#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problém geneticky upravených potravin


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 59, 2007, No. 4, s. 167.
Kategorie: Zprávy

Stanovisko evropských zemí k tomuto problému je rozdílné prakticky od celého ostatního světa. Evropský zamítavý postoj nebyl změněn ani po vyhodnocení objektivních vědeckých studií vykazujících nezávadnost takto upravených potravin pro člověka. Postoj jednotlivých zemí je výrazem široce rozšířeného názoru veřejnosti odmítající takto upravené potraviny. Je třeba očekávat, že změnu v budoucnosti přinesou důkazy zdůrazňující výhody této techniky. Za úspěch v tomto směru se pokládá připuštění současného užívání modifikovaných i nemodifikovaných rostlin. Například ve Španělsku se tento postoj osvědčil.

Zásadně odmítavý postoj ovlivňuje negativně světový obchod, jako příklad je možno uvést přerušení dovozu rýže z USA, protože některé zásilky obsahovaly i zakázané modifikované odrůdy. Hlavními výhodami této technologie je odolnost vůči škůdcům, což významně snižuje užívání selektivních herbicidů. Navíc např. modifikovaná rýže obsahuje betakaroten a na rozdíl od nemodifikované může chránit miliony dětí od slepoty způsobené nedostatkem vitaminu A.

Prof. MUDr. Antonín Nauš, DrSc.


Zdroje

1. BARCLAY, A. More European GMO controversy. LabPlus int., 2006, 20, č. 4, s. 2.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

plice
INSIGHTS from European Respiratory Congress
nový kurz

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#