#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fytoterapie v prevenci a léčbě očních onemocnění: Co doporučují odborníci?

15. 6. 2023

Uplatnění léčivých rostlin a jejich extraktů má dlouhodobou tradici jak v oblasti lidového léčitelství a alternativní medicíny, tak v lékařství moderním. Přestože současná na důkazech založená medicína nachází těžiště léčby zejména ve farmakoterapii, řada lékařů a lékárníků vidí potenciál i v rostlinných přípravcích, jež lze využít v rámci doplňkové terapie většiny onemocnění, včetně očních.

Potenciál bylinné terapie v očním lékařství potvrzuje předsedkyně České oftalmologické společnosti ČLS JEP a přednostka Oční kliniky LF UP a FN Olomouc MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO: „Ačkoliv jsem spíše ‚západní lékař‘ a chirurg a často a ráda řeším onemocnění razantně, v bylinách vidím potenciál podpůrné terapie. Jako doplněk standardní léčby, kterou svým pacientům předpisuji, je rozhodně mohu doporučit.“

Pro podporu zrakových funkcí se tradičně využívá několik rostlin, jež si našly cestu i do moderní oftalmologie.

Zklidňující a protizánětlivé účinky

Světlík lékařský je jednou z nejznámějších bylin zmiňovaných v souvislosti se zdravím očí. Jeho nať lze využít pro přípravu nálevu na oční obklady. Bývá doporučován pro celkové posílení očí a doplňkovou přírodní léčbu u různých typů očních onemocnění. Má pozitivní účinky při zánětech spojivek, alergiích a celkové únavě očí. Před jeho použitím se však doporučuje provést zkoušku na alergickou reakci. Světlík může být užíván dlouhodobě nejen ve formě obkladů, ale i čaje.

Také chrpa se doporučuje při únavě očí, na otoky a může stejně jako světlík pomoci při zánětech spojivek. Oplachy pomohou oči projasnit, obklady eliminují váčky pod očima.

Dalšími rostlinami vhodnými pro oplachy očí jsou heřmánek pravý, fenykl obecný nebo také černý či zelený čaj. Všechny tyto byliny obsahují zklidňující látky a spolu s odpočinkem mohou přinést úlevu.

Podpora očních funkcí

Posilující účinky se připisují obkladům z měsíčku lékařského a vnitřně užívané tinktuře z pupenů brusnice borůvky. „Tyto rostliny obsahují látky podporující funkce oční sítnice a podílejí se na stabilizaci kolagenu v oku, což má příznivý dopad na jasnost a kvalitu vidění. Pokud už je však pacient krátkozraký nebo dalekozraký, kúra z bylin to nezachrání. V takovém případě bych doporučila spíše důkladné oční vyšetření a laserovou operaci zraku,“ upozorňuje dr. Marešová.

Preventivní působení

Pozitivní vliv na zdraví očí mají dále borůvky. Obsahují anthokyanosidy, jež přispívají k regeneraci oční sítnice a vykazují antioxidační účinky. Konzumace borůvek, zejména ve spojení se zinkem a ginkgo biloba, může být ideálním „doplňkem stravy“ v rámci prevence ztráty zraku. Ginkgo biloba má totiž prokázaný účinek na zlepšení ostrosti vidění při makulární degeneraci a zeleném zákalu. Zároveň dokáže vyživit sítnici oka a podporuje krevní oběh.

Dalšími rostlinami spojovanými s očním zdravím jsou ostropestřec mariánský, herkampuri nebo kurkuma. Podle tradiční čínské medicíny mají posilující účinky na játra, jejichž funkce je spojená se zrakem.

Zpomalení progrese onemocnění

V posledních letech se výzkum zaměřuje na účinky extraktu z hroznových jader a šafránu. Extrakt z hroznových jader obsahuje velké množství kyseliny linolové, flavonoidy a látku OPC, která je známá jako antihistaminikum a antioxidant. Doporučuje se proto používat ho při zvýšené námaze očí, šedém zákalu a diabetické retinopatii. Šafrán zase díky vysokému obsahu antioxidačních karotenoidů zpomaluje progresi u šedého i zeleného zákalu,“ vysvětluje dr. Marešová a zdůrazňuje, že i použití bylin by mělo být prováděno s opatrností a v souladu s doporučeními odborníků.

Doplněk, nikoliv náhrada prevence a léčby

„Každý člověk je individuální a reakce se mohou lišit. Rostliny nemohou nahradit standardní léčbu a oční vyšetření. Dále je třeba mít na paměti, že pro udržení zrakových funkcí je nezbytný také pravidelný pobyt venku, dívání se do dálky a dostatek světla,“ uzavírá předsedkyně České oftalmologické společnosti ČLS JEP.

(asa)

Zdroj: Bylinky na oči: Pomohou i vám? Oči jako rys, 2023. Dostupné na: https://ocijakorys.cz/blog/bylinky-na-oci-pomohou-i-vam



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#