#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobý přínos terapie luspaterceptem – čerstvá data ze studie MEDALIST

22. 4. 2024

Terapie myelodysplastického syndromu (MDS) s nízkým rizikem si dává za cíl kompenzaci anémie, zlepšení či udržení kvality života a prodloužení doby do progrese do MDS s vyšším rizikem (HR-MDS) nebo do akutní myeloidní leukémie (AML). V rámci řešení anémie můžeme sáhnout po transfuzní terapii nebo podávání epoetinů, lenalidomidu či luspaterceptu coby prvního zástupce třídy léků podporujících maturaci erytrocytů. A právě posledního jmenovaného se týkají loni zveřejněná data z následného sledování pacientů ze studie MEDALIST.

Mechanismus působení luspaterceptu

Luspatercept je rekombinantní fúzní protein, který vazbou na endogenní ligandy blokuje signální dráhu Smad2/3, jež zpomaluje dozrávání erytrocytů a je patologicky aktivní u onemocnění charakterizovaných neúčinnou erytropoezou. Tím luspatercept podporuje normální maturaci erytroidních buněk v kostní dřeni. V rámci MDS se používá k léčbě dospělých pacientů s anémií závislou na transfuzích v důsledku MDS velmi nízkého, nízkého a středního rizika s prstenčitými sideroblasty (MDS-RS), kteří jsou refrakterní k léčbě látkami stimulujícími erytropoezu (ESA) nebo je netolerují.

Studie MEDALIST a následná dlouhodobá léčba

Dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie fáze III MEDALIST zařadila pacienty s MDS-RS s velmi nízkým, nízkým nebo středním rizikem, kteří vykázali refrakternost či intoleranci ESA nebo byli k této léčbě nevhodní a pravidelně dostávali transfuze erymasy. Byli randomizováni v poměru 2 : 1 do skupiny s luspaterceptem (1,0−1,75 mg/kg s.c. každé 3 týdny) nebo s placebem. Primárním sledovaným parametrem byla nejméně 8týdenní nezávislost na transfuzích během prvních 24 týdnů léčby. Po ukončení studie bylo pacientům profitujícím z terapie luspaterceptem umožněno v ní pokračovat v rámci dlouhodobého následného sledování. Pacienti ze skupiny s placebem dostávali během následného sledování podpůrnou péči.

Vliv luspaterceptu na závislost na transfuzích

Analýza následného sledování se týká období od listopadu 2020 do ledna 2021 a zahrnuje data 153 pacientů léčených luspaterceptem a 76 s placebem. Medián doby sledování pacientů na luspaterceptu byl 40 měsíců, v případě placeba 38 měsíců. Během této doby dosáhlo nejméně 8týdenní nezávislosti na transfuzích 48,4 % pacientů na luspaterceptu oproti 15,8 % s placebem. Více než 16 týdnů bez nutnosti transfuzí bylo dosaženo u 31,4 % pacientů s luspaterceptem a u 7,9 % s placebem. Kumulativní délka všech období, kdy dotyčný nepotřeboval nejméně 8 týdnů transfuzi, i když nemuselo jít o kontinuální období, dosáhla 80,7 týdne s luspaterceptem a 21,0 s placebem.

Z dalších výsledků je vhodné zmínit, že k průměrné elevaci hemoglobinu o > 15 g/l i bez podávání transfuzí došlo u 41,8 % pacientů na terapii luspaterceptem v porovnání se 3,9 % s placebem.

Míra progrese do HR-MDS a AML

Progrese do vysoce rizikové MDS či akutní myeloidní leukémie nebyla vysoká ani v jednom rameni: U pacientů na terapii luspaterceptem se progrese do HR-MDS týkala 5,9 % a progrese do AML 2,6 %; v rameni s placebem do HR-MDS zprogredovalo 3,9 %, do AML dalších 3,9 % nemocných. Incidence progrese do HR-MDS na 100 pacientoroků upravená podle doby sledování činila 2,22 s luspaterceptem, resp. 1,55 s placebem, do AML 0,97, resp. 1,52.

Celkové přežití

V době ukončení sběru dat nebylo ani v jednom rameni studie dosaženo mediánu celkového přežití (OS). Odpověď na terapii luspaterceptem během prvních 24 týdnů studie MEDALIST byla spojena s delším OS. Z 58 pacientů, kteří při léčbě luspaterceptem v základní studii dosáhli nejméně 8týdenní nezávislosti na transfuzích, jich na konci prodlouženého sledování bylo naživu 81 % (medián OS nedosažen); z těch, kteří v základní studii této odpovědi na luspatercept nedosáhli, bylo naživu 62,1 % (medián OS 46,1 měsíce). OS bylo u pacientů s luspaterceptem delší, také pokud během prvních 24 týdnů léčby dosáhli zvýšení hladiny hemoglobinu nejméně o 15 g/dl.

Závěr

Data z více než 3letého sledování pacientů ze studie MEDALIST ukazují, že dlouhodobá léčba luspaterceptem poskytuje nemocným s anémií závislým na transfuzích z důvodu nízce rizikového MDS-RS setrvalý klinický přínos s predikovatelným profilem bezpečnosti.

(jala)

Zdroj: Platzbecker U., Santini V., Komrokji R. S. et al. Long-term utilization and benefit of luspatercept in transfusion-dependent, erythropoiesis-stimulating agent-refractory or -intolerant patients with lower-risk myelodysplastic syndromes with ring sideroblasts. Leukemia 2023 Nov; 37 (11): 2314−2318, doi: 10.1038/s41375-023-02031-7.

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde
https://www.bms.com/assets/bms/cz/en/documents/REBLOZYL_ZIP.pdf
https://www.bms.com/assets/bms/cz/en/documents/REVLIMID_ZIP.pdf

2007-CZ-2400007



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#