#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Makrogol v léčbě chronické zácpy

10. 1. 2024

Zácpa patří mezi nejčastější chronická onemocnění. U některých skupin, zvlášť u starších osob, způsobuje významné zdravotní obtíže, jež se ve většině případů s časem zhoršují. Při správně vedené nefarmakologické i farmakologické léčbě lze však její příznaky účinně zvládnout. Jakou roli hrají v léčbě chronické zácpy osmotická laxativa, konkrétně polyethylenglykol (PEG) neboli makrogol? A lze jej doplnit i dalšími látkami?

Pozice makrogolu v základním schématu terapie

Makrogol patří mezi nevstřebatelné a nemetabolizovatelné polymerní sloučeniny se schopností vázat vodu. Osmotickým mechanismem zvyšuje objem střevní tekutiny. Pacienti s chronickou zácpou jej zpravidla dobře tolerují, jde tedy o léčivo s dobře prověřeným bezpečnostním profilem, které má své dlouhodobé místo v základním schématu terapie zácpy.

Podle mezinárodních guidelines pro léčbu zácpy, jež v roce 2010 vydala Světová gastroenterologická organizace (WGO), je doporučený postup u nekomplikované funkční obstipace s normální rychlostí střevního tranzitu a bez alarmujících příznaků, která trvá déle než 3 měsíce, následující:

  1. Dietní opatření, suplementace vlákniny a podání sloučenin hořčíku (hydroxid, oxid).
  2. Podání osmotických laxativ – především PEG, případně laktulóza, pokud PEG není k dispozici.
  3. Podání stimulačních (kontaktních) laxativ – bisakodylu nebo pikosíranu sodného.
  4. Úprava medikace dle potřeby.

Aktuální desítka doporučených léčiv k léčbě chronické zácpy

Management léčby chronické zácpy byl nedávno předmětem zkoumání multidisciplinárního panelu odborníků z Americké gastroenterologické asociace (AGA) a Americké gastroenterologické společnosti (ACG). Výsledkem byly guidelines publikované v červnu 2023, v nichž byla zhodnocena léčba chronické idiopatické zácpy 10 látkami u dospělých pacientů. Na základě síly doporučení autoři jednotlivé přípravky dále rozdělili do 2 skupin. V první mají silné doporučení a jsou vhodné téměř pro všechny pacienty s chronickou idiopatickou zácpou. Ve druhé skupině se nacházejí přípravky doporučené pouze za určitých podmínek.

Mezi látky se silným doporučením je jako první v pořadí zařazen právě makrogol (PEG). Ze systematického přehledu provedených klinických studií vyplynulo, že je spojen se žádoucí úpravou peristaltiky, signifikantní úlevou od příznaků a vysokým podílem pacientů s odpovědí na léčbu. Klinické studie dále prokázaly, že se jeho účinnost při dlouhodobé terapii nesnižuje a přetrvává po dobu více než 6 měsíců.

(lek)

Zdroje:
1. Lindberg G., Hamid S., Malfertheiner P. et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Constipation: a global perspective. WGO, 2010. Dostupné na: www.worldgastroenterology.org/guidelines/constipation/constipation-english
2. Chang L., Chey W. D., Imdad A. et al. American Gastroenterological Association − American College of Gastroenterology Clinical Practice Guideline: Pharmacological management of chronic idiopathic constipation. Gastroenterology 2023 Jun; 164 (7): 1086−1106, doi: 10.1053/j.gastro.2023.03.214.
3. Seifert B., Tachecí I., Bureš J., Lukáš M. Dráždivý tračník. Novelizace 2019. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, Praha, 2019. Dostupné na: www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy/2017/DP-Drazdivy-tracnik.pdf

CZ-FRX-2024010901



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#