Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů
Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.
Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.
Potravinová "éčka"
Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná „éčka“. Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách. Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými „éčky“ a rozvojem nespecifických střevních zánětů.
Zaměřeno na emulgátory
Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo „chování“ střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.
Honba za příčinou
Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu byl však výrazným překvapením i pro samotné vědce. Zdá se, že pouto mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silné. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.
(holi)
Zdroj: www.reuters.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/40