#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?

21. 11. 2024

Zdravotní rizika obezity jsou dobře známa. S nadváhou se mimo jiné pojí i vyšší výskyt některých malignit. Mezinárodní studie s více než 150 tisíci účastníky však ukázala, že osoby, které v posledních 2 letech zhubly, mají významně vyšší riziko diagnózy nádorového onemocnění v následujícím roce. Měli bychom se tedy raději přestat snažit dosáhnout nižší hmotnosti?

Onkologická rizika obezity

Nadváha je spojena s řadou zdravotních problémů, včetně rizika nádorových onemocnění. Podle výsledků klinických studií souvisí obezita s nejméně 12 typy různých malignit, například nádory dělohy, tlustého střeva nebo prsu. Odhaduje se, že obezita je příčinou 4–8 % všech onkologických onemocnění. Redukce hmotnosti se tedy logicky jeví jako důležitý cíl pro podporu zdraví.1

Studie publikovaná letos v prestižním časopise Journal of the American Medical Association (JAMA) však přinesla neočekávané výsledky. Ukázala, že snížení hmotnosti bylo spojeno s významně vyšším rizikem diagnózy nádorového onemocnění v období 12 měsíců po zhubnutí.2

Dlouhodobé sledování zdravotníků

Analýza použila data celkem 157 474 účastníků, téměř tři čtvrtiny tvořily ženy. Jednalo se o zdravotníky z kohort Nurses’ Health Study (ženy ve věku od 40 let, sledované od června 1978 do června 2016) a Health Professionals Follow-Up Study (muži ve věku od 40 let, sledovaní od ledna 1988 do ledna 2016). Během sledování byly každé 2 roky získávány údaje o jejich zdravotním stavu a životním stylu. Nedávno publikovaná analýza se zaměřila na sledování změn hmotnosti a výskyt nádorových onemocnění.

Zda bylo případné zhubnutí úmyslné, bylo hodnoceno podle toho, jestli účastník změnil své stravovací návyky a zvýšil fyzickou aktivitu (velmi úmyslná redukce hmotnosti). O střední úmysl se jednalo, pokud sledovaný změnil jen 1 z těchto parametrů, a neúmyslné zhubnutí nastalo, když si zdravotník nebyl vědom jakékoli snahy o zlepšení stravování ani vyšší fyzické aktivity.

Snížení hmotnosti o 10 % zvýšilo riziko nádorů

V období 12 měsíců po snížení hmotnosti bylo u účastníků, kteří zhubli nejméně 10 % své hmotnosti, pozorováno 1362 nově diagnostikovaných nádorových onemocnění na 100 tisíc osob/rok oproti 869 případům/100 tisíc osob/rok u lidí, kteří nezhubli.

Frekvence výskytu nádorů u jedinců, kteří se nesnažili zhubnout a jejichž hmotnost zůstala stabilní, byla 1220 případů / 100 000 osob / rok, zatímco u těch, kteří neúmyslně zhubli více než 10 % své hmotnosti se onkologické onemocnění vyskytlo s frekvencí 2687 případů / 100 000 osob / rok.

Ne všechny malignity byly hubnutím ovlivněny

U těch, kteří nedávno snížili svou hmotnost nejméně o 10 %, se zvláště často vyskytovala onkologická onemocnění horní části trávicího traktu (nádory jícnu, žaludku, jater, žlučových cest či pankreatu). Riziko těchto nádorů bylo zvýšeno přibližně 3–7krát. Korelace byla menší pro malignity kolorekta či plic a nedávné zhubnutí neovlivňovalo pravděpodobnost nálezu nádorů prsu, prostaty a ženské reprodukční soustavy.

Hubnout, či nehubnout?

Vzhledem k tomu, že riziko nově diagnostikovaného nádoru bylo nejvyšší u lidí, kteří ztráceli hmotnost neúmyslně, potvrzuje tato studie známý fakt, že při nevysvětleném hubnutí je třeba pátrat po příčině. V tom případě bychom neměli opomíjet možné onkologické onemocnění, zejména v horní části zažívacího traktu.

Na druhou stranu byl podle dat dostupných v odborné literatuře konzistentně prokázán přínos úmyslného snižování hmotnosti u rizikové populace s nadváhou. Například podle studie publikované v roce 2022 si pacienti s diabetem 2. typu, kteří významně k lepšímu změnili svůj životní styl, snížili riziko nádorů souvisejících s obezitou o 16 %.3

Data však také naznačují, že mírná nadváha ve starším věku vlastně zase tolik neškodí, a dokonce by mohla být spojena s delším přežitím.4 Udržování optimální hmotnosti je tedy komplexní a individuální záležitost. Relevantní data z dobře kontrolovaných studií nám pomohou udělat si lepší představu o tom, které faktory jsou klíčové pro lidské zdraví a celkovou pohodu.

(este)

Zdroje:
1. Pati S., Irfan W., Jameel A. et al. Obesity and cancer: A current overview of epidemiology, pathogenesis, outcomes, and management. Cancers (Basel) 2023; 15 (2): 485, doi: 10.3390/cancers15020485.
2. Wang Q. L., Babic A., Rosenthal M. H. et al. Cancer diagnoses after recent weight loss. JAMA 2024; 331 (4): 318–328, doi: 10.1001/jama.2023.25869.
3. Yeh H. C., Bantle J. P., Cassidy-Begay M. et al. Intensive weight loss intervention and cancer risk in adults with type 2 diabetes: Analysis of the Look AHEAD randomized clinical trial. Obesity 2020; 28 (9): 1678–1686, doi: 10.1002/oby.22936.
4. Zheng H., Echave P., Mehta N., Myrskylä M. Life-long body mass index trajectories and mortality in two generations. Ann Epidemiol 2021; 56: 18–25, doi: 10.1016/j.annepidem.2021.01.003.
5. Contino G. Losing weight associated with an increased cancer risk – a closer look at the study. The Conversation, 2024 Mar 01. Dostupné na: https://theconversation.com/losing-weight-associated-with-an-increased-cancer-risk-a-closer-look-at-the-study-223149



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#