#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Shrnutí klinických dat a zkušeností s léčbou N9-GP u dětských pacientů s hemofilií B

21. 12. 2023

Součástí říjnové XXXII. konference dětských hematologů a onkologů České a Slovenské republiky letos konané v Ostravě bylo sympozium podpořené společností NovoNordisk, v jehož rámci byla shrnuta klinická data a sdíleny zkušenosti s léčbou nonakog beta pegolem (N9-GP) u dětských pacientů s hemofilií B.

Kanadské zkušenosti

V první části profesor Anthony Chan z McMasterovy univerzity v kanadském Hamiltonu shrnul aktuální léčebný přístup k dětem s hemofilií B, kdy zejména u těžkých forem onemocnění je profylaxe s použitím koncentrátů faktoru IX (FIX) standardem péče. K dosažení lepší ochrany před krvácením významně přispěly nové technologicky upravené koncentráty FIX, jež mají prodloužený biologický poločas (EHL). Mezi ně patří také N9-GP − rekombinantní FIX upravený technologií pegylace. V Kanadě je v současnosti jediným zástupcem EHL FIX v klinické praxi.

Dle studie profesora Alfonsa Ioria, taktéž z McMasterovy univerzity v Hamiltonu, který hodnotil data z reálné praxe v rámci Canadian Bleeding Disorders Registry (CBDR) týkající se přechodu pacientů z předchozí léčby na N9-GP, bylo po přechodu na N9-GP pozorováno zlepšení roční míry krvácení (ABR) a s tím souvisejících nákladů spojených s krvácením. Přechod na N9-GP vedl ke snížené roční spotřebě FIX.

Profesor Chan dále zmínil výsledky dlouhodobého sledování bezpečnosti a účinnosti N9-GP po dobu nejméně 5 let u dříve léčených dětí s hemofilií B. Jednalo se o data 22 pacientů léčených ve studii fáze III paradigm5, z nichž 17 zůstalo ve sledování do cut off. Medián doby sledování činil 5,6 pacientoroku, medián celkového počtu expozičních dnů dosáhl 290. Žádný pacient nevyvinul protilátky proti FIX, nebyly dokumentovány žádné nově popsané nežádoucí vedlejší efekty léčby. 64 % dětí bylo bez spontánního krvácení, dokumentovaná krvácení byla mírná či středně závažná a 93 % z nich bylo dobře zaléčeno 1−2 aplikacemi N9-GP. ABR po 5 letech terapie byla velmi mírná (medián 0,66), což znamenalo výrazný pokles oproti prvnímu roku léčby (medián 1,00). Průměrná minimální (trough) aktivita v 5 letech byla 17,9 %.

Pokud jde o zkušenost s dosud neléčenými (PUP) či minimálně léčenými (MTP) dětmi, profesor Chan byl prvním autorem publikace z roku 2020, která hodnotila bezpečnost a účinnost N9-GP u této skupiny pacientů. Jednalo se o data ze studie paradigm6, do níž byly zařazeny děti mladší 6 let s hemofilií B a hladinou FIX < 2 %, které byly dříve neléčené nebo dostaly maximálně 3 expoziční dávky FIX. N9-GP jim byl aplikován v dávce 40 IU/kg 1× týdně nebo v individuálním dávkování. 37 dětí s mediánem věku 1,9 roku (rozmezí 0−4) dostalo léčbu N9-GP. 6,1 % pacientů vyvinulo inhibitor vysokého titru. Ve skupině s profylaxí bylo 67,9 % dětí bez krvácení, ABR byla nízká (medián 0,0). Odhadovaná průměrná trough aktivita FIX činila 15 %.

Využití N9-GP ilustroval profesor Chan na kazuistice 2letého chlapce, který bydlel poměrně daleko od hemofilického centra a pro rodinu bylo obtížné aplikovat lék v centru častěji. Zvolili proto frekvenci podávání N9-GP 1× za 14 dnů, která v rámci profylaxe při dávce 40 IU/kg dobře fungovala.

České zkušenosti

České zkušenosti s podáváním N9-GP sdíleli MUDr. Bohumír Blažek z FN Ostrava a MUDr. Ester Zápotocká z FN Motol v Praze.

Dr. Blažek představil 3 pacienty léčené profylakticky N9-GP. Nejstarší z nich, 18letý chlapec s významnou obezitou, pracující manuálně, na profylaxi N9-GP v dávce 40 IU/kg podávané 1× za 14 dnů z této léčby profituje. Jeho dva vzdálení příbuzní, mladší chlapci, byli na profylaxi N9-GP převedeni relativně nedávno. Taktéž využívají frekvenci aplikace 1× 14 dnů, která vyhovuje i logisticky potřebám rodiny, jež neaplikuje léky v domácím prostředí.

Dr. Zápotocká zmínila kazuistiku 15letého chlapce, který vedle těžké formy hemofilie B trpí rovněž pervazivní vývojovou poruchou s mentální retardací. Profylaxe u tohoto chlapce byla zahájena až v 6 letech věku a nikdy nebyla jednoduchá. V roce 2019 byl převeden na jiný EHL preparát, na kterém se ochrana před krvácením zlepšila, chlapec měl pouze občasná traumatická krvácení. Nicméně při frekvenci podávání léčby 1× za 14 dnů bylo po 10. dni pozorováno o něco více modřin; pro rodinu přitom bylo komplikované častější podávání. To bylo důvodem k nedávnému převodu na N9-GP v dávce 40 IU/kg, na kterém se zatím pacientovi daří velmi dobře a zdá se, že vymizely modřiny, jež se tvořily v závěru druhého týdne profylaxe.

(eza)

Zdroje:
1. Iorio A., MacDonald V., Caillaud A. et al. Treatment switch to nonacog beta pegol factor IX in hemophilia B: a Canadian cost-consequence analysis based on real-world factor IX consumption and clinical outcomes. Res Pract Thromb Haemost 2023 Mar 11; 7 (3): 100106, doi: 10.1016/j.rpth.2023.100106.
2. Carcao M., Kearney S., Yao Lu M. et al. Long-term safety and efficacy of nonacog beta pegol (N9-GP) administered for at least 5 years in previously treated children with hemophilia B. Thromb Haemost 2020; 120 (5): 737–746, doi: 10.1055/s-0040-1709521.
3. Chan A. K., Alemelu J., Barnes C. Nonacog beta pegol (N9‐GP) in hemophilia B: first report on safety and efficacy in previously untreated and minimally treated patients. Res Pract Thromb Haemost 2020; 4 (7): 1101–1113, doi: 10.1002/rth2.12412.



Štítky
Fyzioterapie Hematologie a transfuzní lékařství Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#