#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Víte, že se kočky dorozumívají třemi stovkami výrazů?

12. 6. 2024

Kočky jsou považovány za mistry v umění komunikace. Studie recentně publikovaná v časopisu Behavioral Processes odhalila 276 morfologicky odlišných obličejových signálů, kterými kočky komunikují v rámci svého druhu. Většina z těchto signálů se týkala přátelských (afiliativních) nebo nepřátelských (neafiliativních) interakcí.

V poslední době narůstá zájem o studium obličejových signálů kočky domácí (Felis silvestris catus). Většina výzkumů se však soustředí na signály, kterými kočky komunikují s lidmi nebo při bolesti. Dosavadní výzkum vnitrodruhové obličejové signalizace domestikovaných koček se navíc z velké části zaměřoval na neafiliativní sociální interakce. Proces domestikace však patrně vedl k rozvoji afiliačních signálů, které podporují sociální vazbu.

Afiliativní chování u koček slouží k vyjádření pozitivních emocí a podpoře sociálního propojení s jinými kočkami či lidmi. Zahrnuje projevy, jako je mňoukání, lízání, tření se o nohy či jemné kousnutí. Naopak zvednuté chlupy, zatažené uši či hlasité syčení jsou typickými neafiliativními signály, které kočky používají v situacích, kdy chtějí naznačit nepřátelské záměry, cítí se ohrožené nebo nechtějí být rušeny. Tyto signály jim pomáhají předcházet konfliktům a bránit si osobní prostor.

Rozluštění tajného kočičího kódu

Dva američtí vědci se rozhodli zdokumentovat obličejové signály, které domácí kočky vysílají při vnitrodruhových interakcích. V průběhu 10 měsíců (celkem 150 hodin) pozorovali chování 53 koček v Catcafé Lounge v Los Angeles v Kalifornii. Nasbírali při tom 194 minut videozáznamů, které obsahovaly 186 komunikačních událostí. Během natáčení bylo zakódováno 688 obličejových signálů. Pomocí speciálního systému kódování pak porovnali komplexnost a kompozici těchto signálů vytvářených v afiliativním a neafiliativním kontextu. Využili přitom nástroj zvaný Cat facial action coding system (CatFACS) – specializovaný program analyzující počet a typ svalových pohybů, které se podílejí na tvorbě rozmanitých kočičích výrazů.

Na podkladě toho výzkumníci identifikovali 26 svalových pohybů v obličeji, kterými kočky vyjádřily 276 různých výrazů. Jejich dekódování odhalilo i spektrum emocí. Téměř 46 % ze zachycených výrazů bylo přátelských, 37 % pak agresivních. Přátelské výrazy zahrnovaly dopředu směřované uši i fousky a přivírání očí. Naopak agresivita se projevovala například staženými zorničkami či sklopenýma ušima přitisknutýma k hlavě.

Domestikace podporuje rozvoj přátelské mimiky

Jedním z významných zjištění byl vliv domestikace na používání mimiky. Zdá se, že čím více jsou kočky domestikované, tím častěji využívají mimiku. Rozvoj vnitrodruhového společenství domácích koček mohl vést k většímu spoléhání se na afiliativní obličejové signály, které pomáhají snižovat stres a posilovat pouto. Pozorovaná zjištění naznačují, že obličejové signály domácích koček nejsou určeny výhradně pro agonistické interakce charakterizované soupeřením, soutěží nebo konfliktem. Domácí kočky mohou vyjadřovat afiliativní a neafiliativní obličejové signály, které se liší ve své morfologické kompozici.

V dalších studiích chtějí výzkumníci pozorovat kočky z různých lokalit a odhalit, zda se městské kočky projevují jinak než ty venkovské. Vedle toho chtějí provést studii, která bude analyzovat detaily kočičí mimiky s cílem proniknout hlouběji do jejich komunikačního systému.

(asa)

Zdroje:
1. Scott L., Florkiewicz B. N. Feline faces: Unraveling the social function of domestic cat facial signals. Behav Processes 2023; 213: 104959, doi: 10.1016/j.beproc.2023.104959. 
2. Study finds cats have 276 facial expressions. The Catnip Times, 2023. Dostupné na: www.thecatniptimes.com/learn/cat-science/study-finds-cats-have-276-facial-expressions



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#