#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ECCO 2024: Může závažnost idiopatických střevních zánětů souviset s pohlavím a konzumovanou stravou?

21. 6. 2024

Ovlivňují obsah tuků a cukrů ve stravě a pohlaví jedince rozvoj a tíži idiopatického střevního zánětu (IBD)? Francouzská experimentální studie na toto téma byla prezentována během letošního kongresu Evropské organizace pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu (ECCO) ve Stockholmu.

Úvod

Prevalence idiopatických střevních zánětů narůstá v průmyslových zemích se „západní dietou“, tj. stravou bohatou na rafinované cukry a saturované tuky, s nízkým zastoupením vlákniny a esenciálních nenasycených mastných kyselin. Zdá se tedy, že výživa může být významným rizikovým faktorem IBD. Hlavní biologické mechanismy ale stále nejsou zcela pochopeny. Většina dosavadních studií věnovaných IBD zahrnovala navíc převážně muže, ačkoli vliv stravy u žen a mužů se často liší.

Průběh studie

9týdenní myší samci a samice byli po dobu 8 týdnů krmeni jednou ze 3 variant potravy: kontrolní (C), vysokotučnou (HF – high-fat), nebo bohatou na tuky i cukry (HFHS – high-fat/high-sucrose diet). Následně výzkumníci navodili vznik kolitidy aplikací 3% dextransulfátu sodného (DSS) po dobu 5 dnů, po nichž následovalo dalších 5 dnů bez DSS. Myši byly monitorovány a denně váženy, aby bylo možné stanovit skóre DAI (Disease Activity Index). Od zahájení krmení jim byly 1× měsíčně odebírány vzorky krve a stolice. Na konci protokolu byla u každé skupiny provedena koloskopie s odběrem střevní tkáně.

Výsledná zjištění

Kolitida vyvolaná podáváním DSS byla časnější a měla těžší formu u těch samců i samic, kteří dostávali vysokokalorickou stravu, ať už HF či HFHS. Další roli pak hrálo pohlaví. U samců urychlila rozvoj kolitidy strava plná tuků a cukrů v porovnání se stravou bohatou pouze na tuky, zatímco u samic strava bohatá jen na tuky vedla k závažnější kolitidě než jídlo s vysokým obsahem tuků i cukrů. U obou pohlaví byl zjištěn podobný přírůstek tělesné hmotnosti v souvislosti s vysokokalorickými stravovacími režimy.

Závěr

Autoři konstatovali, že popsaný rozdíl v odpovědi na DSS při různých vysokokalorických dietách mezi samci a samicemi značí, že zánětlivé mechanismy se zřejmě odlišují v závislosti na pohlaví. A jelikož také další recentní práce u jiného myšího modelu hlásí pohlavně specifické rozdíly ve fenotypu kolitidy a skladbě mikrobioty, zdá se, že pohlaví má vliv na patofyziologii kolitidy a při studování IBD je důležité ho brát v potaz.

(esr)

Zdroje:
1. Touly N., Arnone B., Caron T. et al. Diets enriched in fat and sugar and sex-dependant response to colitis in a mouse model. J Crohns Colitis 2024; 18: i316–i317, doi: 10.1093/ecco-jcc/jjad212.0181.
2. Arnone D., Chabot C., Heba A. C. et al. Sugars and gastrointestinal health. Clin Gastroenterol Hepatol 2022; 20 (9): 1912–1924.e7, doi: 10.1016/j.cgh.2021.12.011.
3. Arnone D., Vallier M., Hergalant S. et al. Long-term overconsumption of fat and sugar causes a partially reversible pre-inflammatory bowel disease state. Front Nutr 2021; 8: 758518, doi: 10.3389/fnut.2021.758518.
4. Maite C. B., Roy M., Emilie V. The effect of sex-specific differences on IL-10-/- mouse colitis phenotype and microbiota. Int J Mol Sci 2023; 24 (12): 10364, doi: 10.3390/ijms241210364.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#