#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výhody individualizovaného zvýšeného dávkování enoxaparinu v profylaxi VTE u traumatologických pacientů

10. 10. 2024

Venózní tromboembolická nemoc (VTE) je častou komplikací u pacientů s traumaty. Součástí prevence VTE je rutinní tromboprofylaxe nízkomolekulárním heparinem (LMWH). Enoxaparin je LMWH podávaný v profylaxi VTE u pacientů s traumatem ve standardní dávce 30 mg 2× denně. Ne u všech nemocných ovšem standardní dávka enoxaparinu vede k dostatečné profylaxi dle hladiny anti-XA. Autoři níže citované práce proto hledali důkazy o zvýšeném dávkování enoxaparinu u obecné populace pacientů s traumatem v reálné praxi.

Úvod

Enoxaparin je nízkomolekulární heparin (LMWH) indikovaný v chirurgii v profylaxi VTE u dospělých pacientů, kteří mají střední či vysoké riziko VTE, a to v ortopedické a všeobecné chirurgii, včetně chirurgie nádorových onemocnění. Dávkování závisí na konkrétní indikaci, tělesné hmotnosti pacienta a jeho renálních a jaterních funkcích. Pro přesné hodnocení antitrombotického účinku LMWH se doporučuje sledování hladin anti-Xa pomocí stanovení výše inhibice FXa v citrátové plazmě v čase očekávaného maxima plazmatické koncentrace (za 4 hodiny po s.c. aplikaci). 

Hodnocená data

Autoři vyhledali v databázi MEDLINE publikace z let 1946−2016 na základě klíčových pojmů souvisejících s danou problematikou: enoxaparin, profylaxe tromboembolie, žilní tromboembolismus, trauma, anti-Xa, dávkování podle hmotnosti. Použili pouze studie provedené u lidí a publikované v anglickém jazyce, vyloučili studie zahrnující jen obézní nemocné nebo pacienty bez traumatu.

Kritérii pro zahrnutí do přehledu prošlo celkem 7 studií (n = 958), jež zkoumaly použití zvýšených dávek enoxaparinu v profylaxi VTE u pacientů po traumatu. Hodnocená populace pacientů byla rozdělena dle strategie dávkovacího režimu: dávkování 30 mg 2× denně (n = 509), vyšší iniciální dávka (n = 216) a dávkování založené na monitorování hladiny anti-Xa (n = 233). 

Výsledná zjištění

  • Celkem bylo popsáno 42 tromboembolických příhod, přičemž většina (64,3 %) se jich odehrála ve skupině se standardním dávkovacím režimem. 
  • VTE byla hlášena u 5,3 % pacientů se standardním dávkováním enoxaparinu, u 3,2 % s vyšší iniciální dávkou a u 4 % s úpravou dávky dle hladiny anti-FXa.
  • Počáteční subterapeutické hladiny anti-Xa se vyskytly u 33−92 % pacientů užívajících standardní dávky enoxaparinu, respektive u 9−39 % s vyšší počáteční dávkou. 
  • Průměrná dávka založená na tělesné hmotnosti potřebná k dosažení terapeutické hladiny se pohybovala mezi 0,43 a 0,54 g/kg 2× denně.
  • Celková četnost krvácení byla nízká, byly hlášeny pouze 3 příhody (0,37 %). 

Závěr

Profylaxe standardními dávkami enoxaparinu nemusí být pro obecnou populaci pacientů s traumatem optimální. Dávkování enoxaparinu na základě tělesné hmotnosti (0,5 mg/kg 2× denně) je vhodnou možností u poúrazových stavů u pacientů, u nichž se předpokládá nižší riziko krvácivých komplikací.

(lexi)

Zdroje: 
1. Walker C., Sandmann E., Horyna T., Gales M. Increased enoxaparin dosing for venous thromboembolism prophylaxis in general trauma patients. Ann Pharmacother 2017; 51 (4): 323−331, doi: 10.1177/1060028016683970. 
2. Kvasnička T., Kvasnička J., Seifert B. Antitrombotická prevence a léčba v primární péči. Novelizace 2024. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2024. Dostupné na: www.svl.cz/svl-docs/doporucene-postupy/15/dp_antitromboticka_lecba_2024.pdf
3. SPC Clexane. Dostupné na: https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/detail-reg/0230278



Štítky
Angiologie Gynekologie a porodnictví Hematologie a transfuzní lékařství Chirurgie všeobecná Interní lékařství Onkologie Ortopedie Traumatologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#