#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slunečnicový olej srdci nesvědčí

1. 11. 2017

Slunečnicový olej je běžnou součástí naší stravy. Obsahuje látky, které jsou pro tělo nezbytné. Jak je tedy možné, že může negativně ovlivňovat naše zdraví?

Chybí vyváženost 

Možná jste slyšeli o omega-3 a -6 nenasycených mastných kyselinách. Jsou to látky, které naše tělo potřebuje, ale neumí je samo vyrobit. Hrají důležitou roli v procesu krevního srážení, obranyschopnosti nebo v průběhu zánětu. Proto je nutné přijímat tyto mastné kyseliny v potravě. Nejde ale jen o jejich přijaté množství, hlavní je zejména vzájemný poměr těchto látek.

  • V průběhu dějin konzumovali lidé vyvážený poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin (v rozmezí přibližně od 1 : 1 do 3 : 1).
  • Současná strava je však bohatá na omega-6 a chudá na omega-3 mastné kyseliny.
  • Poměr těchto látek se tak posunul k alarmujícím 16 : 1.

Právě slunečnicový olej obsahuje velké množství omega-6 a jen zanedbatelné procento omega-3 mastných kyselin. Je tak největším zdrojem omega-6 mastných kyselin v naší stravě.

Proč se slunečnicovému oleji vyhýbat

  1. Omega-6 mastné kyseliny podporují zánět, naproti tomu omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě. Zánět je důležitým prostředkem v boji proti infekcím. Při nedostatku protizánětlivých látek v podobě omega-3 mastných kyselin ale tělo přehnaně podléhá zánětu. To je spojováno mimo jiné s chorobami srdce a cév.
  2. Kyselina linolová je jedna z omega-6 mastných kyselin. Při vysokém příjmu této mastné kyseliny byla naměřena vyšší míra oxidačního stresu v organismu. Oxidační stres se podílí na rozvoji mnoha onemocnění, jako je například kornatění tepen nebo infarkt srdce.
  3. Kyselina linolová také způsobuje pokles množství oxidu dusnatého v krvi. To vede ke zvyšování krevního tlaku.
  4. Vysoký krevní tlak, stejně jako převaha prozánětlivých látek v organismu a vysoký oxidační stres, poškozují cévní stěnu. Následně dochází ke kornatění tepen (tzv. ateroskleróze).
  5. Po konzumaci slunečnicového oleje se změní složení krevních tuků. Zvýší se množství těch, které působí rozvoj aterosklerózy. Naproti tomu použití olivového oleje udržuje krevní tuky v mnohem příznivějším poměru.

 Poškození cévní stěny a ateroskleróza jsou nejlepší cestou k infarktu srdce nebo cévní mozkové příhodě.

Pro zdravé srdce a cévy

Jak tedy zlepšit poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami? Omezte příjem slunečnicového oleje i smažených jídel. Do salátů se výborně hodí olej olivový. Zařaďte do svého jídelníčku více ryb. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

(dos)

Zdroje:

http://www.healthline.com/nutrition/11-serious-concerns-about-vegetable-oils#section2
http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(17)30914-0/fulltext



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#