#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nemoci přenášené komáry - nová rizika v Evropě

30. 7. 2024

Téma invazních přenašečů nemocí v posledních letech výrazně rezonuje. Od 90. let minulého století se na evropském kontinentu značně rozšířily invazivní druhy komárů, zejména komár tygrovaný a komár pisklavý, kteří jsou přenašeci arbovirů. České republice může v blízké budoucnosti hrozit riziko západonilské horečky a horečky dengue.

Podle epidemiologů už horečka dengue či západonilská horečka nejsou jen záležitostí vzdálených exotických zemí. Komáři, jejichž bodnutím se infekce přenášejí na člověka, se následkem změn počasí i dalších vlivů šíří napříč Evropou.

Letos už byly na „starém kontinentu“ zaznamenány lokální případy západonilské horečky ve Španělsku, a to s extrémně brzkým začátkem prvních příznaků již počátkem března. Nakazit se lze i v dalších zemích, třeba na dovolené v Řecku nebo Bulharsku.

Jaká je vaše cestovatelská anamnéza?

V rámci diferenciální diagnostiky je v současné době potřeba se pacienta při atypických příznacích dotazovat na jeho cestovatelskou anamnézu a poté odebraný biologický materiál odeslat do Národní referenční laboratoře pro arboviry, která provede konfirmační vyšetření. Při potvrzení diagnózy je pacient léčen na infekční klinice, jež zpravidla spolupracuje s odborníky na tropickou medicínu.

Možné příznaky západonilské horečky:

  • podobné jako u chřipkového onemocnění
  • horečka
  • silné bolesti hlavy a svalů
  • aseptický zánět mozkových blan nebo mozku (meningitida, encefalitida)
  • makulopapulózní vyrážka
  • zvětšení lymfatických uzlin
  • postižení centrální nervové soustavy (výjimečně)

Možné příznaky horečky dengue:

  • vysoká horečka
  • bolest hlavy
  • bolesti za očima
  • svalové a kloubní bolesti
  • vyrážka podobná zarděnkám či spále
  • mírná až závažná krvácivost
  • náhlý pokles krevního tlaku

Při podezření na tuto diagnózu je potřeba se vyvarovat podávání léků na bázi kyseliny acetylsalicylové z důvodů možnosti vyvolání krvácení. Závažné formy onemocnění vyžadují hospitalizaci a léčbu na jednotce intenzivní péče.

Proti západonilské horečce dosud není k dispozici vakcína, na rozdíl od horečky dengue, kde je ochrana očkováním běžně dostupná. Léčba obou infekcí je pak pouze symptomatická. 

V ČR zatím pouze importované nákazy

Aktuálně jsou v ČR dosud hlášeny pouze importované případy onemocnění dengue, u lidí vracejících se z endemických oblastí v Asii, Oceánii, jižní a střední Americe a Africe.  Češi si v posledních 5 letech dengue nejčastěji přivezli z Thajska, Malediv, Indonésie, Srí Lanky, Vietnamu, Indie, Mexika, Nepálu, Dominikánské republiky, Kuby, Filipín a Egypta.

Loni bylo zaznamenáno 79 infekcí, letos je ke konci června nahlášeno již 70 importovaných případů u dospělých i několika dětí. Nejvíce z nich se nakazilo v Thajsku, na Maledivách, v Indonésii, na Srí Lance a Guadeloupe.

Přestože V Česku zatím považujeme komáry spíše jen za „trapiče“, celosvětově jsou bráni jako nejnebezpečnější členovci.

(jas)

 

Zdroje:

1. Odborný seminář Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP na téma zoonózy. Praha, 4. 6. 2024. Nahrávka dostupná na: www.youtube.com/live/jxCOLg6TANs
2. Tisková zpráva SZÚ: Na dovolenou přibalte repelenty a moskytiéry, komáři síří tropické nemoci v oblíbených destinacích Čechů. Dostupná na: https://szu.cz/aktuality/na-dovolenu-pribalte-repelenty-a-moskytiery-komari-siri-tropicke-nemoci-v-oblibenych-destinacich-cechu



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#