#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití peroperačního měření hladiny parathormonu k predikci úspěchu paratyreoidektomie pro primární hyperparatyreózu


Use of intraoperative measurement of parathyroid hormone levels to predict the success of parathyroidectomy for primary hyperparathyroidism

Introduction: Primary hyperparathyroidism is the third most common endocrine disorder, which is caused by overproduction of parathyroid hormone by hyperfunctioning parathyroid glands. Surgical removal of hyperfunctioning parathyroid glands is the definitive first-line treatment for primary hyperparathyroidism. Bilateral neck exploration has been the most frequently described approach in the literature. Due to the development of localization imaging, targeted parathyroidectomy is increasingly being approached. Many authors report the use of intraoperative measurement of parathyroid hormone levels (ioPTH) as an essential component of targeted parathyroidectomy to confirm intraoperative complete removal of all hyperfunctioning parathyroid tissue. Intraoperatively, the success of surgery is most often assessed according to the Miami criteria with a sensitivity of 97%. Aim: The aim of this study is to retrospectively analyze the perioperatively measured parathyroid hormone levels in our cohort formed between 2020 and 2023. To learn about the dynamics of parathyroid hormone levels during parathyroidectomy and to analyze with what sensitivity the definitive success of parathyroidectomy for primary hyperparathyroidism can be predicted according to the perioperative decrease in parathyroid hormone levels. Methodology and description of the cohort: The analyzed cohort includes 75 patients. The data available for this retrospective analysis are preoperative parathyroid hormone levels, perioperatively measured parathyroid hormone levels at 5th, 10th, and 15th minutes, and parathyroid hormone levels on the third postoperative day. We evaluated the perioperative decrease in parathyroid hormone according to the Miam criteria and their modifications. We evaluated the sensitivity, specificity, and accuracy with which the criteria predicted the definitive success of the operation. Results: To analyze the data, we established six criteria for measuring perioperative parathyroid hormone. The resulting criterion has a sensitivity of 98%. Conclusion: Retrospective data analysis is useful for understanding the peroperative perioperative dynamics of parathyroid hormone levels and for the informed setting of criteria to predict intraoperative surgical success.

Keywords:

monitoring – Parathyroid hormone – parathyroidectomy – intraoperative


Autoři: F. Hanzalová 1 ;  J. Hložek 1,2 ;  J. Rotnágl 1,2 ;  J. Astl 1 3
Působiště autorů: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN Praha 1;  3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha 2;  Katedra otorinolaryngologie, IPVZ, Praha 3
Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 73, 2024, No. 3, pp. 144-152.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.48095/ccorl2024144

Souhrn

Úvod: Primární hyperparatyreóza je třetí nejčastější endokrinní onemocnění, které je způsobeno nadprodukcí parathormonu hyperfunkčním příštítným tělískem či tělísky. Chirurgické odstranění hyperfunkčních příštítných tělísek je definitivní léčbou primární hyperparatyreózy první volby. Literárně nejčastěji popisovaným přístupem byla bilaterální explorace krku. Vzhledem k rozvoji zobrazovacích lokalizačních vyšetření je stále častěji přistupováno k cílené paratyreoidektomii. Mnozí autoři uvádějí jako nezbytnou součást cílené paratyreoidektomie použití intraoperačního měření hladiny parathormonu (ioPTH) k intraoperačnímu potvrzení úplného odstranění veškeré hyperfunkční tkáně příštítných tělísek. Intraoperačně je úspěch operace hodnocen nejčastěji dle Miamských kritérií se senzitivitou 97 %. Cíl: Cílem práce je v našem souboru vytvořeném v letech 2020–2023 retrospektivně analyzovat peroperačně naměřené hladiny parathormonu. Seznámit se s dynamikou hladin parathormonu během paratyreoidektomie a analyzovat, s jakou senzitivitou je možné predikovat definitivní úspěch paratyreoidektomie pro primární hyperparatyreózu dle peroperačního poklesu hladiny parathormonu. Metodika a popis souboru: Analyzovaný soubor zahrnuje 75 pacientů. Data, kterými jsme disponovali pro tuto retrospektivní analýzu, jsou předoperační hladina parathormonu, peroperačně naměřené hladiny parathormonu v 5., 10. a 15. min. a hladina parathormonu v třetím pooperačním dni. Hodnotili jsme peroperační pokles parathormonu dle kritérií, která jsme stanovili na principu Miamských kritérií a jejich modifikací. Vyhodnocovali jsme, s jakou senzitivitou, specificitou a přesností daná kritéria predikují definitivní úspěch operace. Výsledky: K analýze dat jsme stanovili šest kritérií pro měření peroperačního poklesu parathormonu. Výsledné kritérium má senzitivitu 98 %. Závěr: Retrospektivní analýza dat je přínosná pro porozumění peroperační dynamice hladiny parathormonu a ke kvalifikovanému nastavení kritérií pro predikci úspěchu operace intraoperačně.

Klíčová slova:

monitorace – parathormon – paratyreoidektomie – intraoperační

Úvod

Primární hyperparatyreóza (PHPTH) je třetí nejčastější endokrinní onemocnění a jedna z častých příčin hyperkalcemie [1, 2]. Primární hyperparatyreóza je způsobena nadprodukcí parathormonu adenomem (v 90 % se jedná o solitární adenom, přibližně ve 3 % se může jednat o vícečetné adenomy) či hyperplazií příštítného tělíska (10 %), velice vzácně může nadprodukci parathormonu způsobovat karcinom příštítného tělíska (1 %) [1, 3–5].

Incidence primární hyperparatyreózy je přibližně 28 nových případů na 100 tis. obyvatel a 1 rok v ČR. Častěji jsou postiženy ženy s maximem výskytu onemocnění mezi 50. a 60. rokem věku [4].

Chirurgické odstranění hyperfunkčních příštítných tělísek je definitivní léčbou první volby dle doporučení České endokrinologické společnosti ČLS JEP [4]. Tradičním přístupem při paratyreoidektomii pro PHPTH byla bilaterální explorace krku s exstirpací všech patologicky zvětšených příštítných tělísek s úspěšností kolem 95 % [6–9]. V posledních letech je stále častěji preferovaná miniinvazivní cílená paratyreoidektomie. Tento přístup umožňují stále se zdokonalující předoperační lokalizační zobrazovací vyšetření a jejich dobrá dostupnost [7, 9].

Mnozí autoři uvádí jako nezbytnou součást cílené paratyreoidektomie použití intraoperačního měření hladiny parathormonu (ioPTH) k potvrzení úplného odstranění veškeré hyperfunkční tkáně příštítných tělísek. Intraoperační měření parathormonu je založeno na poločasu rozpadu parathormonu, který je přibližně 5 min. Vzhledem ke krátkému poločasu rozpadu lze sledovat pokles hladiny parathormonu v periferní žilní krvi po exstirpaci hyperfunkčního příštítného tělíska již během operace a při adekvátním poklesu hladiny parathormonu vyhodnotit úspěšnost operace již před dokončením výkonu se senzitivitou uváděnou až 97 % [9].

Metodu intraoperačního měření hladiny parathormonu rozvíjeli od roku 1991 Irvin et al. na univerzitě v Miami. Byla definována tzv. Miamská kritéria k intraoperačnímu vyhodnocení úspěšnosti paratyreoidektomie pro PHPTH. Dle Miamských kritérií se provádějí odběry krve a vyšetřuje se hladina parathormonu před operací, před exstirpací a v 5. a 10. min. po exstirpaci příštítného tělíska. Nejprve je vyšetřena hladina parathormonu před operací a před exstirpací patologického příštítného tělíska, vyšší z naměřené hodnoty slouží jako hodnota výchozí pro výpočet poklesu parathormonu. Následně se měří hladina parathormonu v 5. a 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska. Intraoperační úspěch paratyreoidektomie je dle Miamských kritérií hodnocen jako pokles parathormonu o 50 % v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z nejvyšší naměřené vstupní hodnoty. Pokud nedojde k adekvátnímu poklesu parathormonu, je odebrán kontrolní vzorek po 20 min. nebo je pokračováno v exploraci krku [6–8, 10]. Analyzátory k měření parathormonu intraoperačně jsou komerčně dostupné od roku 1996, výsledek měření je hotový během 8–15 min. [8, 11]. V České republice se zatím standardně nepoužívají.

V posledních letech jsou publikovány názory, že v případech, kdy je příštítné tělísko lokalizováno shodně dvěma různými lokalizačními zobrazovacími vyšetřeními, je přínos ioPTH marginální [9, 12]. Někteří autoři navíc tvrdí, že interpretace výsledků ioPTH zůstává subjektivní, protože neexistuje jednotný názor na to, jaký algoritmus je pro analýzu výsledků testu optimální [9]. V literatuře se objevují různá kritéria, kdy je cílem autorů při minimálním počtů odběru krve stanovit vysoce prediktivní kritérium pro vyléčení [13].

Jako kritérium s nejvyšší senzitivitou jsou udávána výše popsaná Miamská kritéria.

Dále jsou popisována kritéria Mayo, Vídeňská, Římská, Halle [8, 10, 13, 14]. Tato kritéria mají nižší senzitivitu i specificitu a mohou zvyšovat falešnou pozitivitu či falešnou negativitu. To může vést k předčasnému ukončení operace, či naopak ke zbytečné exploraci, a tím ke zvýšení operačních rizik a prodloužení doby operace [15], což potvrzují i další rozsáhlé publikace s velkým počtem pozorování (tab. 1) [8, 13, 16].

Tab. 1. Kritéria k intraoperačnímu hodnocení úspěchu paratyreoidektomie a jejich senzitivita [8, 13, 16].
Kritéria k intraoperačnímu hodnocení úspěchu paratyreoidektomie a jejich senzitivita [8, 13, 16].
Tab. 1. Criteria for intraoperative evaluation of parathyroidectomy success and their sensitivity [8, 13, 16].

Cíl

Cílem práce bylo retrospektivně analyzovat hladiny parathormonu naměřené peroperačně u pacientů operovaných pro primární hyperparatyreózu na klinice ORL ÚVN v letech 2020–2023. Seznámit se s dynamikou hladiny parathormonu v průběhu operace a vyhodnotit, s jakou senzitivitou, specificitou a přesností je možné predikovat dle peroperačního poklesu parathormonu definitivní úspěch paratyreoidektomie.

 

Metodika a popis souboru

V období od ledna 2020 do prosince 2023 byla na Klinice otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN provedena paratyreoidektomie pro primární hyperparatyreózu u 93 pacientů. Všechny operace byly provedeny zkušenými chirurgy.

Do této retrospektivní studie bylo zahrnuto 75 pacientů, 18 pacientů bylo ze studie vyřazeno pro neúplná data či pro zařazení pacienta v dialyzačním režimu.

Pacienti byli k operaci indikováni endokrinologem a na naše pracoviště odesíláni s výsledky předoperačních lokalizačních zobrazovacích vyšetření (nejčastěji UZ a scintigrafie subtrakční či dvoufázová). Pokud byla lokalizační vyšetření nejednoznačná, byl proveden na našem pracovišti v endokrinochirurgické ambulanci kontrolní UZ či bylo doplněno další zobrazovací vyšetření (MR, fluorocholin PET/CT), aby mohla být provedena miniinvazivní cílená paratyreoidektomie.

U každého pacienta operovaného pro primární hyperparatyreózu jsme měřili hladinu parathormonu předoperačně alespoň 15 min. před zahájením operace, peroperačně v 5., 10. a 15. min. po exstirpaci příštítného tělíska dle pokynů operatéra a pooperačně v prvním a třetím pooperačním dni. Všechny odběry byly provedeny z periferní žilní krve, peroperační odběry byly prováděny z periferních žil dolních končetin tak, aby byla zachována sterilita operačního pole. Odběr v třetí pooperační den byl proveden před dimisí pacienta.

Všechny odběry byly odesílány k rutinnímu vyhodnocení do laboratoře ÚVN. Hladina parathormonu byla stanovena metodou Elecsys PTH, elektrochemiluminiscenční imunostanovení „ECLIA“ na analyzátorech cobas e. Peroperačně naměřené hladiny parathormonu nebyly v průběhu operace známy a neovlivnily průběh operace. Exstirpované patologické příštítné tělísko bylo odesláno k rutinnímu histologickému vyšetření.

Provedli jsme retrospektivní analýzu naměřených hladin parathormonu. Hodnotili jsme, zda peroperační pokles parathormonu dokáže predikovat definitivní úspěch operace. K tomu jsme postupně při retrospektivní analýze dat stanovili šest kritérií, která vycházejí z kritérií Miamských a jsou rozšířena o modifikace Miamských kritérií uvedené v literatuře [8, 13, 16].

K hodnocení peroperačního poklesu parathormonu jsme využili odběr předoperační, který dále označujeme jako „0“, a odběry v 5., 10. a 15. min. po exstirpaci příštítného tělíska. Ke stanovení definitivního úspěchu paratyreoidektomie byl využit odběr ze třetího pooperačního dne. Operace byla definitivně hodnocena jako úspěšná, pokud hladina parathormonu třetí pooperační den byla pod horní mezí normy (< 6,9 pmol/l). Následně byl tento úspěch korelován i s pooperačním poklesem kalcemie a s definitivním výsledkem histologie.

Pro každé ze šesti stanovených kritérií, která jsou blíže popsána v kapitole Výsledky, jsme vypočítali, s jakou senzitivitou, specificitou a přesností dané kritérium predikuje definitivní úspěch operace. K výpočtu senzitivity, specificity a přesnosti jsme využili matici záměn.

 

Výsledky

Z 95 pacientů operovaných pro primární hyperparatyreózu bylo do studie zahrnuto 75 pacientů, 18 pacientů bylo ze studie vyřazeno pro neúplná data, nejčastěji bylo chybění dat zapříčiněno hemolýzou odebraného vzorku krve a nemožností stanovit hladinu parathormonu v jednom z definovaných časů.

Ze 75 pacientů zařazených do studie bylo 60 žen a 15 mužů, medián věku pacientů byl 65 let, průměrný věk byl 62 let. Nejstaršímu pacientovi bylo 83 let, nejmladšímu pacientovi bylo 20 let (graf 1).

Medián kalcemie byl u pacientů předoperačně 2,74 mmol/l (norma 2,1–2,65 mmol/l), pooperačně byl medián kalcemie 2,26 mmol/l. Medián předoperační hladiny PTH byl 12,60 pmol/l (norma 1,6–6,9 pmol/l), pooperační medián PTH byl 3,7 pmol/l (grafy 2, 3).

Graf 1. Histogram věku pacientů.
Histogram věku pacientů.
Graph 1. Histogram of patient age.

Graf 2. Krabicový graf kalcemie předoperačně a pooperačně po úspěšné paratyreoidektomii a neúspěšné paratyreoidektomii.
Krabicový graf kalcemie předoperačně a pooperačně po úspěšné paratyreoidektomii a neúspěšné paratyreoidektomii.
Graph 2. Box plot of preoperative and postoperative calcemia after successful parathyroidectomy and failed parathyroidectomy.

Graf 3. Krabicový graf hladiny parathormonu předoperačně a pooperačně po úspěšné paratyreoidektomii a neúspěšné paratyreoidektomii.
Krabicový graf hladiny parathormonu předoperačně a pooperačně po úspěšné paratyreoidektomii a neúspěšné paratyreoidektomii.
Graph 3. Box plot of parathyroid hormone levels preoperatively and postoperatively after successful parathyroidectomy and failed parathyroidectomy.

Úspěšných operací bylo v souboru 65 ze 75 (87 %). U všech pacientů, kteří dosáhli pooperačně normální hladiny parathormonu, byl pooperačně potvrzen i pokles kalcemie do normy (2,1–2,65 mmol/l) a histologicky byl verifikován adenom příštítného tělíska, hyperplazie příštítného tělíska a u jednoho pacienta atypický tumor příštítného tělíska.

Na našem pracovišti je prováděna pouze cílená miniinvazivní paratyreoidektomie. Pokud tělísko během operace není nalezeno v lokalitě stanovené předoperačním lokalizačním vyšetřením, výkon je ukončen a bilaterální explorace krku není provedena. Po výkonu jsou doplněny další lokalizační studie a dle jejich výsledků a dle indikace endokrinologa je event. provedena reoperace. Naše výsledky nelze tedy přímo korelovat s jinými pracovišti, kde je prováděna bilaterální explorace krku.

Stanovili jsme šest kritérií, která jsou definována v následujících bodech 1–6. Každé kritérium je definováno jako požadovaný pokles parathormonu za definovaný čas. Pro každé kritérium jsme vypočítali, s jakou senzitivitou, specificitou a přesností dané kritérium predikuje definitivní úspěch operace. Výsledky pro každé kritérium jsou uvedeny v tabulce. Výsledky podrobněji popisujeme v kapitole Diskuze.

1. kritérium 0–10

Pokles parathormonu o 50 % v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z předoperační hladiny.

2. kritérium 0–15

Pokles parathormonu o 50 % v 15. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z předoperační hladiny.

3. kritérium 5–15

Pokles parathormonu o 50 % v 15. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z hladiny naměřené v 5. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska.

4. kritérium 0–10 nebo norma

Pokles parathormonu o 50 % v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z předoperační hladiny nebo pokles parathormonu v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska do normy.

5. kritérium 0–10 nebo 5–15

Pokles parathormonu o 50 % v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z předoperační hladiny nebo pokles parathormonu o 50 % v 15. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z hladiny naměřené v 5. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska.

6. kritérium 0–10 nebo 5–15 nebo norma

Pokles parathormonu o 50 % v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z předoperační hladiny nebo pokles do normy nebo pokles parathormonu o 50 % v 15. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z hladiny naměřené v 5. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska nebo pokles do normy.

Diskuze

Jako kritérium s nejvyšší senzitivitou pro intraoperační stanovení úspěchu paratyreoidektomie jsou udávána Miamská kritéria, která jsou definována jako pokles parathormonu o více než 50 % v 10. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska z nejvyšší naměřené vstupní hodnoty (odběr parathormonu před operací a intraoperačně těsně před exstirpací patologického příštítného tělíska), senzitivita 97 %, specificita 96 % [8, 14]. Peroperační úspěch paratyreoidektomie dle Miamských kritérií nebylo možné v naší práci hodnotit vzhledem k rozdílně definovaným časům odběrů parathormonu v našem souboru, konkrétně absenci odběru před exstirpací patologického příštítného tělíska.

V našem souboru disponujeme výsledky odběrů parathormonu před operací, v 5., 10. a 15. min. po exstirpaci patologického příštítného tělíska a v třetí pooperační den. Vymezili jsme kritéria popsaná v kapitole Výsledky a stanovili jsme jejich senzitivitu, specificitu a přesnost na našem souboru. Výsledky jsme porovnali s dostupnou literaturou.

Ve shodě s dostupnou literaturou výsledek kritéria 0–10 vyšel s nižší senzitivitou než Miamská kritéria, kde je jako vstupní hodnota pro výpočet intraoperačního úspěchu použita nejvyšší hladina parathormonu z odběrů jak předoperačního, tak intraoperačního těsně před exstirpací patologického příštítného tělíska. Senzitivita byla v našem souboru 74 % a u tohoto kritéria se vyskytovala vysoká míra falešné negativity 22,7 %.

U kritéria 0–15 se zvyšuje dle předpokladu vycházejícího z principu měření poločasu rozpadu senzitivita na 86 % a snižuje se falešná negativita na 12 %. Senzitivita je nižší o 10 procentních bodů, než je uváděna senzitivita Miamských kritérií.

Rozdíl 10 procentních bodů v senzitivitě pozorované na našem souboru a senzitivitě Miamských kritérií je pravděpodobně způsoben chybějícím odběrem hladiny parathormonu intraoperačně těsně před exstirpací patologického příštítného tělíska [15]. Dle Miamských kritérií je jako vstupní hodnota použita hodnota nejvyšší z odběru před operací a před exstirpací patologického příštítného tělíska, protože během operace může dojít k tzv. spiku parathormonu, což je stav, kdy dojde ke zvýšení hladiny parathormonu mezi zahájením operace a exstirpací příštítného tělíska. Tento jev je popisován až u 14 % pacientů [12].

Spike je dle některých autorů způsoben manipulací s příštítným tělískem [6], dle některých jsou však nepředvídatelné a jejich výskyt se nedá predikovat [12]. Tito pacienti mohou potom při použití pouze předoperačního odběru parathormonu jako výchozí hodnoty způsobovat vysoké procento falešně negativních výsledků v našem souboru.

Pokud se tedy v našem souboru vyskytují pacienti, u kterých došlo ke spiku, budou podle kritéria 0–10 pravděpodobně peroperačně negativní, protože je podhodnocena vstupní hladina parathormonu.

Graf 4 zobrazuje průměrné hodnoty hladiny parathormonu předoperačně a v 5., 10. a 15. min. peroperačně. Rozdělení do skupin falešně pozitivní (FP), falešně negativní (FN), pravdivě pozitivní (TP) a pravdivě negativní (TN) je stanoven podle kritéria 0–10. Pro každou skupinu byl doplněn krabicový graf (graf 5).

Vzhledem k vysokému podílu falešně negativních (22,7 %) a falešné pozitivních (9 %) pacientů při použití základního kritéria 0–10 jsme dále negativní pacienty analyzovali. Při předpokladu, že přibližně u 14 % pacientů dochází ke spiku, který jsme neodhalili použitím kritéria 0–10, jsme využili opět pravidlo 50% poklesu parathormonu za 10 min., tentokrát jsme však jako výchozí hodnotu použili odběr v 5. min. a vyhodnocovali jsme 50% pokles parathormonu v 15. min. Stanovili jsme tak kritérium 5–15.

Dle následujícího diagramu jsme vytvořili graf 6 (diagram 1).

V grafu 6 jsou zobrazeny průměrné hodnoty parathormonu pacientů, u nichž bylo negativní kritérium 0–10 (tedy pacienti TN + FN). Křivky reprezentují skupiny pacientů s pozitivním, resp. negativním výsledkem kritéria 5–15. V grafu 7 je krabicový graf pro skupinu negativních a pozitivních pacientů (graf 6).

Z grafu lze jednoduše odlišit dva typy křivek – křivku pacientů, u nichž po exstirpaci příštítného tělíska nedochází k adekvátnímu poklesu hladiny parathormonu, a křivku pacientů, u kterých došlo peroperačně k elevaci parathormonu, a pokles tedy začíná z vyšší hodnoty než hodnoty předoperační. Křivka pozitivních pacientů má obdobný průběh jako křivka TP pacientů ve skupině kritéria 0–10, pouze je posunutá na časové ose doprava.

Kritérium 5–15 je tedy schopno odhalit pacienty, u nichž došlo k 50% poklesu parathormonu za 10 min., tedy k adekvátnímu poklesu dle poločasu rozpadu parathormonu a Miamských kritérií, ale pravděpodobně u nich došlo ke spiku, a pokles hladiny parathormonu u těchto pacientů začíná opožděně. Vzhledem k tomu, že při aplikaci kritéria 0–10 by tito pacienti byli hodnoceni jako negativní, stanovili jsme kritérium 0–10 nebo 5–15. U tohoto kritéria byla výsledná senzitivita 85 % a falešná negativita 13 %.

Ve skupině dle kritéria 0–10 nebo 5–15 stále zůstával relativně vysoký podíl falešně negativních pacientů (13 %). Při exploraci dat jsme zaznamenali, že u některých pacientů klesl parathormon do normy, ale nedosáhl kritéria poklesu o 50 % ani u jednoho z nastavených kritérií (0–10 nebo 5–15).

Stanovili jsme tedy poslední kritérium 0–10, nebo 5–15, nebo norma. Aplikace kritéria poklesu parathormonu do normy snížilo FN a nezvýšilo FP. Zvýšilo TP a zachovalo TN. Jak už je zmíněno výše, všichni pacienti ve skupině TP mají pooperačně normální hladinu parathormonu a kalcemie a histologicky bylo verifikováno patologické příštítné tělísko (adenom/hyperplazie/tumor). Toto kritérium má senzitivitu 98,5 % a falešnou negativitu 1,3 %.

Z deseti pacientů, u nichž nedošlo k poklesu parathormonu do normy, jsou tři pacienti hodnoceni dle výsledného kritéria 0–10, nebo 5–15, nebo norma jako FP a sedm pacientů TN. U tří FP pacientů došlo peroperačně k poklesu PTH o 50 %, pooperačně došlo k poklesu parathormonu téměř do normy (7,49; 7,41 a 7,04 pmol/l), kalcemie se normalizovala a histologicky byl potvrzen adenom příštítného tělíska. U sedmi TN pacientů nedošlo ke snížení parathormonu peroperačně a pooperačně přetrvávala elevace parathormonu. U jedné pacientky přetrvávala zvýšená hladina parathormonu, ale snížila se hladina kalcemie do normy a histologicky byl verifikován adenom příštítného tělíska. U této pacientky endokrinolog zatím neindikoval reoperaci a pacientka je u endokrinologa pravidelně dispenzarizována. U šesti pacientů nedošlo k poklesu PTH ani k poklesu kalcemie do normy. U dvou pacientů byl odstraněn adenom příštítného tělíska, u jednoho pacienta bylo odstraněno hyperplastické příštítné tělísko, u jednoho pacienta byl odstraněn uzel štítné žlázy, u jednoho pacienta lymfatická uzlina a u jednoho pacienta bylo odstraněno normální příštítné tělísko. U pacientky s exstirpovaným uzlem štítné žlázy byla provedena úspěšná reoperace na našem pracovišti. U pacientky s exstirpovanou lymfatickou uzlinou byla provedena úspěšná reoperace na Chirurgické klinice FN Motol. U jedné pacientky s exstirpovaným adenomem příštítného tělíska bez poklesu parathormonu endokrinolog indikoval reoperaci, která je plánována na našem pracovišti. O třech pacientech nemáme další informace.

U jedné pacientky hodnocené dle výsledného kritéria 0–10, nebo 5–15, nebo norma jako FN z operačního protokolu vyplývá, že pravděpodobně došlo k provedení odběrů parathormonu po exstirpaci lymfatické uzliny, ale operatér pokračoval v exploraci dané oblasti a exstirpoval patologicky zvětšené příštítné tělísko, v definitivní histologii bylo popsáno ve vzorku č. 1 lymfatická uzlina a ve vzorku č. 2 adenom příštítného tělíska. Tato pacientka je normokalcemická a má pooperačně normální hladinu parathormonu. Došlo tedy spíše k předčasnému peroperačnímu odběru parathormonu a pacientka byla správně vyhodnocena kritériem jako FN.

Graf 4. Průměrné hladiny parathormonu předoperačně a v 5., 10. a 15. min. peroperačně, pacienti rozděleni dle kritéria 0–10.
Průměrné hladiny parathormonu předoperačně a v 5., 10. a 15. min. peroperačně, pacienti rozděleni dle kritéria 0–10.
Graph 4. Mean parathyroid hormone levels preoperatively and at 5th, 10th and 15th minute perioperatively, patients divided according to criteria 0–10.

Graf 5. Krabicový graf hladin parathormonu předoperačně a v 5., 10. a 15. min. peroperačně pro jednotlivé skupiny podle kritéria 0–10.
Krabicový graf hladin parathormonu předoperačně a v 5., 10. a 15. min. peroperačně pro jednotlivé skupiny podle kritéria 0–10.
Graph 5. Box plot of parathyroid hormone levels preoperatively and at the 5th, 10th and 15th minute perioperatively for each group according to criteria 0–10.

Graf 6. Průměrné hladiny parathormonu negativních a pozitivních pacientů dle kritéria 5–15 u pacientů hodnocených jako negativní dle kritéria 0–10.
Průměrné hladiny parathormonu negativních a pozitivních pacientů dle kritéria 5–15 u pacientů hodnocených jako negativní dle kritéria 0–10.
Graph 6. Mean parathyroid hormone levels of negative and positive patients accord- ing to criteria 5–15 for patients assessed as negative according to criteria 0–10.

Diagram 1 pro vznik grafu 6.
Diagram 1 pro vznik grafu 6.
Diagram 1 for the creation of Graph 6.

Graf 7. Krabicový graf hladiny parathormonu negativních a pozitivních pacientů dle kritéria 5–15 u pacientů hodnocených jako negativní dle kritéria 0–10.
Krabicový graf hladiny parathormonu negativních a pozitivních pacientů dle kritéria 5–15 u pacientů hodnocených jako negativní dle kritéria 0–10.
Graph 7. Box plot of parathyroid hormone levels of negative and positive patients according to criterion 5–15 for patients evaluated as negative according to criterion 0–10.

Závěr

Výsledky analýzy dat našeho souboru ukazují, že pokles parathormonu po exstirpaci patologického příštítného tělíska je při správně nastavených kritériích velice spolehlivý prediktor úspěšnosti operace. Značný vliv na senzitivitu kritéria má vedle požadovaného poklesu parathormonu za stanovený čas také schopnost kritéria zachytit případný spike parathormonu [17]. Naše kritérium 0–10, nebo 5–15, nebo norma predikuje úspěch operace se senzitivitou 98,5 % a nízkou mírou FN 1,3 %.

Použití analyzátoru, který vyhodnotí hladinu parathormonu intraoperačně, by mohlo vést ke zvýšení úspěšnosti miniinvazivní cílené paratyreoidektomie a k provedení bilaterální explorace krku, která je spojena s vyššími operačními riziky, pouze ve správně indikovaných případech, kdy není intraoperačně dosaženo adekvátního poklesu parathormonu po exstirpaci patologického příštítného tělíska při miniinvazivní cílené paratyreoidektomii.

 

Grantová podpora

Projekt byl podpořen projektem Ministerstva obrany MO 1012 a projektem Univerzity Karlovy v rámci programu Cooperatio, vědní oblasti SURG.

 

Prohlášení o střetu zájmu

Autor práce prohlašuje, že v souvislosti s tématem, vznikem a publikací tohoto článku není ve střetu zájmů a vznik ani publikace článku nebyly podpořeny žádnou farmaceutickou firmou. Toto prohlášení se týká i všech spoluautorů.


Zdroje
1. Libánský P. Diagnostika a chirurgická léčba primární hyperparathyreózy. Autoreferát disertační práce. Praha: 1. LF UK a III. chirurgická klinika FN v Motole, Anatomický ústav 1. LF UK. Školitel: doc. MUDr. Svatopluk Adámek, CSc., 2009.
2. Šiprová H, Souček M, Šipr K. Current problems of primary hyperparathyroidism in clinical practice. Inter Med 2016; 18 (3): 134–136. Doi: 10.36290/int.2016.031.
3. Astl J, Hložek J, Holý R et al. Morbidity and mortality of parathyroid surgery – a retrospective analysis. Rozhl Chir 2021; 100 (3): 126–132. Doi: 10.33699/PIS.2021.100.3.126-132.
4. Kršek M, Čáp J, Šumník Z et al. Doporučený postup České endokrinologické společnost pro diagnostiku a léčbu primární hyperparathyreózy a hypoparathyreózy. Olomouc: Solen Medical education 2021.
5. Broulík P. Diferenciální diagnostika hyperkalcemií. Vnitr Lek 2007; 53 (7–8): 826–830.
6. Calò PG, Pisano G, Loi G et al. Intraoperative parathyroid hormone assay during focused parathyroidectomy: the importance of 20 minutes measurement. BMC Surg 2013; 18 (13): 36. Doi: 10.1186/1471-2482-13-36.
7. Khan ZF, Lew JI. Intraoperative Parathyroid Hormone Monitoring in the Surgical Management of Sporadic Primary Hyperparathyroidism. Endocrinol Metab (Seoul) 2019; 34 (4): 327–339. Doi: 10.3803/EnM.2019.34.4.327.
8. Khan AA, Khatun Y, Walker A et al. Role of intraoperative PTH monitoring and surgical approach in primary hyperparathyroidism. Ann Med Surg (Lond) 2015; 4 (3): 301–305. Doi: 10.1016/j.amsu.2015.08.007.
9. Quinn AJ, Ryan ÉJ, Garry S et al. Use of Intraoperative Parathyroid Hormone in Minimally Invasive Parathyroidectomy for Primary Hyperparathyroidism: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2021; 147 (2): 135–143. Doi: 10.1001/jamaoto.2020.4021.
10. Pereira C. Role of intraoperative parathyroid hormone in guiding parathyroidectomy. Acta Biomed 2023; 94 (2): e2023040. Doi: 10.23750/abm.v94i2.13998.
11. Irvin GL jr, Solorzano CC, Carneiro DM. Quick intraoperative parathyroid hormone assay: surgical adjunct to allow limited parathyroidectomy, improve success rate, and predict outcome. World J Surg 2004; 28 (12): 1287–1292. Doi: 10.1007/s00268-004-7708-6.
12. Riss P, Krall C, Scheuba C et al. Risk factors for „PTH spikes“ during surgery for primary hyperparathyroidism. Langenbecks Arch Surg 2013; 398 (6): 881–886. Doi: 10.1007/s00423- 013-1097-y.
13. Richards ML, Thompson GB, Farley DR et al. An optimal algorithm for intraoperative parathyroid hormone monitoring. Arch Surg 2011; 146 (3): 280–285. Doi: 10.1001/archsurg.2011.5.
14. Vaghaiwalla TM, Khan ZF, Lew JI. Review of intraoperative parathormone monitoring with the miami criterion: A 25-year experience. World J Surg Proced 2016; 6 (1): 1–7 Doi: 10.5412/wjsp.v6.i1.1.
15. Carneiro DM, Solorzano CC, Nader MC et al. Comparison of intraoperative iPTH assay (QPTH) criteria in guiding parathyroidectomy: which criterion is the most accurate? Surgery 2003; 134 (6): 973–981. Doi: 10.1016/ j.surg.2003.06.001.
16. Graceffa G, Cipolla C, Calagna S et al. Interpretation of intraoperative parathyroid hormone monitoring according to the Rome criterion in primary hyperparathyroidism. Sci Rep 2022; 12 (1): 3333. Doi: 10.1038/s41598-022-07380-4.
17. Garbutt L, Sigvaldason H, Sharaf Eldin MH et al. What is the most appropriate intraoperative baseline parathormone? A prospective cohort study. Int J Surg 2016; 25: 49–53. Doi: 10.1016/j.ijsu.2015.11.044.
ORCID autorů
F. Hanzalová 0009-0005-1687-2764,
J. Hložek 0000-0002-3584-9747,
J. Rotnágl 0000-0003-2692-0342,
J. Astl 0000-0002-8022-0200.
Přijato k recenzi: 16. 6. 2024
Přijato do tisku: 9. 8. 2024
MUDr. Františka Hanzalová
Klinika ORL a maxilofaciální chirurgie
3. LF UK a ÚVN Praha
U Vojenské nemocnice 1200
169 02 Praha 6
hanzalovafrantiska@seznam.cz
Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2024 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Střevní příprava před kolonoskopií
nový kurz
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Role IL-5 v patogenezi zánětu typu 2
Autoři: MUDr. Jakub Novosad, Ph.D.

Vývoj orálního mikrobionu u dětí ve vztahu s onemocněním parodontu v těhotenství
Autoři: prof. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#