#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na Milana Kmenta


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2024; 163: 173
Kategorie: Osobní zprávy

Dovolte mi několik vzpomínek na významnou postavu české gastroenterologie doc. MUDr. Milana Kmenta, CSc., který nás navždy opustil 12. června ve věku 84 let.

   

Milan Kment se narodil 24. února 1940 v Praze. V roce 1963 ukončil Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze a nastoupil, jak bylo tehdy zvykem, na umístěnku do severočeského Tanvaldu, kde strávil několik prvních šťastných doktorských let a zároveň zde založil rodinu se svou ženou Milenou. O mnoho let později, při naší oblíbené ranní kávě po hlášení, se s námi často dělil o humorné zážitky z tohoto období, na které s láskou vzpomínal. Po dvouleté zastávce na interním oddělení v Měšicích zakotvil nastálo, na téměř neuvěřitelných 55 let, na 2. interní klinice 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze.

V roce 1967 složil první a v roce 1976 druhou atestaci z vnitřního lékařství. Disertační prací „Zinek a měď u chorob jater“ obhájil kandidaturu a v roce 1984 se stal docentem vnitřního lékařství. V roce 1977 zavedl a poprvé v tehdejším Československu publikoval stanovení gastrinu metodou radioimunoanalýzy. Po revoluci ještě složil atestaci z gastroenterologie a patřil mezi organizátory prvních živých endoskopických přenosů. Po roce 1989 s příchodem nového přednosty profesora Michala Anděla byl Milan Kment jmenován jeho prvním zástupcem a v této funkci setrval až do roku 2017.

Od roku 1968 se intenzivně věnoval výuce vnitřního lékařství formou praktik, přednášek a seminářů. Několik let působil jako vedoucí kurzu „Krvácení“ v rámci integrované výuky 3. LF UK a mnoho let jako školitel studentů v rámci studentské vědecké aktivity. Pod jeho systematickým vedením obhájilo disertační práci pět postgraduálních studentů. Byl členem oborové rady doktorského studijního programu „Biochemie a patobiochemie“ a členem Etické komise 3. LF UK. Dlouhá léta byl členem nejprve Československé společnosti pro gastroenterologii a výživu a po rozdělení státu dlouholetým členem výboru České gastroenterologické společnosti ČLS JEP a současně redaktorem časopisu Česká a slovenská gastroenterologie. Až do loňského roku vyučoval internu, zejména kladl důraz na propedeutiku, učil gastroenterologii v pregraduálních i postgraduálních kurzech a působil jako předseda komisí při státních rigorózních zkouškách z vnitřního lékařství, zkoušel interní i gastroenterologické atestace a aprobační zkoušky cizinců.

Docent Kment je autorem několika odborných monografií a samostatných kapitol v knihách a mnoha článků v zahraničních i tuzemských časopisech. Organizoval řadu akcí České gastroenterologické společnosti ČLS JEP a zejména – spolu s nedávno zesnulým Karlem Lukášem – „Kazuistiky v gastroenterologii“, které zůstávají i po letech velmi populární.

Jedna z mých prvních vzpomínek na Milana pochází z doby, kdy jsem jako gastroenterologický nováček přednášela, s tachykardií a značnými obavami z následující diskuse, svůj první příspěvek na „Dni mladých gastroenterologů“. Milan, který předsedal, mi stejně jako v průběhu let dalším mladým lékařům svými laskavými slovy poskytl uklidnění a sebedůvěru k úspěšnému dokončení přednášky. Od roku 1998, kdy jsem nastoupila na gastroenterologické oddělení 2. interní kliniky 3. LF UK a FNKV, jsem v Milanovi kromě vynikajícího kolegy získala i dobrého přítele a rádce. Myslím, že všichni bývalí i současní kolegové mají stejné pocity. Milan byl vzdělaný, velkorysý, nekonfliktní, spolehlivý a oblíbený kolega s nadhledem, vizionář a velký cestovatel. Byla radost s ním prodiskutovat odborná témata i politickou situaci. Vzpomínám na jeho cestovatelské přednášky, zejména o různých církevních památkách v zemích, které navštívil; jeho velkým zájmem byla religionistika. Jeho oblíbenými činnostmi byly také kouzlení a hraní loutkového divadla, kterými nás těšil při různých společenských akcích.

Milane, již teď nám velmi chybíš. Na Tebe, Tvé vtipné komentáře a Tvou laskavost budeme vzpomínat nejen při ranních diskusích u kávy.

Čest Tvojí památce!

Zdena Zádorová


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#