#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kokain je v EU na druhém místě, Češi ale raději alkohol

27. 6. 2024

Nejčerstvější zpráva Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) uvádí, že kokain je v zemích EU druhou nejčastěji užívanou nelegální látkou, a to hned za konopím. Jiná situace je ovšem v Česku, kde kokain zatím není zdaleka tak rozšířený.

„Kokain u nás není dominantní látkou. Epidemicky je daleko, velmi daleko za alkoholem, zneužívanými léky, nikotinem, konopnými látkami a dalšími. Pro většinovou populaci je příliš drahý a současně mnohé z dalších látek jsou prostě a jednoduše snadněji dostupné,“ vysvětluje přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D. Tato „statusová“ droga tedy významně nezasahuje některé věkové a sociální skupiny, například studenty, pro které je příliš drahý. „Kokain je typický pro vysoce příjmové skupiny – manažery, politiky, šéfy firem a pro klubové prostředí,“ doplňuje profesor Miovský.

Proč to dělají?

Kokain má na lidský organismus komplexní účinky, které se projevují v závislosti na dávce i délce užívání v různých orgánech, především v srdci, cévách a centrálním nervovém systému. Jeho podání vede k euforii, pocitům síly a energie a k odstranění únavy, střední dávky dále zlepšují soustředění, libido, podporují celkový pocit pohody a chuť k jídlu. „S častějším užíváním, a speciálně se zvyšujícími se dávkami, se ovšem stále více objevují nepříjemné psychické příznaky jako neklid, úzkost, a dokonce halucinace,“ říká spoluautor studie věnované kokainu prof. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D., z katedry farmakologie a toxikologie Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Tyto nepříjemnosti drtivá většina uživatelů „řeší“ tak, že kokain konzumuje společně s alkoholem, a tvrdí, že tato kombinace prodlužuje pozitivní účinky kokainu, a naopak odstraňuje ty nežádoucí. Avšak podle farmakologa kokain v doprovodu alkoholu, ale i dalších tlumivých látek, jako jsou kanabinoidy a opioidy (například heroin), může u uživatelů vzbudit dojem, že první dávka nemá dostatečné účinky a že potřebují další, což zvyšuje nebezpečí předávkování. „U uživatelů, a to i mladých, jinak zdravých jedinců, se může vyvinout až cévní mozková příhoda, akutní infarkt myokardu nebo i smrtící porucha srdečního rytmu,“ varuje profesor Mladěnka.

Z Jižní Ameriky do celého světa

Kokain je přirozeně se vyskytující sympatomimetický tropanový alkaloid získávaný z listů rudodřevu koka (Erythroxylum coca), který obyvatelé Jižní Ameriky užívají již více než 5 tisíc let. Nejčastěji tyto listy žvýkali nebo z nich vařili čaje. Kokain byl poprvé izolován z listů v polovině 19. století a v té době byl – na rozdíl od dnešní doby – považován za bezpečný. Používal se v kapkách proti bolesti zubů, tabletách proti nevolnosti, v energetických tonicích a v původní receptuře na Coca-Colu.

V současné době se kokain vyskytuje ve dvou formách, a to jako hydrochlorid kokainu (bílý prášek) nebo jako tzv. crack (volná báze kokainu). Zatímco první forma se běžně podává šňupáním nebo nitrožilně, druhá je uzpůsobena ke kouření. Podle profesora Miovského je v Česku dominantní šňupání, buď pomocí trubičky, nebo i bez ní. Jiné formy aplikace jsou spíše výjimečné. „Kdo má peníze na kokain, má jich dost na to, aby nemusel volit drastické a vysoce rizikové způsoby aplikace. Ty jsou navíc v daném prostředí v kontradikci se společenským statusem,“ popisuje adiktolog. Výrazně vyšší zdravotní riziko intravenózního, ale také inhalačního podání oproti šňupání potvrzuje profesor Mladěnka: „Při nosním podání má kokain nižší biodostupnost, což je dáno jeho vazokonstrikčními účinky na cévy v nosní sliznici.“

Závislost a (ne)léčení

Závislost na kokainu nevzniká rychle. Podle poznatků profesora Mladěnky lidé přinejmenším na začátku nezneužívají tuto drogu každý den, ale spíše sporadicky, hlavně o víkendech. „I z tohoto důvodu vzniká podle dostupné literatury silná závislost spíše až během několika let, ale při častějším užívání, a zejména při intravenózním a inhalačním podání, může vzniknout dříve.“ 

V Česku je přitom dle zkušeností profesora Miovského naprosté minimum jedinců, kteří se chtějí léčit ze své závislosti na kokainu: „U konkrétních programů jde obvykle o jednotky pacientů ročně.“ Většinu uživatelů kokainu, kteří vyhledají léčbu, tvoří v Evropě v průměru 35letí muži, kteří poprvé vyzkoušeli kokain ve 23 letech a šňupali ho 2−6 dní v týdnu.

Tip na zdroj informací

Chcete si doplnit své znalosti stran problematiky závislostí? Na webu www.toxoer.com jsou k dispozici zdarma dostupné výukové materiály (i v češtině), včetně názorných animací a otázek k ověření získaných znalostí. Stačí se přihlásit a vybrat si kapitolu 5.1.

(eve)

Zdroj: Roque Bravo R., Faria A. C., Brito-da-Costa A. M. et al. Cocaine: an updated overview on chemistry, detection, biokinetics, and pharmacotoxicological aspects including abuse pattern. Toxins 2022; 14 (4): 278, doi: 10.3390/toxins14040278.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#