#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výživa pacientů léčených kontinuálnímihemoeliminačními metodami na pracovištíchintenzivní péče


Therapeutic Nutrition of Patients Medically Managed by Continuous Renal Replacement Therapy atIntensive Care Units

The use of continuous renal replacement therapy (CRRT) can directly or indirectly influence patient’s metabolismand nutritional status. The loss of nutrients into the filtrate is significant. It concerns aminoacids, glucose,water-soluble vitamins, some minerals and trace elements. The loss of aminoacids is about 1.2 to 7.0 g per day. Theglucose balance during CRRT depends on the concentration of glucose in substitution solutions.When concentrationbetween 80 to 180 mg/dl is used, the glucose balance in most of patients is kept. The loss of lipids and lipid-solublevitamins is neglectable. From the micronutrients, significant becomes the loss of magnesium, calcium, phosphorusand that of water-soluble vitamins (mainly B1, B6, C and folic acid). Contrary to it, some components can crossfrom the substitution solution to the blood (e.g. lactate). Indirect effect of CRRT on the nutrition and metabolismrepresents the release of cytokins and inflammatory mediators resulting from the first contact of the blood with thefilter membrane. The decrese of glutamine level in the beginning of therapy is probably a consequence of thisinflammatory reaction. Nutritional plan of most of patients treated with CRRT is therefore necessary to adjust.

Key words:
nutrition, metabolism, hemodialysis, continuous renal replacement therapy, CRRT, intensive care, renalfailure.


Autoři: F. Polák
Působiště autorů: Klinika anesteziologie a resuscitace 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2004; : 143-147
Kategorie: Články

Souhrn

Při použití kontinuálních hemoeliminačních metod (continuous renal replacement therapy) dochází k přímémui nepřímému ovlivnění metabolizmu a nutričního stavu. Především dochází k úniku nutrientů do filtrátu. Ve významnémmnožstvíse takto ztrácejí aminokyseliny, glukóza, vitaminy rozpustné ve vodě a dále některé minerály a stopovéprvky. Ztráta aminokyselin se pohybuje v rozmezí 1,2–7,0 g/den. Pro bilanci glukózy během CRRT je zásadní to,jaké množství glukózy je přítomno v substitučních roztocích. Při obsahu glukózy v substitučních roztocích 100–180mg/dl je glukózová bilance u většiny pacientů přibližně vyrovnaná. Ztráty lipidů a vitaminů rozpustných v tucíchjsou zanedbatelné. V případě mikronutrientů mohou být významné především ztráty magnézia, kalcia, fosforua vitaminů rozpustných ve vodě (hlavně B1, B6, C a kyselina listová). U některých látek dochází naopak k přesunuze substitučních roztoků do krevního oběhu. Jedná se hlavně o laktát. Nepřímý vliv CRRT na výživu a metabolizmuspředstavují pochody způsobené vyplavením cytokinů a zánětlivých mediátorů v důsledku prvního kontaktu krves membránou filtru. Pravděpodobně touto cestou dochází k poklesu sérové hladiny glutaminu v prvních dnechošetřování. U většiny pacientů ošetřovaných některou z CRRT metod je proto nutné adekvátně upravit nutriční plán.

Klíčová slova:
výživa, metabolizmus, hemoeliminace, kontinuální hemoeliminační metody, CRRT, intenzivní péče,selhání ledvin.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

plice
INSIGHTS from European Respiratory Congress
nový kurz

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#