Problém geneticky upravených potravin
Vyšlo v časopise:
Pracov. Lék., 59, 2007, No. 4, s. 167.
Kategorie:
Zprávy
Stanovisko evropských zemí k tomuto problému je rozdílné prakticky od celého ostatního světa. Evropský zamítavý postoj nebyl změněn ani po vyhodnocení objektivních vědeckých studií vykazujících nezávadnost takto upravených potravin pro člověka. Postoj jednotlivých zemí je výrazem široce rozšířeného názoru veřejnosti odmítající takto upravené potraviny. Je třeba očekávat, že změnu v budoucnosti přinesou důkazy zdůrazňující výhody této techniky. Za úspěch v tomto směru se pokládá připuštění současného užívání modifikovaných i nemodifikovaných rostlin. Například ve Španělsku se tento postoj osvědčil.
Zásadně odmítavý postoj ovlivňuje negativně světový obchod, jako příklad je možno uvést přerušení dovozu rýže z USA, protože některé zásilky obsahovaly i zakázané modifikované odrůdy. Hlavními výhodami této technologie je odolnost vůči škůdcům, což významně snižuje užívání selektivních herbicidů. Navíc např. modifikovaná rýže obsahuje betakaroten a na rozdíl od nemodifikované může chránit miliony dětí od slepoty způsobené nedostatkem vitaminu A.
Prof. MUDr. Antonín Nauš, DrSc.
Zdroje
1. BARCLAY, A. More European GMO controversy. LabPlus int., 2006, 20, č. 4, s. 2.
Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařstvíČlánek vyšel v časopise
Pracovní lékařství
2007 Číslo 4
- Parazitičtí červi v terapii Crohnovy choroby a dalších zánětlivých autoimunitních onemocnění
- V ČR chybí specializovaná péče o pacienty s nervosvalovým onemocněním
Nejčtenější v tomto čísle
- Repetitorium funkčního vyšetřování kloubů končetin pro posuzování nemocí z povolání
- Praktické poznámky k posuzování a uznávání nemocí z povolání
- Exogenní alergická alveolitida jako nemoc z povolání
- Lymeská borrelióza jako nemoc z povolání