#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

110 let od narození doc. MUDr. Aloise Šusty, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 31, 2023, No. 4, p. 169.
Kategorie: Galerie české revmatologie

Jméno doc. MUDr. Aloise Šusty, DrSc. zná dnes z revmatologů málokdo, přestože byl od padesátých let až do svého odchodu do důchodu v roce 1983 čelným představitelem oboru revmatologie v Československu. Docent Šusta se narodil 25. července 1913 v Nymburce. Měl téměř dostudovanou medicínu, když začala válka. Tu po pracovní stránce strávil v nymburské nemocnici – formálně jako pomocník, nicméně s odpovědností sekundáře na několika odděleních a poté, tedy již se značnou zkušeností, nastoupil do nemocnice v Liberci v roce 1945.

doc. MUDr. Alois Šusta, DrSc.
doc. MUDr. Alois Šusta, DrSc.

Zde mu po čase bylo svěřeno fyziatrické oddělení, a budoval se tak jeho zájem o pohybový aparát. Založil zde revmatologické oddělení, od roku 1954 i s lůžkovým zázemím. Zkušenosti získával i v oblasti balneologie při souběžné práci v blízkých lázních Kundratice. Byl mezi prvními, kdo zavedl skupinové rehabilitační cvičení pro jednotlivé diagnózy, zejména pro pacienty s ankylozující spondylitidou.

V šedesátých letech 20. století na přímluvu prof. Lenocha nastoupil do Výzkumného ústavu chorob revmatických v Praze na místo primáře. Po úmrtí profesora Lenocha v roce 1970 se stal ředitelem VÚCHR a ústav vedl až do konce ledna 1983. Nastoupit po takové osobnosti muselo být docela složité. Doc. Šusta se ale profiloval jiným směrem, tím, co uměl nejlépe. Byl vynikajícím klinickým praktikem. Sám jsem ho ještě zažil na počátku mého působení v ústavu a snažil se odkoukat něco z jeho pověstného revmatologicko-propedeutického umění. Něco
z toho zapsal do řady článků, které vyšly v československých časopisech nebo v knize Revmatologie pro praktické lékaře, kterou sepsal spolu s profesorem Rejholcem. Chci také zmínit i další oblast, ve které byl doc. Šusta uznávaným odborníkem a zároveň autorem monografie Kompendium posudkové činnosti, pro kterou sbíral údaje po dvě desetiletí a uplatnil i v dizertační práci doktora věd.

Doc. Šusta byl velkým milovníkem vážné hudby, které se chtěl původně věnovat profesionálně. Již na gymnaziu hrál na flétnu v orchestru Opera Studio a později byl i členem nymburského symfonického orchestru. Zájem neměl ale jen o hudbu, ale i o hudebníky. Byl například spoluautorem publikace v časopise Československá radiologie pojednávající o morfologických a funkčních změnách na páteři u členů filharmonie. Doc. Šusta zemřel 26. května 1990. Patří mezi osobnosti československé revmatologie, zejména svým praktickým klinickým mistrovstvím.

 

Jiří Vencovsk


Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#