#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potřebujete lépe zorganizovat gynekologickou prevenci? Pomocnou ruku nabízejí i jednoduché moderní technologie

14. 12. 2023

České zdravotnictví, stejně jako zdravotní systémy na západ od naší země, se stále více snaží posílit celkovou roli prevence. Tento trend se týká i screeningových programů nádorů děložního čípku, konkrétně například v podobě nedávného zavedení nových testů detekujících lidské papilomaviry (HPV) a rozšíření skupin osob, u nichž pojišťovny hradí očkování. Pro gynekology to znamená větší nároky na čas a organizaci práce, která je i tak administrativně velmi náročná. Do jaké míry zde mohou vypomoci moderní technologie a které konkrétní služby nabízejí?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

  

Změny v prevenci nádorů děložního čípku

DNA test, který je určený právě pro detekci HPV v těle, se stal součástí screeningu karcinomu děložního čípku od 1. ledna 2021. Ženy ve věku 35 a 45 let jej mohou zdarma absolvovat u svého gynekologa, test je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Další součástí prevence proti těmto virům je rozšíření očkování dívek a chlapců. Zatímco dosud pojišťovny hradily tuto vakcinaci pouze 13letým dívkám a chlapcům, od 1. ledna příštího roku se bude úhrada týkat dospívajících ve věku od 11 do 15 let.

Snazší organizace práce – hromadné zvaní pacientek 

Z uvedených změn z posledních let, respektive od nového roku 2024 vyplývá, že gynekologům opět přibude množství práce, kterou bude nutné účelně zorganizovat. Jde mimo jiné o organizaci preventivních prohlídek nebo očkování. S tím vším mohou pomoci právě chytré aplikace, například Medevio. Jedna z jejích funkcionalit umožňuje lékařům hromadné zvaní pacientů. Gynekolog ji může využít třeba právě při testování přítomnosti HPV, kdy jednoduše odešle zprávu na vybranou skupinu podle věku. Snáze naplánovat lze díky aplikaci také očkování. 

Praktický je rovněž kalendář, který umožňuje, aby se pacientky samy objednaly na konkrétní čas, nebo odesílání automatických notifikací blížících se termínů návštěv.

Hodiny ušetřeného času

Aplikace vás jednoduše propojí s vašimi pacienty. Sjednotí tak komunikaci do jedné platformy a nahradí telefonáty, maily, SMS i sociální sítě. Navíc dokáže veškerou komunikaci mezi lékařem a pacientem zabezpečit.

Medevio si velmi chválí například ambulantní gynekoložka MUDr. Eva Jančárková. Na jejím pracovišti se střídá více lékařů, nicméně vše odbavuje jedna sestra. Organizace práce jí tak dříve zabírala velké množství času i energie. „Jsou to hodiny ušetřeného času týdně. Minimálně dvě hodiny každý den. Mám více času starat se o chod ordinace – nutnou agendu, chystání ordinace pro výkony a samozřejmě se mohu více věnovat pacientkám,“ konstatuje lékařka.

Intuitivní aplikace umožňuje řešit s pacientkami veškerou agendu, ať už jde o konzultace zdravotních obtíží, objednávání na kontroly, žádosti o eRecept nebo třeba uskutečnění případných plateb.

Aplikace také zjednoduší registraci nových pacientek. Vstupní dotazník je totiž možné vyplnit již doma, a v ordinaci tak prohlídka probíhá rychleji.

Akutní případy přednostně

Mezi důležité funkcionality patří systém prioritizace pacientů dle vyplněných požadavků nebo rozdělení agendy mezi lékaře a sestru v ordinaci. Aplikaci lze propojit s vaší webovou stránkou a také si například zřídit telefonní ústřednu, díky níž lze přijímat požadavky klientů v hlasových zprávách, které aplikace přepisuje do textu.

Aplikaci Medevio v současnosti využívá více než 500 ordinací ve městech i na venkově napříč Českem. Pro pacienty je komunikace jejím prostřednictvím zcela zdarma, lékaři za základní verzi na zkoušku také neplatí, poté se cena odvíjí od navolených funkcionalit. Součástí objednávky je i krátké školení od dodavatele nebo podpora pro pacienty v průběhu jejího užívání. Aplikaci lze kdykoliv jednoduše deaktivovat. 

(lek)

Zdroje:
1. Medevio pro lékaře. Dostupné na: www.medevio.cz/pro-lekare
2. Změny v očkování proti HPV − od ledna hrazené již od 11 let věku. proSestru.cz, 16. 8. 2023. Dostupné na: www.prosestru.cz/tema/ockovani/detail/zmeny-v-ockovani-proti-hpv-od-ledna-hrazene-jiz-od-11-let-veku-135032
3. Onkologická prevence. VZP, 3. 10. 2023. Dostupné na: www.vzp.cz/o-nas/aktuality/onkologicka-prevence
4. Již rok mohou ženy ve věku 35 a 45 let podstoupit zdarma HPV DNA test: U každé desáté byly odhaleny rizikové lidské papilomaviry, které mohou vést k rakovině děložního čípku. České noviny, 26. 4. 2022. Dostupné na: www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/jiz-rok-mohou-zeny-ve-veku-35-a-45-let-podstoupit-zdarma-hpv-dna-test-u-kazde-desate-byly-odhaleny-rizikove-lidske-papilomaviry-ktere-mohou-vest-k-rakovine-delozniho-cipku/2197449



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#