#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinek fluoridovaného mléka na progresi povrchových kariézních lézí na kořeni zubu in vitro při cyklických změnách pH prostředí


Effect of Fluoridated Milk on Progression of Root Surface Lesions in vitro under pH Cycling Conditions

The aim of this study was to assess the effect of milk with 0, 2.5 or 5 ppm F- on progression and remineralization of caries-like root-surface lesions using a pH cycling model. The root-surface lesions were created utilizing a partially saturated lactic acid buffer at pH 4.6. Longitudinal sections were cut through the lesion and analyzed using polarized light microscopy (PLM) and microradiography (MRG). The sections were then coated with an acid resistant varnish, except the outer natural surface that would be exposed to water, milk or fluoridated milk for 2 weeks and cycled in a de- and remineralizing system. The lesions were characterized again by PLM and MRG after treatment. A significant reduction in lesion progression (33.2%) was found by PLM and MRG after treatment with either non-fluoridated or fluoridated milk when compared to the control group. Using quantitative MRG, mineral change and distribution in the lesions were recorded. A possible protective effect of fluoridated milk on root surface caries was supported by a reduction in the progression of the lesions and an increase in the mineral content within the lesion.

Key words:
fluoridated milk - root caries - pH cycling - demineralization - remineralization


Autoři: R. Ivančaková;  J. D. Harless;  M. M. Hogan;  J. S. Wefel
Působiště autorů: Dows Institute for Dental Research, College of Dentistry, University of Iowa, USA ;  Stomatologická klinika LF UK a FN, Hradec Králové přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc.
Vyšlo v časopise: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 107, 2007, 4, s. 67-72
Kategorie: Články

Souhrn

Cílem práce bylo zhodnocení účinku samotného mléka a fluoridovaného mléka s obsahem 2,5 a 5,0 ppm fluoru na progresi a remineralizaci kariézních lézí na povrchu zubního kořene při cyklických změnách pH prostředí. Kariézní léze na kořeni zubu byly vytvořeny za použití kyseliny mléčné při pH 4,6. Takto vytvořené léze byly podílně nařezány a analyzovány pomocí mikroskopie v polarizovaném světle (PLM) a mikroradiografie (MRG). Jednotlivé vzorky byly potom pokryty acidorezistentním lakem kromě vytvořené kazivé léze. Kariézní léze byly následně vystaveny působení vody, mléka nebo fluoridovaného mléka v průběhu cyklických změn pH prostředí – demineralizace a remineralizace po dobu 2 týdnů. Po skončení experimentu byly léze opět hodnoceny pomocí PLM a MRG. Obě metody prokázaly signifikantní redukci progrese kazivé léze (33,2%), a to jak v případě mléka samotného, tak mléka fluoridovaného ve srovnání s kontrolou (voda). Kvantitativní mikroradiografie (MRG) sledovala změny minerálního obsahu a distribuce minerálů uvnitř léze. Výsledky potvrdily předpokládaný protektivní efekt fluoridavaného mléka na kaz zubního kořene, neboť došlo jak k redukci progrese léze tak ke zvýšení obsahu minerálů uvnitř léze.

Klíčová slova:
fluoridované mléko - kaz kořene - cyklické změny pH - demineralizace - remineralizace


Štítky
Chirurgie maxilofaciální Ortodoncie Stomatologie

Článek vyšel v časopise

Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#