#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. Dalibor Musil: Pacient se do řešení CHŽO může zapojit například často opomíjenou redukcí hmotnosti

2. 5. 2023

Obezita je velmi častou příčinou sekundárního chronického žilního onemocnění, ale souvislost těchto dvou zdravotních problémů sahá dále, než by nás možná napadlo – od jejich prevence až po výběr léčebné metody. Vše relevantní k tomuto tématu probereme v následujícím rozhovoru s doc. MUDr. Daliborem Musilem, Ph.D., z interní ambulance Polikliniky Agel v Olomouci.

Jak často trpí obézní lidé chronickým žilním onemocněním?

U chronického žilního onemocnění (CHŽO) hraje obezita velmi důležitou roli. V případě primárního CHŽO (degenerativní proces žilní stěny a chlopní) představuje nezávislý rizikový faktor urychlující progresi onemocnění. Nelze říci, že by obézní lidé trpěli primárním CHŽO častěji než neobézní, ale mnohem více se u nich setkáváme s pokročilými klinickými známkami, které jsou nápadné, a proto snadněji postřehnutelné. Kromě toho je obezita příčinou – etiologickým faktorem – sekundárního CHŽO, takže známky CHŽO najdeme prakticky u každého obézního člověka. 

Jak významnou roli obezita hraje právě v případě sekundárního chronického žilního onemocnění?

Spolu například s městnavým srdečním selháním je obezita řazena mezi sekundární extravenózní příčiny CHŽO, které zvyšováním tlaku v centrálních žilách (dolní dutá žíla, kyčelní žíly) ovlivňují celkovou žilní hemodynamiku. Jsou příčinou centrální žilní hypertenze, která se přenáší také do žil dolních končetin, vede k městnání krve a zhoršenému žilnímu návratu. Obezita je velmi častou příčinou sekundárního CHŽO, a právě v tom tkví její význam.

Pokud není pacient obézní celoživotně, v jakém časovém horizontu se obezita může projevit na žilní hemodynamice?

Nárůst tělesné hmotnosti jistě negativně a trvale ovlivní průběh CHŽO. Dříve a častěji než u neobézních jedinců se u obézních osob objeví pokročilá stadia tohoto onemocnění, včetně bércového vředu. Nelze mluvit o nějakém obecném univerzálním časovém horizontu. Vliv obezity je individuální, protože i když jde o nezávislý rizikový faktor, záleží také na věku, fyzické aktivitě, zaměstnání, nošení kompresivních punčoch, chirurgické léčbě varixů, péči o dolní končetiny a dalších okolnostech. Rychlý a výrazný nárůst hmotnosti však může klinické známky a symptomy CHŽO ovlivnit poměrně rychle, v průběhu několika měsíců.

Se kterými hormonálními změnami ovlivňujícími stav žil je obezita spojená?

Spíše než hormonální změny mají na žilní stěnu vliv přenašeče mezibuněčných informací (cytokiny). U obezity je tvorba cytokinů zvýšená jednak celkově při prozánětlivém stavu spojeném s nadměrnou adipozitou a jednak lokálně v žilní stěně při poruše krevního toku, která vyvolává zánětlivou reakci v žilní stěně, přilehlé kůži a podkoží. Proto zde tak často vidíme trofické defekty kůže, bércové vředy.

Proč se na redukci hmotnosti u obézních pacientů s chronickým onemocněním žil zapomíná jako na součást terapie?

Terapie CHŽO spočívá v režimových opatřeních, pravidelném nošení kompresivních punčoch, chirurgické léčbě a užívání venofarmak. Redukce tělesné hmotnosti se ukrývá v režimových opatřeních, o kterých se však v ambulancích praktických lékařů nebo specialistů moc nemluví. Řešení problémů se přenáší na lékaře (venofarmaka, chirurgická léčba), zatímco na roli pacienta, který by měl k terapii také přispět a snížit svou hmotnost, se zapomíná. Často se zapomíná rovněž na kompresi, což je škoda.

Proč je redukce hmotnosti u těchto nemocných klíčovou součástí léčby?

Vyšší intraabdominální tlak u obézních lidí zhoršuje známky a symptomy primární CHŽO a samotná obezita může být příčinou sekundárního CHŽO. Snížení tělesné hmotnosti a úbytek tuku v břišní dutině má proto pozitivní vliv na návrat žilní krve z dolních končetin a samo o sobě léčebný efekt.

Jaký vliv na výsledek léčby může mít redukce hmotnosti?

Stárnutí a nárůst tělesné hmotnosti, často se stárnutím spojený, jsou dva nejdůležitější faktory, které vedou ke zhoršování známek a symptomů primárního i sekundárního CHŽO. Věk jistě nezměníme, ale svou hmotnost určitě ano, a můžeme tak velmi příznivě ovlivnit nejenom své žilní onemocnění, ale také potíže s klouby a páteří, které významnou měrou přispívají k nesnázím s dolními končetinami.

Ovlivňuje obezita výběr a průběh terapie chronického žilního onemocnění? Pokud ano, jak?

Farmakoterapie a chirurgická léčba jsou vždy stejné, avšak u pacientů s nadváhou a obezitou klademe ještě větší důraz na režimová opatření, která by měla snížit tělesnou hmotnost nebo alespoň zastavit její další nárůst. Těžká obezita (BMI ≥ 40 kg/m2) komplikuje každou chirurgickou léčbu, proto v těchto případech chirurg před operací často trvá na snížení hmotnosti pacienta.

Odkaz na kurz:

Vztah obezity a chronického žilního onemocnění

Kristýna Poulová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Angiologie Gynekologie a porodnictví Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#