#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pneumotorax jako náhodný nález při scintigrafii skeletu – význam hybridního zobrazení


Pneumothorax as an incidental finding on a bone scan – importace of a hybrid imaging

In the present case report, we describe a case of an incidental finding of left-sided pneumothorax on bone scintigraphy in an 81-year-old man referred to our department for staging of prostate cancer. The patient had undergone pacemaker insertion 6 days prior to the bone scintigraphy examination at another health care facility, where even a follow-up chest radiograph did not demonstrate a pneumothorax. On examination, he underwent a wholebody scan in anterior and posterior projections, supplemented by hybrid SPECT/low dose CT scan of the head and trunk, where we found a left-sided pneumothorax in addition to the suspected bone metastases in the skull. The patient was ad hoc referred to the Cardiac Surgery Unit for thoracic drainage, which was successful and the patient was discharged to home care after a short hospitalization. The case report highlights the benefit of comprehensive evaluation of hybrid imaging techniques in nuclear medicine, which ensure that incidental, but often very serious, findings do not escape attention.

Keywords:

bone scan – pneumothorax – SPECT/low dose CT


Autoři: P. Němčíková 1,2;  V. Musil 3;  L. Šabata 2,4;  V. Kratochvíl 2,4
Působiště autorů: 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze 1;  Oddělení nukleární medicíny, Nemocnice České Budějovice 2;  Středisko vědeckých informací, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze 3;  Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, ČR 4
Vyšlo v časopise: NuklMed 2024;13:25-28
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

V předložené kazuistice jsme popsali případ náhodného nálezu levostranného pneumotoraxu při scintigrafickém vyšetření skeletu u 81letého muže, který byl odeslán na naše oddělení pro staging při karcinomu prostaty. Pacient absolvoval 6 dnů před vyšetřením kostní scintigrafií zavedení kardiostimulátoru v jiném zdravotnickém zařízení, kde ani kontrolní rentgenový snímek hrudníku pneumotorax neprokázal. Při vyšetření mu byl proveden celotělový scan v přední a zadní projekci doplněný hybridním zobrazením SPECT/low dose CT hlavy a trupu, kde jsme mimo suspektní metastázy ve skeletu kalvy objevili levostranný pneumotorax. Pacient byl ad hoc odeslán na Kardiochirurgické oddělení k provedení hrudní drenáže, která byla úspěšná a pacient byl po krátké hospitalizaci dimitován do domácí péče. Kazuistika poukazuje na přínos komplexního hodnocení hybridních zobrazovacích metod v nukleární medicíně, díky kterým vedlejší, ale mnohdy velmi závažné nálezy, neunikají pozornosti.

Klíčová slova:

kostní scintigrafie – pneumotorax – SPECT/low dose CT

Úvod

Trvalá kardiostimulace patří k rutinním výkonům v kardiologii a jako každý invazivní výkon může mít i své komplikace. Mezi časné komplikace se řadí pneumotorax, který se může vyvinout již během implantace kardiostimulátoru nebo i později až do 48 hod po zákroku. Incidence pneumotoraxu se pohybuje v rozmezí od 0,4 % do 2,8 % a závisí na zvoleném žilním přístupu pro implantaci. 1

Často bývá asymptomatický a je diagnostikován až při kontrolním RTG snímku hrudníku. 2 V předložené kazuistice byl odhalen díky hybridnímu zobrazení při scintigrafii skeletu v rámci stagingu karcinomu prostaty.

 

Kazuistika

81letý pacient byl odeslán na naše pracoviště k provedení scintigrafie skeletu v rámci stagingu karcinomu prostaty. Anamnesticky uváděl chronickou žilní insuficienci, vředovou chorobu gastroduodena, stav po implantaci TEP levého kyčelního kloubu a sick sinus syndrom, na jehož základě mu byl 6 dnů před naším vyšetřením v jiné nemocnici implantován kardiostimulátor do levého podklíčku. (Obr. 1, 2) Dle dostupné obrazové dokumentace nevykazoval kontrolní RTG snímek hrudníku po implantaci kardiostimulátoru známky pneumotoraxu. S ohledem na hmotnost pacienta 62 kg mu bylo aplikováno 600 MBq 99mTc-oxidronátu i. v. Tři hodiny po aplikaci byl nasnímán celotělový scan na gamakameře Tandem 870 DR od firmy GE s kolimátorem LEHR a doplněn dvojitý SPECT/low dose CT hlavy a trupu. Na celotělové scintigrafii byla kromě fyziologické distribuce radiofarmaka v kostní tkáni zjištěna vyšší aktivita v pravém ramenním kloubu při pokročilé omartróze a mírně vyšší aktivita v kolenních kloubech, více vpravo, při gonartróze. Drobná ložiska mírně zvýšené aktivity v levém X. a XI. žebru dle low dose CT na podkladě starších fraktur. Dále bylo nápadné ložisko zvýšené aktivity v kalvě vlevo okcipitálně (Obr. 3), kde byl v low dose CT patrný defekt s okrajovou sklerotizací při ložisku meta procesu. (Obr. 4, 5)

Obr. 1.
Low dose CT obraz levého podklíčku, kde je patrný zavedený kardiostimulátor. A – transaxiální řez, B – frontální řez, C – sagitální řez, D – zobrazení 3D.

Obr. 2.
Low dose CT obraz levého podklíčku, kde je patrný zavedený kardiostimulátor. A – frontální řez, B – zobrazení 3D.

Obr. 3.
Celotělová scintigrafie v přední a zadní projekci. Kromě vyšší akumulace radiofarmaka v pravém ramenním kloubu a kolenních kloubech při artróze je zobrazeno ložisko zvýšené aktivity okcipitálně vlevo. Ložiska v žebrech vlevo jsou staré fraktury.

Obr. 4.
SPECT/low dose CT lebky, kde zobrazeny tři roviny (A – frontální, B – sagitální, C – transversální). První řada CT obraz lebky a smíšeného ložiska okcipitálně. Druhá řada SPECT, kde obrazy znázorňují ložisko zvýšené aktivity HDP okcipitálně. Třetí řada SPECT/low dose CT – obrazy znázorňují ložisko zvýšené aktivity okcipitálně.

Obr. 5.
SPECT/low dose CT lebky sagitální řez: A – CT řez, defekt okcipitálně, B – SPECT lebky s intenzivním ložiskem zvýšené akumulace HDP okcipitálně, C – fúzovaný snímek SPECT/low dose CT – ložisko zvýšené aktivity je lokalizováno v místě CT defektu, D – SPECT trupu v zobrazení MIP s vícečetnými ložisky vyšší aktivity.

Na SPECT/low dose CT trupu byl jako vedlejší nález objeven pneumotorax vlevo. (Obr. 6, 7) Dále byly přítomny degenerativní změny páteře a prolomení horní krycí ploténky Th12. Nález jsme tedy uzavřeli jako ložisko patologicky zvýšeného kostního metabolismu v kalvě okcipitálně, které je vysoce suspektní ze smíšeného meta procesu, a degenerativní změny páteře a kloubů. Jako vedlejší nález jsme uvedli pneumotorax vlevo. Pacient byl po zjištění tohoto nálezu referován a odeslán na Kardiochirurgické oddělení naší nemocnice k provedení drenáže pneumotoraxu za krátké hospitalizace. Dle dostupné dokumentace výkon byl úspěšný a pacient byl za 3 dny propuštěn ve stabilním stavu do domácí péče.

Obr. 6.
Low dose CT hrudníku – plicní okno. Zřetelně viditelný pneumotorax vlevo. A – transaxiální řez, B – frontální řez, C – sagitální řez, D – CT obraz 3D.

Obr. 7.
SPECT/low dose CT hrudníku v transaxiálních řezech. Ve standardním kostním oknu CT je v samotném CT obrazu (A) a fúzovaném obraze (C) jen diskrétně rozeznatelný pneumotorax vlevo. B – SPECT, D – SPECT v MIP zobrazení – jsou zachycena vícečetná ložiska vyšší aktivity, která souvisí mimo lebku s degenerativním onemocněním skeletu.

ZÁVĚR

Zavedení hybridního zobrazování v nukleární medicíně zvýšilo přesnost prováděných metod a umožnilo tak lépe odpovídat na klinické otázky. Zároveň jsou tím častěji zachycovány vedlejší nálezy, a proto je kladen důraz na celistvost popisu takových vyšetření, aby tyto nálezy neunikaly pozornosti. Předložená kazuistika ukazuje na přínos hybridních zobrazení v nukleární medicíně a nutnost jejich komplexních hodnocení.


Zdroje
  1. Táborský M, Kautzner J, Fedorco M, et al. Konsenzuální dokument expertů Evropské asociace srdečního rytmu (EHRA) a praktický průvodce po optimální technice implantace kardiostimulátorů a implantabilních kardioverterů-defibrilátorů. Překlad dokumentu připravený Českou kardiologickou společností. Cor Vasa 2021;63:396–416
  2. Vlašínová J. Komplikace kardiostimulace u starších nemocných. Kardiol Rev Int Med 2012;14:27-30

Obrazová dokumentace archiv autorů.

Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#