Food-dependent exercise-induced anaphylaxis
Autoři:
B. N. Kjaer; L. C. Laursen
Vyšlo v časopise:
Čas. Lék. čes. 2009; 148: 141
Kategorie:
Vybrané souhrny
Anafylaxe indukovaná námahou a současně podmíněná konzumací některých potravin je relativně neznámou variací alergie na potraviny. Řada potravin, obzvláště pšenice, může indukovat ve spojení s cvičením erytém, generalizovanou urtiku, angioedém, astma nebo obstrukci v oblasti horních dýchacích cest. Častěji se můžeme setkat s hypotenzí až šokovou situací, méně často fatálními důsledky. Samostatně však ani cvičení ani požití příslušných potravin anafylaxi nenavodí. Příznakům je však možno se vyhnout vynecháním specifických potravin po dobu asi 4 hodin před cvičením. Diagnóza je často stanovena pozdě pravděpodobně vzhledem k méně časté incidenci těchto stavů.
MUDr. Petr Čáp, PhD.
Oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie
150 30 Praha 5, Rentgenova 2
e-mail: petr.cap@homolka.cz
Zdroje
Ugeskr Laeger 2008; 170(49): 4058.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistkaČlánek vyšel v časopise
Časopis lékařů českých
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Testování hladin NT-proBNP v časné diagnostice srdečního selhání – guidelines ESC
- Horní limit denní dávky vitaminu D: Jaké množství je ještě bezpečné?
- Nejčastější nežádoucí účinky venlafaxinu během terapie odeznívají
Nejčtenější v tomto čísle
- Alveolární echinokokóza – nově se objevující onemocnění?
- Mastné kyseliny 2. Fyziologický a klinický význam
- Šedá eminence v medicíně – štítná žláza: 2. část
- Přehled chirurgické léčby vitiliga