#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I při bezezbytkové dietě lze vykouzlit pestrý jídelníček

15. 5. 2019

V rámci léčby některých onemocnění trávicí soustavy, zejména střevních zánětů, jako jsou Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, může lékař nařídit bezezbytkovou dietu.

V rámci léčby některých onemocnění trávicí soustavy, zejména střevních zánětů, jako jsou Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, může lékař nařídit bezezbytkovou dietu. Tato dieta se také někdy používá po operacích na střevě, například v rámci léčby rakoviny nebo při střevní neprůchodnosti. Může se zdát omezující, dokáže ale zlepšit zdraví pacienta.

Šetříme střevní stěnu

Ne všechno, co sníme, dokážeme beze zbytku strávit. Nestrávené části potravy odchází z těla ven v podobě stolice. Nestrávené části potravy mohou dráždit střevní sliznici a v některých případech zhoršit průběh onemocnění nebo hojení poškozené střevní výstelky. V určitých fázích střevních onemocnění a jejich léčby je proto třeba vybírat takovou stravu, kterou dokážeme vstřebat beze zbytku nebo jen s minimálním odpadem.

  • Využijte OSOBNÍ ZDRAVOTNÍ DENÍK, kde můžete sledovat index aktivity Vašeho onemocnění, neboli stav, ve kterém se Vaše nemoc právě nachází. Díky tomu získáte nad onemocněním mnohem lepší kontrolu. K vytvoření vašeho osobního deníku postačí se ZAREGISTROVAT.

Pozor na vlákninu a složené cukry

Vláknina, obsažená především v rostlinné stravě, se střevní sliznicí nevstřebává. Podporuje pohyby střevní stěny, váže na sebe vodu a některé další složky potravy a působí také jako jakýsi čisticí „kartáč“ střevní sliznice. Zejména tato funkce ji činí pro konzumaci nevhodnou, je-li střevní výstelka poškozena zánětem nebo jiným procesem. Vlákninu obsahují především celozrnné obilniny, luštěniny, jablka a vůbec většina ovoce a zeleniny. Je třeba vyhýbat se také složeným cukrům (sacharóza, řepný cukr), neboť mohou ve střevě kvasit a zhoršovat celkový stav.

Stále je z čeho vybírat

Pacient na bezezbytkové dietě si však nemusí zoufat. Může konzumovat loupanou rýži, brambory, vejce, těstoviny, kysané mléčné výrobky, libové maso, jednoduché cukry (glukózu a fruktózu, například v ovocných džusech bez dužniny), banány, mrkev a velmi opatrně a po dohodě s lékařem i některé druhy ovoce a zeleniny (které přesně, to je individuální), vypeckované, zbavené slupky a pokud možno upravené na kaši nebo v kompotu.

(zak)

Zdroje:



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#