#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spektrum mechanismů účinku fenfluraminu v léčbě vzácných epilepsií

21. 6. 2024

Fenfluramin (FFA) je antikonvulzivum používané v léčbě vzácných epilepsií, jakými jsou syndrom Dravetové nebo Lennoxův−Gastautův syndrom. Kromě účinného snížení frekvence záchvatů zmírňuje také nezáchvatové komorbidity u pacientů s těmito stavy. Belgičtí autoři publikovali v loňském roce podrobný přehled všech jeho dosud popsaných mechanismů účinku. Vysvětlují také, jak se mohou tyto mechanismy podílet na klinickém přínosu FFA mimo potlačení záchvatů, jako je snížení rizika náhlého neočekávaného úmrtí u epilepsie (SUDEP) nebo zlepšení exekutivních funkcí.

Úvod

Vývojové a epileptické encefalopatie (DEE) jsou vzácné terapeuticky rezistentní epilepsie s vysokou frekvencí záchvatů provázené řadou nezáchvatových komorbidit. Podle současného terapeutického přístupu je u těžkých DEE vhodné cílit na více mechanismů, aby bylo dosaženo většího klinického přínosu. Používají se proto kombinace antikonvulziv nebo léčiva s multimodálním působením. Fenfluramin má mezi antikonvulzivy nejen unikátní duální mechanismus účinku (ovlivňuje receptor σ1 a serotoninergní aktivitu), kterým napomáhá udržování rovnováhy mezi excitačními a inhibičními neurotransmitery, ale jeho účinnost je nejspíše zprostředkována ještě dalšími cestami.

   

Primární mechanismy antikonvulzivní účinnosti FFA

Fenfluramin je racemát levo- a dextro-fenfluraminu. Oba enantiomery jsou rychle metabolizovány na norfenfluramin, který rovněž vykazuje farmakologickou aktivitu.

Zvýšení serotonergní neurotransmise

Dextro-FFA (dexfenfluramin) podporuje serotonergní neurotransmisi inhibicí zpětného vychytávání serotoninu a stimulací jeho vyplavování. Může tak aktivovat různé serotoninové receptory, z nichž je několik zapojeno do jeho antikonvulzivního působení.

Aktivace serotoninových receptorů

Ze 14 známých serotoninových receptorů bylo u 6 doloženo ovlivnění fenfluraminem. Jeho agonistické účinky byly zjištěny na receptorech 5-HT1D, 5-HT2A, 5-HT2B, 5-HT2C a 5-HT4 a antagonistické účinky na 5-HT1A. Agonistická aktivita FFA je zřejmě zodpovědná za jeho antikonvulzivní účinnost, přičemž stimulace 5-HT4 by mohla souviset také se snížením rizika SUDEP.

Modulace receptorů sigma

FFA má vysokou afinitu k receptorům σ1 a působí jako jejich pozitivní modulátor. To se podílí na jeho antikonvulzivní účinnosti a zřejmě také přispívá ke snížení rizika SUDEP.

Zvýšení GABAergní neurotransmise

FFA podporuje GABAergní neurotransmisi vyplavením serotoninu na GABAergních synapsích a stimulací receptorů 5-HT2A a 5-HT2C. Bylo rovněž doloženo, že obnovuje arborizaci dendritů GABAergních neuronů u syndromu Dravetové.

   

Vedlejší mechanismy účinku FFA

Modulace dopaminergní neurotransmise

Levo-fenfluramin, který na rozdíl od dexfenfluraminu nemá serotonergní účinky, může modulovat dopaminergní transmisi. Pravděpodobně se neváže přímo na dopaminové receptory, ale zřejmě snižuje neurotransmisi zprostředkovanou dopaminem. Tento efekt se uplatňuje více při snížení chuti k jídlu (což je známý účinek FFA dříve využívaný v léčbě obezity) než při kontrole záchvatů.

Modulace noradrenergní neurotransmise

Podle dosavadních poznatků by se vliv FFA na noradrenergní neurotransmisi mohl podílet na jeho klinickém přínosu v podobě zmírnění problémů se soustředěním, učením a pozorností v případě poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).

Vliv na endokrinní systém

Fenfluramin ovlivňuje několik hormonů. Účinky FFA na prolaktin, kortikotropin (ACTH), oxytocin a vazopresin vedou ke snížení chuti k jídlu. Existují ale pouze minimální důkazy, že by se tento mechanismus účinku uplatňoval při antikonvulzivním působení. Další výzkum si zaslouží vliv FFA na neuroaktivní steroidy, například deriváty progesteronu.

   

Účinky FFA mimo potlačení záchvatů

Klinická i preklinická data naznačují, že fenfluramin má u pacientů s DEE kromě kontroly záchvatů příznivý vliv také na nezáchvatové komorbidity. Bylo zjištěno, že snižuje mortalitu z důvodu SUDEP (1,7 úmrtí na pacienta a rok po jeho nasazení vs. 11,7 úmrtí na pacienta a rok před jeho nasazením vs. 9,3 úmrtí na pacienta a rok u historických kohort). Mechanismy, jež stojí za těmito účinky, jsou stále předmětem výzkumu. Důkazy naznačují zásadní roli receptorů 5-HT4 a σ1. FFA také u některých pacientů se syndromem Dravetové zlepšuje každodenní exekutivní funkce včetně regulace emocí a chování. Tyto účinky jsou minimálně částečně nezávislé na jeho efektu na snížení frekvence záchvatů. Přesné mechanismy je však třeba ještě doložit.

   

(zza)

Zdroj: Sourbron J., Lagae L. Fenfluramine: a plethora of mechanisms? Front Pharmacol 2023 May 12; 14: 1192022, doi: 10.3389/fphar.2023.1192022. 



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Partneři sekce
logo_UCB

Nejnovější kurzy
Zvýšená hladina kreatinkinázy
Autoři: MUDr. Stanislav Voháňka, MBA. CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#