#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Miniinvazivní techniky se v hrudní chirurgii prosazují stále častěji

19. 9. 2024

V posledních 15 letech sledujeme dramatický vývoj postupů a posun od otevřené chirurgie k minimálně invazivním technikám. V průběhu let byla prokázána jak proveditelnost, bezpečnost, reprodukovatelnost a onkologická účinnost těchto přístupů, tak jejich benefity z hlediska mortality, pooperační bolesti, rekonvalescence a kvality života po provedeném zákroku.

Historie metody Uniportal

Videem asistovaná thorakoskopická chirurgie (VATS – video-assisted thoracoscopic surgery) je metodou volby pro širokou škálu hrudních intervencí u nás i ve světě. Tímto způsobem lze provést resekce u karcinomu plic, thymektomie, mediastinální výkony či operace jícnu. Jako první na světě provedl miniinvazivní anatomickou resekci plic z jedné incize (řezu), tedy takzvanou metodou Uniportal, španělský chirurg dr. Diego Gonzalez Rivas, a to v roce 2010. Tento lékař je zároveň školitelem této metody.

„Důležitá je koordinace pohybů a umístění potřebných nástrojů, jedná se o proces učení a získávání zkušeností, proto také nabádám a podporuji chirurgy, aby mě navštívili v Šanghaji (Shanghai Pulmonary Hospital), kde nabízíme bezplatný trénink metody Uniportal VATS. Obvykle se jej účastní 20–22 chirurgů v jednom turnusu,“ uvádí španělský chirurg.  

V září 2021 zahájil adaptaci za pomoci robotiky (RATS – robotic-assisted thoracic surgery) a pracuje na návrhu robota, který by byl plně přizpůsobený dané metodě. „Technologie RATS umožňuje snazší, nikoliv lepší provedení, výsledky jsou srovnatelné,“ doplňuje lékař.

   

Obr.  Záběr ze zákroku VATS prováděného dr. Gonzalezem Rivasem (na snímku vpravo)

   

Školení pro české hrudní chirurgy

V dubnu proběhla na Chirurgické klinice 1. LF UK a FN Bulovka v Praze dvoudenní školicí akce, během které provedl dr. Gonzalez Rivas celkem 3 miniinvazivní VATS zákroky z jedné incize. Resekce byly přenášeny s doprovodným komentářem operatéra přímo ze sálu do posluchárny. Celého workshopu se účastnilo 16 hrudních chirurgů z celého Česka.

Podle primáře kliniky Pavla Horáka, který byl zároveň odborným garantem kurzu, se vše vydařilo: „Již první operace nás přesvědčila, že to byl dobrý krok. Dr. Rivas je zdrojem dobrých tipů a triků a jeho zkušenost je s našimi poměry nesrovnatelná.“

Ve FN Bulovka se miniinvazivnímu způsobu VATS věnují již od roku 2015. Postupnými kroky se v průběhu let dostali ze 3 incizí na 1 a neustále se v metodě Uniportal zdokonalují. Naprostá většina výkonů, od diagnostických po onkochirurgické, se provádí právě tímto způsobem, a to včetně lobektomií většiny primárních plicních nádorů. Klíčová je poloha pacienta a dobře zvolené místo vstupu pro šikovný přístup k potřebným strukturám, případně přidání dalšího portu.

„Filozofie spočívá v tom, že při incizi z více mezižebří může s každým vstupem dojít ke zničení, poškození či alespoň podráždění nervových svazků, a to vede k pooperační bolesti. Jasnými benefity miniinvazivních technik jsou menší operační zátěž pro pacienty, přehled v operačním poli, menší bolestivost, rychlejší rekonvalescence a pouze malá velikost řezu do 1,5 cm.“ uzavírá dr. Horák. 

(lexi)

Zdroje: 
1. Vzdělávací kurz miniinvazivní hrudní chirurgie Uniportal VATS. Fakultní nemocnice Bulovka, Praha, 22.–23. 4. 2024.
2. Soultanis C. M., Rivas D. G., Konstantinidis K., Siafakas K. The Athens uniportal video-assisted thoracic surgery masterclass-an ambitious kickstarter. J Vis Surg 2017; 3: 50, doi: 10.21037/jovs.2017.03.02. 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#