#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ASCO 2024: Elektronické cigarety – riziko pro mladou generaci a naděje pro dospělé kuřáky

7. 10. 2024

Na letošním výročním kongresu Americké společnosti pro klinickou onkologii (ASCO) bylo poprvé v historii otevřeno téma využití e-cigaret při snižování zdravotních rizik souvisejících s kouřením. Přednášející ze tří zemí s rozsáhlými zkušenostmi s jejich používáním nastínili problematiku z obou stran. Ukázali, že regulace e-cigaret má dva obtížně vybalancovatelné cíle – prevenci vapování u mladých nekuřáků a podporu využití e-cigaret při odvykání kouření u dospělých kuřáků.

Alternativní cesty aplikace nikotinu

Kouření je dobře známým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a maligních nádorů, především karcinomu plic. Koncepce snižování zdravotních rizik souvisejících s kouřením spočívá ve využívání alternativních cest aplikace nikotinu, na kterém jsou kuřáci závislí, bez expozice karcinogenům vznikajícím při spalování tabáku.

Průlomové téma na kongresu ASCO 2024

Jak vysvětlili přednášející ze Spojeného království (Ann McNeil), Nového Zélandu (Ben Youdan) a USA (Kenneth Warner) v rámci sekce věnované e-cigaretám, jejich používání je spojeno s nižšími zdravotními riziky než kouření klasických cigaret a může pomoci při odvykání kouření. Metaanalýza publikovaných studií přesvědčivě ukázala, že e-cigarety obsahující nikotin zvyšují úspěšnost pokusů o zanechání kouření i v porovnání s registrovanou substituční nikotinovou léčbou.

Role vapování ve strategii England’s Smokefree 2030

Anglie si stanovila cíl snížit do roku 2030 počet kuřáků pod 5 %. Součástí strategie, jak tohoto cíle dosáhnout, jsou i e-cigarety a schéma Swap to Stop (schéma náhrady klasických cigaret za e-cigarety v rámci snahy o postupné zanechání kouření). Prevalence používání e-cigaret zde pozitivně koreluje s počtem případů úspěšného odvykání kouření.

Nutné je ovšem vyvážit tento přínos e-cigaret a jejich zdravotní rizika, která jsou sice nižší než u klasických cigaret, ale zcela určitě ne nulová. Zatím také chybí dlouhodobá data a je třeba řešit riziko vzniku závislosti na nikotinu při používání e-cigaret u mladé generace dosavadních nekuřáků. E-cigarety musejí být určeny pouze pro kuřáky. Navíc představují pouze alternativu jedné ze složek postupu při odvykání kouření.

Nedílnou součástí je i behaviorální podpora. Národní centrum pro odvykání kouření a školení (NCSCT − National Center for Smoking Cessation and Training) v Anglii nabízí pro zdravotníky online průvodce, jak pomoci pacientům přestat kouřit s využitím e-cigaret a maximalizovat jejich šanci na úspěch. Tento průvodce zahrnuje 4 sekce: Velmi krátkou intervenci k zanechání kouření (VBA+: very brief advice on smoking), schéma Swap to Stop, léky pro pomoc při zanechání kouření a průvodce pro zdravotníky o vapování.

Liberální regulace e-cigaret a pokles dospělých kuřáků

Zkušenosti z Nového Zélandu a Austrálie ukazují, že dostupnost e-cigaret za legislativně kontrolovaných podmínek může vést ke snížení podílu kuřáků v populaci a minimalizovat černý trh s neregulovanými výrobky. Na Novém Zélandu je vládní politika používání e-cigaret velmi liberální a v posledních 5 letech vedla ke zrychlení poklesu podílu kuřáků v populaci v porovnání s Austrálií, která uplatňuje politiku přísné restrikce e-cigaret, které tam jsou dostupné pouze na lékařský předpis.

Zdravotnický systém Nového Zélandu informuje veřejnost o e-cigaretách ve smyslu následujících tvrzení:

  • Vapování není určeno pro děti a mladistvé.
  • Vapování není určeno pro nekuřáky.
  • Vapování může pomoci kuřákům přestat kouřit.
  • Vapování není bez zdravotních rizik, je ale pro kuřáky méně škodlivé než kouření.
  • Nejzdravější je nekouřit a nevapovat.

Příznivým zjištěním z Nového Zélandu je, že většinu jedinců, kteří vapují, tvoří bývalí kuřáci.

Návrh kombinace intervencí při regulaci e-cigaret

Regulace e-cigaret má tedy dva obtížně slučitelné cíle – prevenci vapování u mladých nekuřáků a podporu využití e-cigaret při odvykání kouření u dospělých kuřáků. Používané politické strategie mnohdy zvýhodňují jeden cíl před druhým. Pro dosažení obou cílů v USA byla navržena kombinace intervencí označovaná jako 4P, která se týká samotného výrobku, jeho ceny, místa prodeje a reklamy.

Navrhované intervence zahrnují regulaci příchutí e-cigaret, které by měly být neatraktivní pro mladé nekuřáky a atraktivní pro dospělé kuřáky, zvýšení spotřební daně u klasických cigaret a výrobků se spalováním tabáku při nižší spotřební dani z prodeje e-cigaret, striktní omezení prodeje všech tabákových výrobků a výrobků obsahujících nikotin pouze dospělým (v USA starším 21 let) včetně účinných kontrol a závažných sankcí při porušení předpisů, zákaz všech forem reklamy na tabákové výrobky a výrobky s nikotinem, které by mohly být atraktivní pro dospívající a mladé dospělé, omezení veškeré reklamy na e-cigarety na cílovou skupinu starších dospělých kuřáků a osvěta ze strany federálních úřadů a zdravotnických organizací, která vysvětluje rizika e-cigaret pro mladé nekuřáky a jejich potenciální přínos i riziko pro dospělé kuřáky.

Role lékařů při odvykání kouření

Politiku a praxi opatření pro snižování škodlivosti tabáku mohou významně ovlivnit lékaři. Právě oni mají bohaté zkušenosti při balancování přínosů a rizik předepisované léčby. Pokud budou mít dostatek informací, mohou pomoci svým pacientům-kuřákům přestat kouřit s adekvátním využitím všech dostupných prostředků. Odborné lékařské společnosti se také mohou zhostit úkolu vyhodnotit dosavadní důkazy a vytvořit klinická doporučení pro využití e-cigaret při odvykání kouření.   

E-cigarety nejsou bez rizika, ale...

Jak ukazují ohlasy evropských onkologů, zařazení bloku o e-cigaretách do programu ASCO je velmi důležité a průlomové. Nabídlo onkologům příležitost seznámit se blíže s novým konceptem snižování zdravotních rizik souvisejících s kouřením. Oponenti používání e-cigaret argumentují riziky, která s sebou tyto výrobky nesou. E-cigarety rozhodně nejsou bez rizika, ale v porovnání s kouřením klasických cigaret je jejich zdravotní riziko výrazně nižší.

Na světě je stále miliarda kuřáků, 80 milionů z nich může onemocnět v příštích letech karcinomem plic a 65 milionů z nich na karcinom plic zemřít. Samozřejmě, že nejlepší volbou je nekouřit. Kuřáci se ale potýkají se závislostí na nikotinu a většina z nich nedokáže přestat kouřit bez pomoci. Právě e-cigarety jsou alternativou, kterou je možné při odvykání kouření nabídnout. Otevření otázky využití e-cigaret při odvykání kouření navrhl v rámci rozhovoru na kongresu ASCO 2024 i profesor Luboš Petruželka z Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

(zza)

Zdroje:
1. McNeil A. The role of vaping in England’s Smokefree 2030 strategy: evidence on vaping’s health risks and as a tool to stop smoking. ASCO Annual Meeting, Chicago, 2024 Jun 2.
2. Youdan B. The impact of permissive vaping policies on smoking and the tobacco endgame New Zealand. ASCO Annual Meeting, Chicago, 2024 Jun 2.
3. Warner K. A Proposed policy agenda for electronic cigarettes in the United States: reducing youth access while increasing adult smoking cessation. ASCO Annual Meeting, Chicago, 2024 Jun 2.
4. Pozice e-cigaret v procesu zanechání kouření – ohlasy ASCO 2024. Dostupné na: www.youtube.com/watch?v=JOL4D7EPppQ

Foto: ASCO/Scott Morgan 2024



Štítky
Kardiologie Onkologie Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#