#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na obalech dětských plen jsou kojenci vyobrazeni v rizikových polohách

13. 8. 2024

Co byste si mysleli o zadavateli reklamy, který nechá v televizi odvysílat takovýto klip zaměřený na propagaci nového typu auta? Auto v něm pojede rychle a s nepřipoutaným dítětem v autosedačce. Pravděpodobně byste prezentované jednání hodnotili jako nezodpovědné a ve vašich očích by to reputaci tohoto modelu výrazně poškodilo. Pokud se ale jedná o produkty určené pro kojence, ukazuje se tento přístup podle právě publikované studie v Journal of Pediatrics jako norma – většina balení nejmenších dětských plen v Evropě obsahuje vyobrazení, jež nejsou konzistentní s aktuálními odbornými doporučeními pro prevenci syndromu náhlého úmrtí kojenců.

SIDS stále obestřený tajemstvím

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS – sudden infant death syndrome) je definován jako náhlé neočekávané úmrtí kojence do 1 roku věku, jehož příčina zůstává neobjasněna i přes vyšetření post mortem. Incidence SIDS v Česku dosahuje podle dat z let 1999–20043 0,2–0,49 případů na 1000 živě narozených dětí.

Z hlediska etiopatogeneze se jedná o fenomén pohybující se v průniku genetických predispozic, činitelů pocházejících ze zevního prostředí a iniciálního spouštěcího mechanismu4. Ačkoli v současnosti panuje velká snaha objasnit molekulárně genetické pozadí tohoto problému (v roce 2023 snaha o nalezení „genů pro SIDS“ výrazně postoupila5), prevence je zaměřena právě na další 2 alespoň částečně ovlivnitelné oblasti.

Děti na obalu plen v nedoporučované spánkové poloze

Skupina výzkumníků z několika francouzských univerzitních pracovišť a pod vedením tamního Národního ústavu pro zdraví a medicínský výzkum (INSERM) se zaměřila na vyobrazení na obalech dětských plen v 11 evropských zemích (včetně Francie, Německa, Itálie a Španělska). Celkově bylo do výzkumu zahrnuto 631 obalů plen určených pro kojence do 5 kg tělesné hmotnosti.

Na téměř polovině (49 %) obalů bylo vyobrazeno spící novorozeně a 79 % z těchto případů bylo nekonzistentních s alespoň 1 odborným doporučením pro prevenci SIDS. V nedoporučovaných polohách na břiše či na boku bylo zachyceno 45 % spících dětí a 51 % kojenců bylo ve spánku obklopeno měkkými objekty nebo volnými lůžkovinami (polštáři, hračkami ve tvaru polštáře, dekami, ovčími kůžemi, přikrývkami, příliš volnými prostěradly nebo měkkými chrániči do dětské postýlky). Každé 10. spící dítě sdílelo prostor ke spánku s jinou osobou.

Výzkum ukázal, že napříč evropskými zeměmi byla většina vyobrazení kojenců na nejmenších dětských plenách nekonzistentní s odbornými doporučeními pro bezpečný spánek kojenců. Data byla publikována Americkou pediatrickou akademií (AAP) poprvé v 90. letech 20. století a naposledy aktualizována v roce 20226. Mezi jejich klíčové body patří následující:

  • Kojenci by se měli ukládat ke spánku v pozici na zádech, v prostorech, jež jsou k jejích spánku přímo určené a jež nesdílejí s nikým jiným.
  • Ke spánku kojenců se doporučuje dětská postýlka, kolébka nebo přenosná ohrádka s pevnou rovnou matrací a padnoucím prostěradlem.
  • V blízkosti spících dětí by se neměly nechávat volné lůžkoviny, polštáře, plyšové hračky, chrániče a další měkké předměty.
  • Pokud je to možné, měla by žena své dítě kojit a dále se vyhnout kouření v těhotenství i v raném věku dítěte.

S nesprávným reklamním vyobrazením vzniká iluze pravdy 

Je obecně známo, že vyobrazení na produktech mají sílu ovlivnit zvyky konzumentů. Vyobrazení však neslouží jen jako nástroj pro přesvědčování ke koupi, ale i jako informační zdroj. Zákazníci mohou být mylně přesvědčeni, že reklamní vyobrazení jsou vytvářena za pomoci expertů, a mohou je považovat za autoritativní zdroje. Dvojnásob to potom platí u produktů určených pro nejmenší. Někteří rodiče tak mohou prezentované vyobrazení přijímat bez kritického zhodnocení jejich validity. Při rozhodování se tím pádem může uplatnit bias autority. Mohli byste oponovat, že rodiče jsou o doporučeních týkajících se bezpečného spánku dostatečně informováni z porodnice nebo například při pravidelných návštěvách u pediatra, ale opakovaným vystavováním chybnému vyobrazení se může vytvořit iluze pravdy, jež může přesvědčit o opaku i ty, kdo byli původně informováni správně. Rodiče se tak mohou například domnívat, že spaní v poloze na břiše je v současnosti u kojenců taktéž doporučováno.

V 90. letech 20. století byla zahájena celosvětová kampaň Safe to Sleep, která doporučení pro zdravý spánek kojenců propagovala mezi veřejností. Díky ní došlo k prudkému poklesu případů SIDS. Dnes již ovšem efekt kampaně patrný není. Například ve Francii klesla incidence SIDS o 75 %. V současnosti zde dochází k 250–300 úmrtím kojenců ročně a podle odhadů Francouzského institutu veřejného zdraví (IReSP) připadá asi polovina případů na SIDS. Tento údaj však v posledních letech dále neklesá. Jeden z autorů studie dr. Martin Chalumeau uvádí proč: „Potřebujeme redukovat expozici reklamě nebo oficiálním vyobrazením, která nejsou konzistentní s doporučeními pro prevenci SIDS, abychom zajistili prevenci nebezpečných praktik při ukládání kojenců ke spánku. V rámci toho je třeba, aby výrobci a legislativci plně spolupracovali na tom, aby ve veřejném prostoru byly dostupné přesné zdravotní informace.”

(pok)

Zdroje:

  1. Sellier A.-L. Sudden infant death syndrome: In Europe, nearly 80 % of baby product packaging show unsafe positions. The Conversation, 2023 Nov 2. Dostupné na: https://theconversation.com/sudden-infant-death-syndrome-in-europe-nearly-80-of-baby-product-packaging-show-unsafe-positions-216510
  2. De Visme S., Korevaar D. A., Gras-Le Guen C. et al. Inconsistency between pictures on baby diaper packaging in europe and safe infant sleep recommendations. J Pediatrics 2024; 264: 113763, doi: 10.1016/j.jpeds.2023.113763.
  3. Matějů E., Kováč P. Retrospektivní studie výskytu SIDS v ČR během období 1999–2004. Pediatr Praxi 2006; 2: 109–113.
  4. Doležel Z. Existuje gen pro syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS)? Pediatr Praxi 2004; 6: 308.
  5. Haynes R. L., Trachtenberg F., Darnall R. et al. Altered 5-HT2A/C receptor binding in the medulla oblongata in the sudden infant death syndrome (SIDS): Part I. Tissue-based evidence for serotonin receptor signaling abnormalities in cardiorespiratory- and arousal-related circuits. J Neuropathol Exp Neurol 2023; 82 (6): 467–482, doi: 10.1093/jnen/nlad030.
  6. Moon R. Y., Carlin R. F., Hand I.; Task Force on Sudden Infant Death Syndrome and The Committee on Fetus and Newborn. Sleep-related infant deaths: updated 2022 recommendations for reducing infant deaths in the sleep environment. Pediatrics 2022; 150 (1): e2022057990, doi: 10.1542/peds.2022-057990.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#