Riziko malnutrice a nutriční podpora u Alzheimerovy choroby
Risk of malnutrition and nutritional support in Alzheimer disease
The aim of our study
was to describe the nutritional status in patients with Alzheimer’s disease and in those with dementia of vascular aetiology and to assess the effect of nutritional support on mortality and mental functions in these subjects. One hundred and sixty-five residents (100 Alzheimer’s disease and 65 vascular dementia) living in 7 institutions throughout the Czech Republic were studied over a two-year-period. Voluntary food intake was measured during the first year, following which; the patients with Alzheimer’s disease were randomised into two groups. The study group received 600 kcal supplements (Nutridrink Nutricia) to their regular diet whereas the control group continued on the standard diet. Nutritional parameters using the Mini Nutritional Assessment (MNA), body weight, and mental state Mini Mental State Examination (MMSE) were monitored every third month and spontaneous food intake was measured every second month of the study period.
The nutritional status (MNA) was significantly worse in patients with Alzheimer’s disease than in patients with vascular dementia. This parameter correlated with body mass index and spontaneous food intake. Nutritional support significantly slowed down the deterioration of the mental functions of the Alzheimer’s disease patients.
It is concluded that dietary counselling and nutritional support in patients with Alzheimer’s disease is clinically important and reduces the impairment of mental functions.
Key words:
Alzheimer’s disease, nutritional support, mental functions, undernutrition.
Autoři:
L. Sobotka 1; Navrátilovám. 2; J. Jarkovský 3
; D. Solichová 1; R. Hyšpler 1; Zadák Z. Češková E. 1 2
Působiště autorů:
Klinika gerontologická a metabolická
Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta Hradec Králové.
Přednosta: Prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
1; Psychiatrická klinika
Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Přednostka: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.
2; Institut biostatistiky a analýz Lékařské fakulty
Masarykova univerzita, Brno
Přednosta: Doc. RNDr. Ladislav Dušek, CSc.
3
Vyšlo v časopise:
Prakt. Lék. 2007; 87(2): 97-102
Kategorie:
Z různých oborů
Souhrn
Cílem naší studie bylo popsat nutriční stav u nemocných s Alzheimerovou chorobou a jedinců s demencí vaskulární etiologie. Současně jsme sledovali vliv nutriční podpory podávané formou sippingu na mortalitu a mentální funkce u těchto jedinců. Do dvouleté studie bylo zařazeno 165 jedinců (100 nemocných s Alzheimerovou chorobou a 65 jedinců s vaskulární demencí), kteří byli klienty 7 domovů pro seniory v České republice. Během prvého roku byl sledován spontánní příjem potravy, nutriční parametry a mentální funkce. V následujícím roce byli nemocní s Alzheimerovou chorobou rozdělení do dvou skupin. Jedna skupina dostávala ke standardnímu příjmu potravy nutriční doplněk (600 kcal denně – Nutridrink Nutricia). Druhá skupina dostávala pouze standardní příjem potravy. Nutriční parametry (MNA, tělesná hmotnost a BMI) a mentální funkce (MMSE) byly sledovány každé tři měsíce. Spontánní příjem potravy byl sledován každé dva měsíce.
Nutriční stav (MNA a BMI) byl signifikantně horší u nemocných s Alzheimerovou chorobou než u nemocných s vaskulární demencí. MNA signifikantně koreloval s BMI a spontánním příjmem potravy. U nemocných s Alzheimerovou chorobou nutriční podpora signifikantně zpomalila postupné zhoršování mentálních funkcí.
Naše výsledky podporují názor, že péče o dobrou výživu a nutriční podpora jsou klinicky významné, neboť zpomalují postupné zhoršování mentálních funkcí u nemocných s Alzheimerovou chorobou.
Klíčová slova:
Alzheimerova choroba, nutriční podpora, mentální funkce, podvýživa.
Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospěléČlánek vyšel v časopise
Praktický lékař
2007 Číslo 2
- Metamizol jako analgetikum první volby: kdy, pro koho, jak a proč?
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul
- Cinitaprid – v Česku nová účinná látka nejen pro léčbu dysmotilitní dyspepsie
- Horní limit denní dávky vitaminu D: Jaké množství je ještě bezpečné?
- Antidepresiva skupiny SSRI v rukách praktického lékaře
Nejčtenější v tomto čísle
- Riziko malnutrice a nutriční podpora u Alzheimerovy choroby
- Aktivní vyhledávání karcinomu prostaty na základě vyšetření PSA v ordinaci praktického lékaře
- Odkaz I. F. Semmelweise dnešku, klíčové etapy vývoje a nejzávažnější současné problémy nemocniční hygieny
- Klinicky manifestní diabetická neuropatie: nezvratné poškození nervu?