#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL: Kardiovaskulární prevence v kostce

21. 5. 2024

To nejdůležitější z nových poznatků v oblasti preventivní kardiologie přinášíme v aktuální minisérii v rámci projektu mezioborového vzdělávání lékařů – MedAcross.

Přestože se léčba a prevence kardiovaskulárních (KV) onemocnění stále zkvalitňuje, zůstávají hlavní příčinou mortality české populace. Zatímco klesá incidence infarktů myokardu (IM) a cévních mozkových příhod (CMP), přibývá například poruch srdečního rytmu nebo případů srdečního selhání (HF). Hlavní kauzální rizikové faktory těchto onemocnění zahrnují dyslipidémii, hypertenzi, kouření a diabetes, významným modifikátorem rizika je také obezita. Prevalence alespoň jedné z těchto poruch dosahuje v některých věkových skupinách v Česku až nepředstavitelných 90 %.

Na rozdíl od sekundární KV prevence, u níž je zcela zřejmé, komu by měla být podávána, je třeba adepty primární KV prevence vyhledávat. K jejich identifikaci se využívá systém SCORE2, který stanovuje 10leté riziko fatálních či nefatálních KV příhod (existuje i ve formě pro jedince starší 70 let a pro pacienty s diabetem). Na základě pohlaví, věku, kouření, systolického krevního tlaku a hladiny non-HDL-c pomůže odlišit jedince s vysokým a velmi vysokým KV rizikem. U nich je doporučena intervence v podobě úpravy životního stylu a časně nasazené farmakoterapie vedené k cílovým hodnotám krevního tlaku a LDL-c.

KV riziko je vždy velmi vysoké u jedinců s již zjištěnou KV chorobou nebo po prodělané KV příhodě. V sekundární prevenci, například po infarktu myokardu, je doporučena (v úvodu duální) protidestičková léčba, hypolipidemická léčba a inhibitory ACE (při intoleranci sartany). Nutná je samozřejmě léčba všech KV rizikových faktorů a komorbidit, zejména diabetu a onemocnění ledvin.

V posledních letech byla mezi nezávislé rizikové faktory KV onemocnění zařazena také vysoká hladina lipoproteinu (a). Zvyšuje KV riziko a riziko stenózy aortální chlopně. Je dána geneticky, a její vyšetření je proto vhodné provést u každého jedince alespoň 1× za život. Specifická léčba snižující hladinu Lp(a) je dosud předmětem výzkumu.

Důležitou třídou léčiv používanou v KV prevenci se v posledních letech staly inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2 (SGLT2i) neboli glifloziny, původně vyvinuté jako antidiabetika. Prokázán byl ovšem také jejich kardioprotektivní efekt v podobě snížení rizika IM, CMP, KV mortality, hospitalizace pro HF a složeného renálního parametru a jsou dnes indikovány také v léčbě HF a chronického onemocnění ledvin (CKD).

V kardiovaskulární prevenci hraje velmi významnou úlohu životní styl s dostatkem pohybu a zdravou stravou v přiměřeném množství. Zcela zásadní je nekouřit.

   

prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#