Zaměřeno na kompenzaci glykémie
Proč je u žen s gestačním diabetem (GDM) důležité dosáhnout glykemické kompenzace rychle? A jaký vliv má délka stravovacího okna v průběhu dne na to, zda u rizikových jedinců dojde k rozvoji DM2? Odpověděly americká, respektive britská studie.
Šance snížit riziko obezity u dětí žen s gestačním diabetem
Podle velmi rozsáhlé americké studie může rychlé dosažení kompenzace glykémie po diagnóze gestačního diabetu snížit riziko obezity potomka v dětství na úroveň podobnou té, kterou mají děti matek bez GDM.
Hodnocený soubor se skládal z 258 064 žen, které porodily v letech 2011–2023, a jejich dětí. Ze zmíněného více než čtvrtmilionu těhotných mělo 17 316 gestační diabetes. Prevalence obezity u potomků těchto žen ve věku 2–4 roky činila 15,1 %, pokud jejich matky neměly GDM, 15,9 %, pokud matky dosáhly stabilní glykemické kompenzace brzy po diagnóze GDM a udržely ji během gravidity (skupina 1, 39,2 % gravidních s GDM), 18,7 %, jestliže se podařilo rychle dosáhnout optimální kompenzace glykémie do 4–6 týdnů a udržet ji během těhotenství (sk. 2, 32,3 %), 20,9 %, pokud se kompenzace glykémie zlepšovala pomalu a bylo docíleno téměř optimálních hodnot (sk. 3, 16,7 %), a 24,6 %, jestliže se zlepšovala pomalu a docíleno bylo suboptimální kompenzace (sk. 4, 11,8 %).
V 5–7 letech měly pouze děti žen ze skupiny 1 podobné riziko obezity jako potomci matek bez GDM. Relativní riziko obezita děsí matek ve skupinách 2–4 činilo 1,18, 1,19, resp. 1,30).
8 hodin denně na jídlo místo 16
Malá britská randomizovaná studie se zkříženým designem zjistila, že zkrácení „okna“ na konzumaci jídla (TRE) na 8 hodin denně významně zlepšuje kontrolu glykémie u dospělých s rizikem DM2, a to bez ohledu na skutečnost, zda je to během dne časně (early TRE – ETRE; 8:00–16:00 hod.), nebo později (late TRE – LTRE; 12:00–20:00 hod.). Benefity 16hodinového půstu byly evidentní už po 3 dnech, a to i při stejném kalorickém příjmu a složení makronutrientů jako při běžné konzumaci jídla během >14 hodin v rámci dne.
Do zmíněných 2 vzorců stravování bylo zařazeno 15 jedinců (9 žen, 6 mužů) se sedavým způsobem života, ve věku průměrně 52 let, s hodnotami BMI 28 kg/m2 a HbA1c 37,9 mmol/mol. Výzkumníci porovnali TRE s jejich obvyklým režimem stravování (více než 14 hodin denně). Během TRE byla účastníkům poskytována eukalorická standardizovaná dieta (50 % sacharidů, 30 % tuků, 20 % proteinů), zatímco při obvyklém režimu konzumovali vlastní stravu. Glykémie byla monitorována kontinuálně.
TRE oproti obvyklému režimu stravování (při srovnatelném kalorickém příjmu a složení makroživin) signifikantně prodloužila dobu v normálním rozmezí glykémie (průměrně o 3,3 %) a snížila koeficient variability glykémie o 2,6 %. Mezi režimy ETRE a LTRE nebyly zjištěny významné rozdíly.
Tyto výsledky naznačují, že 16hodinnévé lačnění může být pro kompenzaci glykémie přínosnější než denní doba konzumace jídla či omezení kalorického příjmu, a žádá si další výzkum.
(esr)
Zdroje:
1. Ferrara A. et al. Achieving glycemic control after gestational diabetes diagnosis reduces the risk of childhood obesity in the offspring. 60th Annual Meeting of EASD, Madrid, 9.–13. 9. 2024.
2. Bowden Davies K. et al. Time restricted eating improves glycaemic variability, independently of energy intake, in adults at risk of type 2 diabetes. 60th Annual Meeting of EASD, Madrid, 9.–13. 9. 2024.
Foto: EASD