#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kognitivní změny u RS – co zmůže teriflunomid?

10. 10. 2022

Teriflunomid v klinických studiích fáze III prokázal svoji schopnost zpomalit atrofii mozkové tkáně u nemocných s relabující-remitující roztroušenou sklerózou (RS). Jaký vliv měla léčba na kognitivní stav těchto pacientů?

Úvod

Kognitivní postižení trápí 40–65 % pacientů s RS. Jeho podkladem může být mimo jiné akcelerace ztráty celkového objemu mozku (BVL – brain volume loss) přítomná zpravidla již od počátku nemoci. V post hoc analýze studie TEMSO již byl prokázán příznivý vliv teriflunomidu na snížení rychlosti ztráty BVL. Otázkou tedy zůstává reálný vliv na kognitivní schopnosti.

Teriflunomid je imunomodulační látka s protizánětlivými účinky, která selektivně a reverzibilně inhibuje mitochondriální enzym dihydroorotátdehydrogenázu (DHO-DH), jenž funkčně souvisí s dýchacím řetězcem. Inhibice DHO-DH obecně redukuje proliferaci rychle se dělících buněk závislých na de novo syntéze pyrimidinu. Přesný mechanismus terapeutického účinku teriflunomidu u RS není znám, je však založen na snížení počtu lymfocytů.

Metodika analýzy

Autoři prezentované recentně publikované práce analyzovali výsledky studie TEMSO a jejího prodloužení. Jednalo se konkrétně o data 709 pacientů užívajících teriflunomid v dávce 14 mg denně. Ti byli rozdělení do 3 skupin dle BVL v průběhu 2 let (skupina s nejmenší BVL: ≤ 0,52 %; skupina se střední BVL: 0,52–2,18 %; skupina s největší BVL: > 2,18 %). Kognitivní změny u pacientů s RS byly měřeny pomocí testu Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT-3).

PASAT měří rychlost zpracování sluchových podnětů, flexibilitu a schopnost počítat. Původně byl v roce 1977 vyvinut ke sledování kognitivního stavu pacientů po traumatu hlavy. V roce 1989 Stephen M. Rao upravil rychlost stimulů pro pacienty s RS a tento test se od té doby široce uplatňuje v klinických studiích. Jde o řadu 60 čísel, která jsou pouštěna ze záznamu v intervalech 3 (PASAT-3) nebo 2 (PASAT-2) sekund. Pacient má za úkol přičíst k posledně uvedenému číslu předchozí číslo v řadě. Výsledné skóre tvoří počet správných odpovědí (maximum je 60 bodů).

Výsledky

Během 2 let došlo u pacientů užívajících 14 mg teriflunomidu denně ve srovnání s účastníky užívajícími placebo k významnému zlepšení Z-skóre vyšetření PASAT-3. V průběhu 3letého prodloužení klinické studie bylo u skupin s nejmenší a střední BVL toto zlepšení signifikantně větší než u skupiny s největší BVL. Prostřednictvím analýzy mediace bylo potvrzeno, že 44 % efektu teriflunomidu na kognitivní schopnosti je způsobeno účinky na BVL.

Závěr

Teriflunomid v prezentované analýze příznivě ovlivnil kognitivní schopnosti pacientů s roztroušenou sklerózou. Přesný mechanismus, na kterém je tento terapeutický účinek založen, není zcela objasněn. Přibližně 44 % efektu teriflunomidu na kognitivní schopnosti je však dle této analýzy vysvětlitelné příznivým efektem na rychlost ztráty celkového objemu mozku.

(dos)

Zdroje:
1. Sprenger T., Kappos L., Sormani M. P. et al. Effects of teriflunomide treatment on cognitive performance and brain volume in patients with relapsing multiple sclerosis: post hoc analysis of the TEMSO core and extension studies. Mult Scler 2022 Apr 29: 13524585221089534, doi: 10.1177/13524585221089534.
2. SPC Aubagio. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/aubagio-epar-product-information_cs.pdf



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#