#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Systém hodnocení erektilní dysfunkce pomocí stupnice EHS


Authors: V. Študent;  M. Hrabec;  A. Vidlář;  M. Grepl
Published in: Urol List 2008; 6(4): 38-39

Overview

Vzhledem ke stárnoucí populaci vzrůstá i prevalence ED (erektilní dysfunkce). Lékaři všech oborů se ve svých ordinacích s problematikou ED setkávají častěji. Autoři prezentují jednodušší systém hodnocení erektilní dysfunkce pomocí stupnice tvrdosti erekce (Erection Hardness Score, EHS). Autoři prezentují své vlastní zkušenosti s již publikovaným systémem diagnostiky a monitorace léčby pomocí systému EHS. Na podkladě svých zkušeností doporučují jeho využití v běžné klinické praxi.

Klíčová slova:
erektilní dysfunkce, ED, stupnice tvrdosti erekce, EHS

ÚVOD

Prevalence erektilní dysfunkce (ED) je celosvětově udávána v rozmezí 13 % až 28 % u mužů ve věku 40 až 80 let. Až 52 % mužů ve věku 40–70 let v Massachusetts Male Aging Study udalo skutečnost, že někdy nebyli schopni dosáhnout erekce dostatečné k sexuálnímu styku. Podobný výskyt ED byl zaznamenán i v populaci českých mužů. Naše vlastní zkušenosti byly publikovány ve studii Kapros [4]. Normální hodnoty erektilní funkce dle dotazníku IIEF udalo 45,5 %, mírné až střední erektilní dysfunkce 26,6 %, střední 13,3 % a těžké ED 5,3 % mužů.

V běžné klinické praxi se setkáváme se skutečností, že pacienti nemají dostatek času, někdy nechápou smysl otázek či význam některých slov v dotazníku IIEF-5. Například význam slova „penetrace“ musí lékař často zvlášť vysvětlovat. Nehledě na velmi běžnou situaci, kdy pacient ve věku 40 až 70 let netrpí jen ED, ale i presbyopií a korekční brýle nechal doma, neboť šel na vyšetření s jinými problémy.

V literatuře bylo publikováno již několik prací poukazujících na významnou korelaci mezi různými dotazníky hodnotícími erektilní dysfunkci a 4bodovým skóre tvrdosti erekce (Erection Hardness Score, EHS) [1,2]. Například Goldstein publikoval svoje zkušenosti v diagnostice i léčbě ED s využitím stupnice EHS a její korelace s IIEF [3].

Jeho rozdělení tvrdosti erekce pochází ze studie vyhodnocující účinnost a bezpečnost Viagry®, která byla podávána mužům s erektilní dysfunkcí z příčin organických, psychogenních a smíšených. Schéma ukazuje škálu kvality (tvrdosti) erekce na základě otázky „Jak byste ohodnotil tvrdost vaší erekce?“

STUPEŇ 1: Penis je větší, ale není pevný.

STUPEŇ 2: Penis je pevný, avšak není dostatečně pevný pro penetraci.

STUPEŇ 3: Penis je dostatečně tvrdý pro penetraci, avšak není úplně tvrdý.

STUPEŇ 4: Penis je úplně tvrdý a rigidní.

Tyto skutečnosti publikované ve studiích jsme se rozhodli konfrontovat s běžnou klinickou praxí.

MATERIÁL A METODA

U 68 pacientů, kteří ve screeningové části databáze Kapros [6] vyplnili zároveň dotazník IIEF-5 a EHS, byla zjišťována závislost skóre erektilní dysfunkce (IIEF) na stupni tvrdosti erekce (EHS).

VÝSLEDKY

Průměrný věk mužů byl 63,7 let (48–72 let). Průměrná hodnota IIEF byla 13,5 a průměrné EHS 2,32. Rozložení skóre EHS ve sledované skupině bylo: u 22 % EHS 1, u 40 % EHS 2, u 22 % EHS 3 a u 16 % EHS 4 (graf 1).

Graph 1. Rozložení skóre EHS.
Rozložení skóre EHS.

Průměrné hodnoty IIEF v jednotlivých EHS skupinách: U EHS 1 byla průměrná hodnota IIEF 4,5, u EHS 2 byla průměrná hodnota IIEF 13,1, u EHS 3 byla průměrná hodnota IIEF 16,2 a u EHS 4 byla průměrná hodnota 22,9 (graf 2).

Graph 2. Průměrná hodnota IIEF v závislosti na EHS.
Průměrná hodnota IIEF v závislosti na EHS.

Byla prokázána závislost hodnoty IIEF a EHS (korelační koeficient = 0,807) (graf 3).

Graph 3. Závislost hodnot IIEF a EHS.
Závislost hodnot IIEF a EHS.

Table 1.

ZÁVĚR

Naše studie prokázala korelaci mezi dotazníky IIEF a 4bodovou stupnicí EHS. Stupnice EHS se v praxi ukázala užitečnou jak pro diagnostiku určitého stupně ED, tak i pro úspěšnost či neúspěšnost léčby erektilní dysfunkce PDE-5 inhibitory. Použití EHS bylo pozitivně přijímáno i našimi pacienty. Tematika ED s nimi byla diskutována „konkrétněji“, časově méně náročněji a pro ně přijatelnější formou.

Co nabízí stupnice tvrdosti erekce lékařům?

  • Jednotný přístup pro všechny specializace lékařů
  • Jednoduchý koncept, jednoduše vysvětlitelný pacientům a jejich partnerkám
  • Jednoduchý a časově nenáročný nástroj pro zhodnocení erektilních funkcí pacientů
  • Schopnost monitorovat průběh léčby ED a efektivně titrovat dávkování léků podle potřeb pacientů

doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D.

Urologická klinika LF UP a FN Olomouc

I. P. Pavlova 6,

Olomouc, 775 20

studentv@fnol.cz


Sources

1. Goldstein I, Lue TF, Padma-Nathan H, Rosen RC, Steers WD, Wicker PA. N Engl J Med 1998; 338: 1397–1404.

2. Opsomer RJ et al. Prezentováno na: The 22nd European Association of Urology Congress; březen 21–24, 2006; Berlin, Germany. Abstract AM07-2380.

3. Goldstein I et al. Erection Hardness is Crucial for Good Sex and a Healthy Relationship: The Global Better Sex Survey. J Sex Med 2007; 4 (suppl. 2): 148.

4. Študent V, Hrabec M, Fiala R, Král M, Vidlák A. Výskyt LUTS a erektilní dysfunkce v Olomouckém kraji. Urologie pro praxi 2007; 8(2): 77–79.

5. Hrabec M, Študent V, Fiala R, Král M, Vidlář A. Výskyt LUTS a erektilní dysfunkce v Olomouckém kraji. Sexuológia 2007.

6. http://www.capros.registry.cz/

Labels
Paediatric urologist Urology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#