#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak transportovat bioaktivní látku v neporušené podobě až do střeva?

9. 9. 2024

V rámci zdravého životního stylu narůstá v poslední dekádě také zájem o tzv. funkční potraviny, nutraceutika nebo potraviny s pozměněným složením. S tím souvisí i zavádění nových technologií. Nejen o možnostech inovativního způsobu podávání imunoglobulinů, který byl už přijat Úřadem průmyslového vlastnictví a nyní postoupil od základního výzkumu do praxe, jsme hovořili s Ing. Ivetou Klojdovou, Ph.D., z České zemědělské univerzity.

  

Co přesně si můžeme představit pod pojmem „produkty s pozměněným složením“?

Zjednodušeně jde o potravinu, u které byla nějaká její složka nahrazena jinou a/nebo částečně pozměněna. Může se jednat například o změněné složení tukové fáze ve výrobcích či o jejich náhradu vlákninou. Typickým příkladem jsou v posledních letech intenzivně diskutované reformulované potraviny, kupříkladu sušenky označené etiketou „se sníženým obsahem cukru“, šunka se sníženým obsahem soli, margaríny s obsahem rostlinných sterolů pro snížení koncentrace cholesterolu v krvi a podobně. Další možností je využití pokročilých koloidních systémů, konkrétně vícečetných emulzí v/o/v (voda v oleji ve vodě), které umožní snížit obsah tuku tím, že ho částečně nahradí vnitřní vodnou fází, ve které mohou být ještě enkapsulovány bioaktivní látky.

Jak obecně funguje metoda enkapsulace, kterou lze už považovat za určitý přesah potravinářství do farmacie?

Metoda enkapsulace představuje vlastně zapouzdření látky, většinou citlivé a bioaktivní, do nějaké struktury. Příkladem takových materiálů mohou být hydrogely, liposomy, Pickeringovy částice, kapsle na bázi (bio)polymerů, ale právě i již zmíněné vícečetné emulze. Vnější materiál danou látku potom ochrání, například při průchodu žaludkem, kde by mohla být v důsledku nízkého pH degradována.

Jak daleko bylo od nápadu k realizaci a do jaké míry byla důležitá spolupráce s Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT)?

Vícečetnými emulzemi v/o/v jsem se dlouhodobě zabývala už během studia na VŠCHT. Konkrétně jejich potenciálem pro aplikaci v mléčných výrobcích, kde jsme v rámci naší skupiny pracovali i s mlezivem, které je bohaté na imunoglobuliny. To nás společně s kolegy z 2. lékařské fakulty UK přivedlo na myšlenku, že by bylo možné vyvinout i nějaký přípravek na bázi koncentrátu imunoglobulinů.

To se vám povedlo, primárně jde o léčbu narušené slizniční imunity gastrointestinálního traktu. Jak konkrétně může tato emulze napomoci neporušenému transportu účinné látky až do střeva? 

Hlavní přínos této emulze spočívá v tom, že roztok imunoglobulinů je enkapsulován ve formě kapiček (vodní fáze) v rámci kapek oleje, což je – jak už bylo zmíněno - ochrání proti degradaci při průchodu žaludkem, kde by jinak byly denaturovány. Zjednodušeně lze říci, že následně jsou tyto kapky oleje rozrušeny účinkem lipáz ve střevě, a tudíž dojde k uvolnění roztoku imunoglobulinů, které pak mohou působit v místě zánětu.

Jedná se tedy o podpůrný přípravek při léčbě idiopatických střevních zánětů?

Přesně tak, nejde o léčivo v pravém slova smyslu. Ale líbila se nám myšlenka vývoje systému s tímto potenciálem, tedy působit jako podpůrný přípravek. Zatím jsme však ve fázi, kdy řešíme možnost testování na myších modelech.

Zvažujete do budoucna i další možná využití vícečetných emulzí typu v/o/v?

Určitě ano, snažíme se pokračovat ve výzkumné práci v tomto směru, kdy se v současné době nabízí i možnost využití vedlejších produktů či odpadu z potravinářského průmyslu pro přípravu Pickeringových částic ke stabilizaci emulzních systémů. Například vezmeme jablečné výlisky, které jsou odpadem z výroby jablečného moštu, usušíme je, nameleme, případně dále ošetříme a můžeme použít jako přirozené stabilizátory potravin. Podobně lze zužitkovat i mláto z pivovarské technologie a další materiály. Dá se říci, že je to nyní otevřené téma, nesporně se značným potenciálem dalšího využití do budoucna. Výzvou je zajištění širší nabídky skutečně funkčních potravin, v nichž jsou minimalizovány/nahrazeny balastní či pro lidský organismus zatěžující látky. Zároveň se nám tím otevírá spolupráce s některými medicínskými obory, například nutriční terapií nebo obezitologií.

(jas)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#