#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inhibitory SGLT2 v kardiovaskulární prevenci

21. 5. 2024

Významnou třídou léčiv používanou v kardiovaskulární (KV) prevenci se v posledních letech staly inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2 (SGLT2i) vyvinuté původně jako antidiabetika. Dnes jsou SGLT2i dapagliflozin a empagliflozin indikované nejen k léčbě diabetu mellitu 2. typu (DM2), ale také srdečního selhání (HF) a chronického onemocnění ledvin (CKD) bez ohledu na přítomnost DM2. SGLT2i s prokázaným protektivními účinky jsou doporučeny jako léky 1. volby u pacientů s DM2 léčených metforminem, kteří mají vysoké KV riziko nebo aterosklerotické KV onemocnění (ASKVO), HF či CKD.

Mechanismus účinku SGLT2i

Sodíko-glukózový kotransportér zajišťuje reabsorpci glukózy a sodíku v ledvinách, a to přibližně z 90 % SGLT2 v proximálním tubulu a z 10 % SGLT1 v distálním tubulu. SGLT2i neboli glifloziny selektivně blokují SGLT2, čímž snižují zpětné vstřebávání glukózy a sodíku a vedou ke glykosurii a významnému poklesu glykémie a glykovaného hemoglobinu (HbA1c). U osob bez diabetu glifloziny HbA1c nesnižují a samy o sobě nezpůsobují hypoglykémie. Díky glykosurickému efektu (ztráta energie) a diuretickému efektu dochází ke snížení hmotnosti o několik kg, mírnému snížení krevního tlaku a mírnému zvýšení hematokritu. Na kardioprotektivních účincích gliflozinů se podílí také snížení preloadu (snížením intersticiálního objemu) a afterloadu (zlepšenou cévní funkcí), snížení napětí stěny levé komory a snížení zánětu a oxidativního stresu (menší fibróza).

Efekt na kardiovaskulární (KV) mortalitu je ve studiích patrný již po 2 týdnech od zahájení této léčby v porovnání s placebem. Glifloziny navíc mění hemodynamické poměry v ledvinách. Navozují vazokonstrikci aferentní arterioly, což má za následek snížení tlaku v glomerulu a úpravu hyperfiltrace.

Kardiovaskulární přínos SGLT2i

U SGLT2i jako antidiabetik byla hodnocena KV bezpečnost. Výsledky studií ale ukázaly dokonce jejich kardioprotektivitu. Metaanalýza 6 randomizovaných placebem kontrolovaných dvojitě zaslepených studií s empagliflozinem, dapagliflozinem, kanagliflozinem a ertugliflozinem zahrnující téměř 47 tisíc pacientů s DM2 potvrdila, že jejich podávání vede k významnému snížení rizika IM, CMP, KV mortality, hospitalizace pro srdeční selhání a složeného renálního parametru.

Další příznivé účinky SGLT2i v rámci kardio-renálně-metabolického kontinua

Bylo doloženo, že empagliflozin a dapagliflozin významně snižují KV mortalitu a riziko hospitalizace pro srdeční selhání v porovnání s placebem.1 Tento přínos byl prokázán napříč hodnotami ejekční frakce levé komory (EF LK) a nezávisle na přítomnosti DM2.2

Tyto léky také snižují riziko konečného stadia renálního selhání (ESRD) u pacientů s DM2 a CKD. Z dalších příznivých účinků SGLT2i lze uvést významné snížení rizika síňových arytmií a náhlé srdeční smrti (SCD), snížení krevního tlaku bez zvýšení srdeční frekvence, redukci tělesné hmotnosti, zmírnění anémie a u empagliflozinu prokázaný pokles rizika obstrukční spánkové apnoe (OSA).

Bezpečnostní profil

SGLT2i lze považovat ze velmi bezpečné léky, u nichž je výskyt nežádoucích účinků srovnatelný s placebem. Nejsou spojené s rizikem hypoglykémie. Zvyšují výskyt mykotických genitálních infekcí, mírně také riziko infekce močových cest, pyelonefritidy a euglykemické ketoacidózy.

(zza)

Zdroj: Braunwald E. Gliflozins in the management of cardiovascular disease. N Engl J Med 2022; 386 (21): 2024−2034, doi: 10.1056/NEJMra2115011.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#