příštítných tělísek (tzv. back door přístupy), rozvíjejí se minimálně invazivní výkony na slinných žlázách a také techniky navigované chirurgie (CT navigovaná chirurgie VDN, exoskopem asistovaná chirurgie hrtanu), onkologická operativa VDN a rinobaze, ale také se rozvíjí chirurgie středouší. Onkochirurgie je realizována v celém rozsahu včetně léčby sarkomů a spolupráce s onkology (imunoterapie karcinomů v celé oblasti hlavy a krku). Bylo zřízeno Centrum biologické léčby nosní polypózy, spouští se program robotické chirurgie. Do klinické praxe se zavádí fonochirurgické postupy exoskopem asistované chirurgie a peroperační aplikace NBI, metody intraoperačního neuromonitoringu u blokových disekcí, APS monitorace nejen nervus laryngeus inferior a superior, ale i nervus facialis.

Dochází k zavedení a rozvoji objektivní olfaktometrie, kde vzniká první středoevropské centrum této metody, kterou se zabývá jen šest dalších center na světě. Rozvoj objektivního vyšetření chuti je řešen na pracovišti v klinické praxi ve spolupráci se zahraničním partnerem. Pracoviště úzce spolupracuje s neurochirurgickou klinikou při léčení fronto- a laterobazálních poranění, nádorů, zánětlivých rino- a otogenních nitrolebních komplikací a s oční klinikou v oblasti patologie orbit a chirurgie slzných cest. Klinika byla v roce 2016 rozšířena o oddělení čelistní a obličejové chirurgie, kterou v ÚVN roku 1956 založil prof. MUDr. Josef Kufner, DrSc. Ve spolupráci s kolegy z maxilofaciální chirurgie se v současnosti objevují nové metody s možnou aplikací 3D tisku v léčbě poranění maxilofaciální kostry. Nedílnou částí výzkumu je vztah mikrobiomu k onemocněním v orofaciální a orolaryngeální oblasti, stejně jako výzkum genové exprese u nádorů hlavy a krku. Klinika spolupracuje na projektech s Endokrinologickým ústavem v Praze, Akademií věd ČR, pracovišti z lékařských fakult 1. LF a 2. LF UK, fakulty v Plzni, Pardubicích, Ostravě, Olomouci a Brně. Uvedené skutečnosti se Vám pokusíme alespoň zčásti přiblížit prostřednictvím výsledků našich prací, sledováním klinických případů, retro- i prospektivních studií a metaanalýz.

Rozvoj pracoviště ohrozil v roce 2022 požár, který zcela zničil zázemí kliniky, sály, knihovnu a značnou část dokumentace a nosičů dat. Nicméně i v náhradních prostorech, i když značně omezených, v nichž čekáme na obnovení původních prostorových a pracovních podmínek, dokončují kolegyně a kolegové usilovnou prací projekty. Výsledky práce zahrnující posledních deset let od roku 2013 budete mít možnost posoudit v tomto čísle. Všem svým spolupracovníkům na klinice děkuji za jejich zcela mimořádný pracovní a vědecký výkon a dobře odvedenou práci. Všem kolegům z jiných pracovišť děkuji za spolupráci. Pracovat s těmito lidmi mi bylo ctí nejen profesionální, ale především lidskou.

 

prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc.

vyzvaný editor


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Střevní příprava před kolonoskopií
nový kurz
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Role IL-5 v patogenezi zánětu typu 2
Autoři: MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.

Vývoj orálního mikrobionu u dětí ve vztahu s onemocněním parodontu v těhotenství
Autoři: prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#