#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jodový deficit; české a zahraničnípoznatky a zkušenosti


Iodine Deficiency; Pieces of Knowledge in the Czech Republic and Abroad

Iodine deficiency has been known in Bohemia and Moravia since times of old, and the CzechRepublic has much experience in solving the problem. A newly appearing deficiency in iodinein the early 90s has been overcome in recent years through a number of preventive interventions,and theCzechRepublic thus joined the family of countries thathave beensuccessful in thatrespect.It has beenmaterialized by an increase of the iodine level in salt to 27mg.kg-1 and by using iodateinstead of unstable iodide, by expanding the application of iodized salt in the food manufacturingindustry, and through the facultative supplementation of some foods (powdered milk for infantsand breast-feeding mothers, dietary supplements for the pregnant, etc.).Research into the association between iodine intake and thyroid functions and other healthimpacts is still going on intensively in many countries, including the Czech Republic. Therecommended common daily intake of 150 g iodine has been widely confirmed as well as iodineexcretion being a reliable marker of saturation. Undesirable impacts have been remindedconnection with over-saturation, therefore the monitoring of ioduria is a component in preventiveactivities. The mean values of ioduria in various population groups in recent years(2000-2003) in the Czech Republic have been in the range of 110-250 g I/L urine.

Key words:
iodine deficiency - prevention


Autoři: J. Kříž
Působiště autorů: Státní zdravotní ústav, Praha, ředitel MUDr. J. Volf, PhD.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2003; (10): 575-579
Kategorie: Články

Souhrn

Na území Čech a Moravy se nedostatek jodu vyskytoval od nepaměti a Česká republika más řešením problému mnoho zkušeností. Po řadě preventivních aktivit se v posledních letechpodařilo potlačit nově vznikající deficit a ČR se zařadila z tohoto hlediska mezi úspěšné státy.Dosáhlo se toho suplementací kuchyňské soli jodičnanem a zvýšením obsahu jodu na 27 mg/kg,používáním této soli v potravinářské velkovýrobě a obohacováním řady potravinářských výrobkůjodem, zejména náhradní kojenecké mléčné stravy a výživových doplňků pro těhotné ženy.Studium vztahů mezi spotřebou jodu, ukazateli funkce štítné žlázy a dalšími zdravotnímidůsledky je ve světě i v ČR nadále intenzivní. Epidemiologické studie vesměs potvrzují doporučenýdenní příjem jodu 150 g a vyšetření jodurie jako dobrý ukazatel poměrů v populaci.Výsledky šetření v letech 2000-2003 ukázaly v ČR u různých souborů lidí střední hodnoty110-250 g I/l moči. Nepříznivé účinky může mít i nadbytek jodu, preventivní aktivity v ČRproto trvale doprovází monitorování situace.

Klíčová slova:
deficit jodu - prevence.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


2003 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Aktuální možnosti diagnostiky a léčby litiáz
Autoři: MUDr. Tomáš Ürge, PhD.

Závislosti moderní doby – digitální závislosti a hypnotika
Autoři: MUDr. Vladimír Kmoch

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#