#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Chytrá“ inzulinová pera – novinka na českém trhu

3. 11. 2022

Od září 2022 jsou pro české pacienty s diabetem k dispozici plně hrazená chytrá inzulinová pera. Oproti běžným inzulinovým perům umějí navíc zobrazit a uchovávat data o čase a dávce aplikovaného inzulinu. Jak ukazují dosavadní poznatky, pouhé vybavení pacienta chytrým perem vede díky zpětné kontrole podání inzulinu ke zlepšení kompenzace glykémie, a to i u dětí. Lékařům umožňují chytrá inzulinová pera kontrolovat compliance, upravovat terapii a identifikovat náměty pro edukaci pacientů.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Co je to chytré inzulinové pero?

Chytré inzulinové pero, tzv. smart pen, představuje propojené pero. V Česku se zatím jedná o NovoPen® 6 a NovoPen Echo® Plus.

NovoPen® 6 je jednotkové pero a NovoPen Echo® Plus půljednotkové pero. Displej těchto per zobrazuje velikost poslední dávky a čas od poslední aplikace inzulinu. Pero uchovává data o aplikaci za poslední 3 měsíce. Nenabíjí se, výdrž baterie dosahuje 4–5 let. Data z pera v současnosti pacient převede do kompatibilní mobilní aplikace. V mobilní aplikaci nebo cloudu je možné zobrazit dávky inzulinu a čas jejich podání se současně naměřenou glykémií nebo profilem ze senzoru.

Pro koho jsou chytrá inzulinová pera vhodná?

Chytrá inzulinová pera jsou vhodná pro pacienty, u nichž jsou k dispozici data z kontinuálního monitorování glukózy (CGM) nebo z častých záznamů z glukometru, pro osoby, jež začínají s inzulinoterapií a u nichž existují obavy z hypoglykémie nebo nárůstu tělesné hmotnosti, dále pro nemocné s opakovanými hypoglykémiemi nebo syndromem zhoršeného rozpoznávání hypoglykémie, pro pacienty s rozkolísaným diabetem vyžadující časté kontroly, pro jedince, jež stresuje variabilita glykémie, pro zapomnětlivé lidi a pro děti, seniory nebo ženy s gestačním diabetem.

Jaký je přínos používání chytrých inzulinových per?

Efekt používání chytrých inzulinových per na kompenzaci glykémie u pacientů s diabetem 2. typu hodnotila 12týdenní randomizovaná překřížená studie. Ukázala snížení hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c), a to nezávisle na využívání alarmů. Studie provedená u pacientů s diabetem 1. typu sledovaných nejméně 180 dnů doložila, že samotné vybavení chytrým perem vede k poklesu počtu vynechaných bolusových dávek. To bylo spojeno s významným prodloužením času stráveného v cílovém rozmezí glykémie (3,9–10,0 mmol/l) o 1,9 hodiny spolu se zkrácením času stráveného v hyperglykémii o 1,8 hodiny a v hypoglykémii (< 3,0 mmol/l).2

Přínos byl potvrzen i u dětských pacientů. Ve studii s 39 dětmi s diabetem 1. typu, které byly sledovány nejméně 1 rok, vedlo používání chytrého inzulinového pera k postupnému statisticky významnému snížení výskytu hypoglykémií během 24 hodin o 31,4 % včetně snížení nočních hypoglykémií o 24,4 %.3

Adherenci k podávání dávek bazálního inzulinu v každodenní praxi s využitím pera NovoPen® 6 hodnotila švédská studie zahrnující 32 diabetiků 1. typu. Během 2 týdnů vynechalo 1 dávku bazálního inzulinu 17,7 % pacientů, 2 dávky 3,6 % a > 2 dávky 0,6 % pacientů. Vynechání nejméně 2 dávek bazálního inzulinu bylo spojeno se zkrácením doby v cílovém rozmezí glykémie.4

Jak je to s preskripcí chytrých inzulinových per v praxi?

Aplikace inzulinu pomocí chytrých per je stejná jako u jiných inzulinových per. Pera jen navíc ukazují záznamy o podaných dávkách inzulinu. Jejich využití je vhodné u pacientů s mobilním telefonem s technologií NFC. Pacient si dnes může vybrat bezplatnou aplikaci Diasend, aplikaci MySugar nebo nově také aplikaci Freestyle LibreLink.

Chytrá inzulinová pera NovoPen® 6 a NovoPen Echo® Plus jsou v Česku plně hrazená z veřejného zdravotního pojištění, a to pro každého pacienta 2 pera 1× za 3 roky. V platnosti jsou kódy SÚKL 5015038 a 5015039 pro NovoPen® 6 a 5015036 a 5015037 pro NovoPen Echo® Plus. Maximální dávka inzulinu, kterou lze nastavit na peru NovoPen® 6, činí 60 j., na NovoPen Echo® Plus je to 30 j.

Jaké jsou dosavadní zkušenosti českých lékařů s chytrými inzulinovými pery?

Čeští diabetologové, kteří již mají s chytrými inzulinovými pery zkušenosti, uvádějí, že nová technologie umožňuje zlepšit kompenzaci diabetu u pacientů léčených inzulinem díky přesné zpětné kontrole velikosti a času aplikované dávky, a to ze strany lékaře i pacienta. Další výhodou je možnost jednoduše posoudit compliance pacientů s inzulinoterapií, což umožní rychleji dosáhnout kompenzace. Pacienti se dnes již sami ptají na možnost zpětné kontroly aplikace inzulinu, která pomůže zabránit vynechání dávky nebo dvojí aplikaci dávky. Chytré inzulinové pero jim tak může přinést větší svobodu a klid.

inzerce:

Závěr

Chytrá inzulinová pera znamenají další rozvoj technologií v diabetologii, jež pomáhají zlepšit kompenzaci a usnadňují život pacientům.

(zza)

Zdroje:
1. Dotkněte se budoucnosti. Sympozium společnosti NovoNordisk, Praha, 16. 9. 2022.
2. Adolfsson P., Hartvig N. V., Kaas A. et al. Increased time in range and fewer missed bolus injections after introduction of a smart connected insulin pen. Diabetes Technol Ther 2020 Oct; 22 (10): 709−718, doi: 10.1089/dia.2019.0411. 
3. Adolfsson P., Björnsson V., Hartvig N. V. et al. Improved glycemic control observed in children with type 1 diabetes following the introduction of smart insulin pens: a real-world study. Diabetes Ther 2022 Jan; 13 (1): 43−56, doi: 10.1007/s13300-021-01177-w.
4. Ekberg N. R., Hartvig N. V., Kaas A. et al. Smart pen exposes missed basal insulin injections and reveals the impact on glycemic control in adults with type 1 diabetes. J Diabetes Sci Technol 2022 Jul 1: 19322968221104142, doi: 10.1177/19322968221104142 [Epub ahead of print].

CZ22NP600032



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#