#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. Jan Daneš: Technologie v mamografii jdou rychle dopředu

2. 11. 2023

S předsedou Komise pro program screeningu karcinomu prsu MZ ČR prof. MUDr. Janem Danešem, CSc., se krátce ohlížíme za dvěma dekádami zkušeností se screeningem karcinomu prsu v naší zemi, hodnotíme aktuální stav, a především nabízíme výhled do budoucna v této dynamicky se vyvíjející oblasti.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Screeningový program pro karcinom prsu byl v Česku zahájen již v roce 2002. Jak ho v současnosti hodnotíte?

Screeningový program měl u nás postupný náběh, také účast se rok od roku zvyšovala, nyní činí kolem 60 %. Je možné konstatovat, že jde o screening velmi kvalitní – je považován za nejlepší u nás. Důkazem je pokles úmrtnosti až o 31 % (na základě věkově standardizovaných údajů). Ve výskytu nových případů karcinomu prsu, tedy incidenci, jsme průměrní, z hlediska mortality ale patříme mezi 5 nejlepších zemí v Evropě. To je velký úspěch, na kterém je možné stavět.

Základní metodou je tak jako ve většině zemí digitální mamografie (DM), doplněná v případě potřeby o další vyšetření, především speciální projekce, cílené mamografické snímky nebo ultrasonografii prsu. Standardem je u podezřelých či nejednoznačných nálezů perkutánní biopsie tlustou jehlou (takzvaná core biopsie nebo vakuem asistovaná stereotaktická biopsie).

Aktuální evropské guidelines pro screening a diagnostiku karcinomu prsu jsou k dispozici na těchto webových stránkách: https://healthcare-quality.jrc.ec.europa.eu/en/ecibc/european-breast-cancer-guidelines

Jak se bude prevence, screening a diagnostika karcinomu prsu vyvíjet v blízké budoucnosti?

Pokrok se nedá zastavit, takže i my plánujeme do budoucna řadu změn. Tou první bude větší nasazení digitální mamografické tomosyntézy (DBT neboli 3D mamografie), tou druhou potom využívání umělé inteligence (AI). Jistě se nějakým způsobem uplatní i kontrastní mamografie, její místo ve screeningu se teprve hledá.

Každopádně je třeba zvýšit účast v programu, ideálně nad 70 %. I nadále budou pacientky zvány k vyšetření, buď jednotlivými centry (například pomocí emailu či SMS), nebo zdravotními pojišťovnami – při dosažení věku 45 let a pak v případě, že žena na vyšetření nechodí. Nové jsou určité motivační pobídky od zdravotních pojišťoven vůči klientkám a v budoucnu také vůči indikujícím lékařům (gynekologům, praktickým lékařům). Například některé benefity z fondu prevence jsou u některých zdravotních pojišťoven vázány na pravidelnou účast ve screeningu.

Dochází v současné mamografii k nějakým posunům?

Určitě, i „klasická“ digitální mamografie (DM) se neustále zlepšuje. U renomovaných výrobců jsou mamogramy kvalitnější, je zobrazeno vice detailů i u nepřehledného prsu. Velkou předností nových přístrojů je rovněž rychlost vyšetření, respektive pořízení snímků, a zlepšení ovládání, což vede k vyšší průchodnosti pracoviště, a tím k vyšetření většího počtu žen. Dále se velmi rozvíjí teleradiologie, díky níž lékař může provádět hodnocení snímků vzdáleně.

I přes pokroky v technice je důležité konstatovat, že výsledek závisí na kvalitě a zkušenostech lékařů a radiologických asistentek. Vzdělávání zdravotníků tedy zůstává klíčové a technika může jen pomoci.

Mohou nové mamografy nějak zlepšit či zpříjemnit průběh vyšetření?

Ano, je to další směr ve vývoji DM i DBT. Mění se způsob stlačení prsů při provádění mamografie tak, aby vyšetření bylo kvalitní, ale zároveň pro pacientky komfortnější. Nepříjemný pocit z něj totiž může být jedním z faktorů neúčasti ve screeningu. Přínosná je proto mimo jiné změna tvaru kompresní desky, která zajišťuje stlačení respektující anatomický tvar prsu (například systém SmartCurve společnosti Hologic).

(pr)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#