#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel mimořádný vědec a člověk, profesor Vladimír Křen


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2024; 163: 174
Kategorie: Osobní zprávy

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás v sobotu 29. června ve věku 93 let opustil prof. MUDr. Vladimír Křen, DrSc., FCMA.

 

Vladimír Křen se narodil 24. dubna 1931 v Praze. Promoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1956 a poté nastoupil do tehdejšího Biologického ústavu FVL UK, vedeného zakladatelem české lékařské genetiky profesorem Bohumilem Seklou. Tomuto pracovišti (nyní Ústav biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN v Praze) a 1. lékařské fakultě UK zasvětil následujících více než 60 let, tedy celý svůj profesionální život. Habilitován byl v roce 1982, od roku 1988 byl profesorem Univerzity Karlovy.

Hlavní doménou výzkumné práce profesora Křena, která mu přinesla světový ohlas, byla experimentální genetika. Studoval a především vytvořil celou řadu unikátních, geneticky definovaných modelů dědičných lidských onemocnění v podobě inbredních, kongenních a rekombinantních inbredních kmenů laboratorního potkana. Ty sloužily a nadále slouží k odhalování genetických příčin jak monogenních vrozených vad včetně polydaktylie, hypodaktylie, mikroftalmie nebo sterility, tak k analýze genetické komponenty multifaktoriálních onemocnění včetně hypertenze, inzulinové rezistence a metabolického syndromu. Hlavní mezinárodní organizace zastřešující geneticky definované modely laboratorního potkana, Rat Genome Database, v současnosti eviduje přes 60 modelových kmenů, za jejichž vznikem stojí Vladimír Křen a jeho tým.

Je spolupodepsán pod řadou publikací v předních periodicích, které vymezovaly milníky celého oboru. K pracím imunogenetickým (včetně publikace v Nature již v roce 1961) a onkogenetickým přibývaly od 70. let studie zaměřené na genetickou determinaci vývoje končetin a interakce s teratogeny. V 80. letech vzniká soubor rekombinantních inbredních kmenů HXB/BXH vytvořený ve spolupráci s Ing. Michalem Pravencem, DrSc., z Fyziologického ústavu AV ČR. Tato sada modelů tvoří základ pro již desítky let trvající široké mezinárodní výzkumné programy a byla označena jako referenční pro systémově genetický výzkum metabolických, kardiovaskulárních a behaviorálních znaků. „Kopie“ pražských HXB/BXH kmenů byly přeneseny a ustaveny na Kalifornské univerzitě v San Diegu a Montrealské univerzitě v Kanadě.

Profesor Křen byl výborným pedagogem, autorem řady učebních textů, váženým členem České lékařské akademie, členem redakčních rad řady odborných periodik včetně Sborníku lékařského, Folia Biologica nebo Rat Genome. V průběhu svých zahraničních studijních pobytů intenzivně rozvíjel mezinárodní vědecké kontakty, například na Londýnské univerzitě nebo Kalifornské univerzitě v San Diegu (UCSD) a San Francisku (UCSF). Svou pracovitostí a zápalem pro experimentální genetiku byl vzorem a inspirací pro své spolupracovníky a studenty, z nichž řada dále rozvíjí výzkum, jehož základy pan profesor položil.

Ztrácíme tak zakladatele a představitele jedinečné vědecké školy, kterého jsme měli možnost poznat jako skromného, moudrého a otevřeného člověka.

 

Ondřej Šeda
a kolektiv Ústavu biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#