Dieta při ulcerózní kolitidě musí být ušitá na míru
Neexistuje univerzální dieta, která by byla vhodná pro všechny pacienty s ulcerózní kolitidou. U tohoto onemocnění, které přináší mnohé zažívací obtíže, si každý musí vyzkoušet, co zrovna jemu vyhovuje, a co mu naopak dobře nedělá. Přinášíme několik obecných doporučení…
Neexistuje univerzální dieta, která by byla vhodná pro všechny pacienty s ulcerózní kolitidou. U tohoto onemocnění, které přináší mnohé zažívací obtíže, si každý musí vyzkoušet, co zrovna jemu vyhovuje, a co mu naopak dobře nedělá. Přinášíme několik obecných doporučení…
Železo
Pacienti s ulcerózní kolitidou často trpí zvýšenou únavou. Hlavní příčinou v tomto případě bývá chudokrevnost, která je způsobena krvácením z vředů ve střevě a průjmy. K léčbě chudokrevnosti je nutný dostatek železa – to je obsaženo například ve špenátu nebo hrozinkách. Pokud vám tyto potraviny nedělají dobře, zkuste vaječný žloutek nebo artyčoky, ty bývají lépe stravitelné.
Nápoje
Pokud máte problémy s příjmem tuhé stravy, vyzkoušejte různé koktejly a speciální nápoje, které jsou dobrým zdrojem živin. Ty jsou vhodné, i pokud příliš hubnete, protože jsou vysoce kalorické. Nezapomínejte ani na vodu a jiné tekutiny, postižené střevo je hůře vstřebává a pacienti jsou více ohroženi dehydratací.
Mléčné výrobky
Mnoho pacientů s ulcerózní kolitidou mívá intoleranci laktózy neboli mléčného cukru a mléčné výrobky jim způsobují zažívací obtíže. Pokud se vás tyto problémy týkají, vyzkoušejte přípravky, kde je laktózy jen malé množství – tvrdé sýry nebo jogurty. Pokud zažívací problémy neodezní, vysaďte mléko a výrobky z něho úplně. Nahradit je lze třeba výrobky sójovými. Myslete však na riziko nedostatku vápníku a vitamínu D, které vedou k řídnutí kostí, a nahraďte si je ve své stravě něčím jiným.
Probiotika a vláknina
Probiotika jsou „hodné“ bakterie, které pomáhají trávení. Prodávají se ve formě tablet nebo sirupů a ve velkém množství jsou obsažené i v čerstvých jogurtech. Probiotika také pomohou osídlit střevo, kde jsou původní bakterie poničeny antibiotickou léčbou nebo průjmem. Co se vlákniny týká, potraviny na ni bohaté jsou hůře stravitelné a můžou pacientům s ulcerózní kolitidou způsobovat zažívací obtíže. Zkuste proto i tzv. bezezbytkovou stravu – vynechte ořechy, semínka, celozrnné výrobky a omezte syrovou zeleninu a ovoce.
Sestavte si vlastní jídelníček
- Ulcerózní kolitida není způsobena špatným stravováním, přesto neustále dbejte na vhodný výběr potravin.
- Vzhledem k riziku nedostatku některých látek v těle se zaměřte na pestrou stravu a nevynechávejte celé skupiny potravin.
- Nějaký čas si zapisujte, co jste snědli a jak jste se cítili – snáze tak vypozorujete potraviny, které vám nedělají dobře.
- Pozor hlavně na kořeněná a tučná jídla.
- Trpíte-li křečemi, jezte malé porce a častěji, váš zažívací systém lépe stráví menší množství stravy přijaté najednou.
- Poraďte se o svém stavu s lékařem nebo navštivte nutričního specialistu – ti by vám měli dát dostatek informací a zodpovědět vaše otázky.
(vesa)
Zdroj: www.webmd.com
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Polibek, který mi „vzal nohy“ aneb vzácný výskyt EBV u 70leté ženy – kazuistika
- AI může chirurgům poskytnout cenná data i zpětnou vazbu v reálném čase
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2024/40