#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Speleoterapie – jak probíhá a pro koho je vhodná?

24. 7. 2024

Slyšeli jste o léčebné metodě, při níž je využíváno specifické klima krasové jeskyně? Nejedná se o žádný alternativní přístup, speleoterapii uznalo Ministerstvo zdravotnictví a ozdravné pobyty s její nabídkou proplácejí zdravotní pojišťovny. Účinky speleoterapie ocení děti s respiračním onemocněním, a to jak chronického rázu, tak po prodělání akutního infektu. Pomoci může i u pediatrických pacientů s oslabenou imunitou.

Speleoterapie je u nás praktikována v jediné dětské léčebně

Davidovi z Benešova je 7 let. Ačkoliv je dítětem školou povinným, moc času ve vzdělávacím zařízení zatím nestrávil. Trpí totiž opakovanými bronchitidami a otitidami, které v sezoně často nasedají jedna na druhou. Snížená imunita je jeho největším problémem, jinak je David aktivní dítě, které baví fotbal. A to přesto, že mu ve dvou letech diagnostikovali astma bronchiale, kvůli němuž dlouhodobě užívá inhalační kortikoidy a bronchodilatancia.

Davidova ošetřujícího lékaře před několika lety napadlo, že by mu mohla pomoci speleoterapie. První rok, kdy o ní zažádal, byla sice kapacita léčebny plná, ale oba následující roky již ozdravný pobyt s ní úspěšně absolvoval. Ten druhý pak zahajoval s otitidou, kvůli níž špatně slyšel. „Když jsme se po dvou týdnech vraceli, byl zánět krásně doléčený a David slyšel jako zdravý. Díky tomu nakonec nemusel absolvovat vytržení nosních mandlí, což by ho jinak čekalo,“ pochvaluje si účinek speleoterapie jeho matka. Kromě zvýšení imunity zmiňuje jako další benefit ozdravného pobytu upevnění zdravých návyků pro chronicky nemocné děti, např. inhalace, vyplachování dutin apod.

David se účastnil léčebného pobytu u jediné krasové vodní jeskyně využívané pro léčebné účely už 40 let – Císařské jeskyně, která není přístupná veřejnosti, protože je využívána v rámci Dětské léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy.

Nejde jen o samotný pobyt v jeskyni…

V čem spočívá unikátnost krasových jeskyní v léčbě? Využívá se stálost jejich podmínek, které nabízejí bez ohledu na roční období a počasí. Jeskynní klima se vyznačuje vysokou čistotou, je téměř bez přítomností prachových částic, plynových zrn či jiných nečistot. V krasové jeskyni je zajištěna velmi vysoká (téměř 100%) vlhkost vzduchu a přítomnost tzv. speleoaerosolu, charakteristického vysokou koncentrací iontů, zejména lehkých záporných, a nízkou koncentrací radonu.

Léčba spočívá nejen v tom, že v prostředí jeskyně trávíte dostatek času, ale i v odborně vedené fyzioterapii, která se v ní provozuje. Optimální účinky metody se dostavují minimálně po 21, ideálně po 28 dnech pobytu v místě, přičemž děti mohou doprovázet jejich rodiče. V jeskyni je třeba strávit 3 hodiny denně minimálně 4× týdně, ideálně ve všechny všední dny. Tento čas je rozdělen na aktivní a klidovou část. Během aktivní jsou zařazeny pohybové a kondiční hry.

Díky speleoterapii lze snížit spotřebu medikace

Podle primářky Dětské léčebny v Ostrově u Macochy MUDr. Mgr. Hany Zmrzlé má speleoterapie „dlouhodobý a kumulativní” efekt, takže ji lze a je žádoucí podstupovat opakovaně. Zdravotními pojišťovnami jsou hrazeny pobyty s ní jednou ročně. Nicméně není jeskyně jako jeskyně. Efekt speleoterapie nelze očekávat po návštěvě, byť dlouhodobé, umělých solných jeskyní dostupných ve velkých městech.

Co si lze tedy od speleoterapie slibovat? Pro pacienty znamená úlevu a zlepšení jejich celkového zdravotního stavu a fyzické kondice, případně urychlení a zefektivnění rekonvalescence. Z pohledu lékařů přináší lepší kontrolu nad léčeným onemocněním, méně akutních potíží, a tedy menší spotřebu úlevové medikace. A nejde jen o ni, díky působení terapie může dojít ke snížení dávek trvale užívaných léčiv. Její imunomodulační účinek se může projevit v posílení dlouhodobé obranyschopnosti.

Přínosy i kontraindikace  

Jak už bylo uvedeno výše, speleoterapie má uplatnění pro širokou škálu pacientů. Je určena pro jedince s respiračními onemocněními, ať už chronickými (astmatem, chronickou bronchititidou), či po prodělaném akutním onemocněním se závažnějším průběhem (např. aktuálně častém černém kašli). Případně také po operacích dýchacích cest či pro děti s vrozenými vývojovými vadami, sníženou funkcí dýchacích cest nebo častou nemocností spojenou s oslabenou imunitou, což je případ Davida z úvodu našeho textu. Speleoterapie je tedy léčebnou metodou pro urychlení rekonvalescence, ale má i svůj rozměr preventivní.

Naopak vyhnout by se jí měli klaustrofobici, na zvážení je podle MUDr. Zmrzlé u lidí s revmatickým onemocněním, u nichž by chlad jeskyně mohl vyvolat zhoršení příznaků. V podmínkách, jaké jsou u nás momentálně k dispozici, není dostupná imobilním pacientům, lidem s těžkým pohybovým handicapem ani onkologicky nemocným.

(pok)

Zdroj: Tisková zpráva: Dětem po černém kašli pomůže jeskyně. Roste zájem o speleoterapii. MaVe PR, 9. 4. 2024.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#