#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může lepší nálada skutečně účinně zmírnit zánět u nemocných s IBD?

20. 9. 2024

Některé studie i metaanalýzy zjišťovaly, zda psychologická intervence může zmírnit aktivitu idiopatických střevních zánětů (IBD), avšak žádná neposuzovala vliv intervencí ovlivňujících náladu na zánětlivé biomarkery. A právě to bylo cílem nové metaanalýzy týmu psychologů a neurovědců z londýnské King’s College.

Psycho-neuro-imunologické mechanismy a osa střevo−mozek hrají patrně důležitou roli v rozvoji IBD. Ačkoliv bylo prokázáno, že poruchy nálady jako deprese, úzkost a stres ovlivňují závažnost příznaků IBD, mechanismy tohoto děje nejsou dosud objasněny. 

Hlavní zjištění na základě recentní metaanalýzy

Autoři této recentní práce proto prohledali 5 elektronických databází a do následné analýzy zahrnuli 28 randomizovaných kontrolovaných studií s téměř 2 tisíci pacientů, které hodnotily aktivitu zánětu v souvislosti s intervencemi cílenými na ovlivnění nálady.

Výsledky ukázaly, že intervence zaměřené na náladu vedou k malému, ale statisticky významnému snížení zánětlivých biomarkerů. A to jak těch, které jsou specifickými ukazateli aktivity onemocnění IBD, tj. C-reaktivního proteinu (CRP: −0,29; 95% interval spolehlivosti [CI] −0,47 až −0,10; p = 0,002) a fekálního kalprotektinu (−0,19; 95% CI −0,34 až −0,03; p = 0,018), tak obecných zánětlivých markerů (−0,35; 95% CI −0,48 až −0,22; p < 0,001). Intervence měly na biomarkery výraznější vliv, pokud současně zlepšovaly náladu. Psychologické intervence pak měly větší vliv na zánětlivé biomarkery než cvičení nebo antidepresiva.

Zlepšení nálady působí na imunitní systém i biomarkery zánětu

Tato metaanalýza poskytuje přesvědčivé důkazy o vlivu psychologických intervencí na snížení zánětu a zlepšení nálady u dospělých s IBD. Zdá se, že zlepšení nálady přímo ovlivňuje imunitní systém a zánět prostřednictvím psycho-neuro-imunologických cest. Integrovaná podpora duševního zdraví spolu s farmakologickou léčbou tak může nabídnout komplexnější přístup k péči o pacienty s IBD, což může vést ke snížení aktivity onemocnění i nákladů na zdravotní péči.

Jedná se o první práci, která zkoumá vztah mezi intervencemi zaměřenými na náladu pacienta a koncentrace zánětlivých biomarkerů, včetně fekálního kalprotektinu a CRP u IBD. K pochopení biologických i behaviorálních mechanismů, jež stojí za tímto účinkem, je zapotřebí dalšího výzkumu.

(asa)

Zdroj: Seaton N., Hudson J., Harding S. et al. Do interventions for mood improve inflammatory biomarkers in inflammatory bowel disease? A systematic review and meta-analysis. EBioMedicine 2024 Feb; 100: 104910, doi: 10.1016/j.ebiom.2023.104910.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#