#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Petra Garnolová: Kombinace léčebného konopí s dalšími analgetiky je ideální cesta k dosažení co nejlepšího efektu s co nejmenšími nežádoucími účinky

8. 1. 2024

Léčebné konopí si postupně nachází cestu k řadě pacientů s různými obtížemi. Patří mezi ně i nemocní s neztišitelnou a špatně ovlivnitelnou chronickou bolestí. Právě u nich může tato terapie představovat novou šancí na kvalitní život se závažným či terminálním onemocněním. Relativně novou formou, jež přináší další benefity, je extrakt z léčebného konopí. Se specialistkou na klinickou onkologii a paliativní medicínu MUDr. Petrou Garnolovou hovoříme mimo jiné o tom, proč je vhodné jej zvažovat nejen v rámci analgetické terapie, a samozřejmě o jejích zkušenostech z reálné praxe.

Jak lze využít léčebné konopí v paliativní a onkologické péči?

Léčebné konopí má řadu indikací. Nejvíce ho využíváme v léčbě neutišitelné bolesti, při nauzee, zvracení a dále při nechutenství či nespavosti způsobené nádorovým procesem nebo onkologickou léčbou.

Které formy se nejlépe osvědčují?

Léčebné konopí můžeme pacientovi předepsat v různých formách. Může dostat individuálně připravované kapsle, směs do vaporizéru, ale já si nejvíce oblíbila extrakt z konopí, který pacient užívá ve formě roztoku. Jde o aplikační formu, jež je pro pacienta praktická a komfortní, dávku užívá jedenkrát denně a já mám kontrolu nad tím, jakou dávku konopí skutečně užil.

Jací pacienti z léčebného konopí jednoznačně profitují a v jakých případech jste opatrnější?

Před zahájením léčby se vždy pacientů ptám na předchozí zkušenosti s užíváním konopí, a to i ve smyslu rekreačního užívání pro jeho psychotropní efekt. Pokud ho špatně tolerovali, například měli nevolnosti nebo jiné nepříjemné vedlejší projevy, přistupuji k této terapii s velkou obezřetností.

Velmi dobrý efekt jsem pozorovala například u pacientky na intenzivní chemoterapii pro generalizovaný nádor vaječníku. Léčba byla doprovázena závažnými nežádoucími účinky ve smyslu zvracení a nauzey, což vedlo ke zhoršení celkového stavu a hrozila nutnost přerušení terapie. Díky léčebnému konopí se stav výrazně zlepšil, obtíže se minimalizovaly a pacientka mohla pokračovat v efektivní terapii základního onemocnění.

Další případ, který mě napadá, je pacient s generalizovaným nádorem prostaty a mnohočetným metastatickým postižením kostí s krutými bolestmi. Užíval proto vysoké dávky dlouhodobě působícího fentanylu, několikrát denně krátkodobě působící fentanyl i řadu koanalgetik, ale léčba stále nebyla dostatečně účinná a bolest neumožňovala spánek delší než hodinu či dvě. Díky využití léčebného konopí se bolest stabilizovala, takže nebylo nutné dále navyšovat dávku opioidu, a hlavně pacient nyní spí bez probuzení 6 hodin. To vedlo k výraznému zlepšení jeho psychického stavu, neboť byl nespavostí velmi frustrován a odstranění spánkového deficitu zlepšilo celkovou kvalitu jeho života.

Jaké máte zkušenosti s účinností konopného extraktu v porovnání s tradičními analgetiky?

V léčbě bolesti používám léčebné konopí zejména jako koanalgetikum. Tedy u nemocných, kteří již užívají silné opioidy pro závažnou onkologickou bolest, ale stávající léčba není dostatečně efektivní a já nechci nebo nemohu dávku opioidu navyšovat. Dále jej využívám u pacientů, kteří mají vedle závažné bolesti další obtíže jako již zmiňovanou nespavost nebo třeba nechutenství.

Lze tedy léčebné konopí bez problémů kombinovat s ostatními analgetiky?

Ano, řekla bych že je to i nejlepší cesta. Kombinace nám umožňují snížit dávku analgetik, a tím redukovat jejich nežádoucí účinky. Léčba chronické intenzivní bolesti je o hledání nejlepší kombinace léků pro konkrétního pacienta. Někdy se nám daří stav zlepšit rychle, ale jindy hledáme a titrujeme kombinaci léků a velikost dávky tak, abychom dosáhli co nejlepšího efektu s co nejmenšími nežádoucími účinky.

Co nejčastěji očekávají pacienti a jejich rodiny od léčebného konopí? A jsou jejich očekávání naplněna?

Každý pacient s bolestí si hlavně přeje, aby byla bolest co nejmenší, nebo ještě lépe, aby nebyla vůbec. Za každý lék, který nám v tom může pomoci, jsou vděčni nemocní, jejich blízcí i my lékaři. Léčba špatně korigovatelné bolesti vyžaduje komplexní přístup a také trpělivost pacienta i lékaře při hledání optimální kombinace léků. Léčebné konopí má jistě svoje místo v těchto kombinacích, u některých nemocných přináší významný efekt, u jiných menší, ale každý lékař, který se věnuje této problematice, by měl na tuto léčebnou možnost pamatovat.

Jaké vedlejší účinky pacienti hlásí a jak je řešíte?

Někteří si stěžují na zvýšenou únavu a spavost − tam se snažím snížit dávku na minimum a pomalu ji navyšuji do požadovaného efektu. Jedna mladá pacientka měla přetrvávající pocit, že se pod ní hýbe podlaha, a u ní se mi bohužel nepodařilo ani snížením dávky tento nežádoucí účinek odstranit, takže jsem léčbu konopím musela ukončit.

Co byste doporučila těm, kdo o použití léčebného konopí uvažují?

Moje doporučení zní „zkuste to, má to smysl“. Je jasné, že nepomůže všem, není to žádný zázračný lektvar, ale jistě každý z nás má pacienty, kterým může konopí velmi pomoci. V praxi se někdy setkávám s lehce rezervovaným přístupem některých pacientů i kolegů. Mají obavy, aby na ně nebylo pohlíženo jako na narkomany. Je na nás jim vysvětlit, že v tomto případě jde o lék, nikoliv o drogu pro zábavu, a že jim léčebné konopí může přinést mnoho dobrého.

Jak vnímáte budoucnost léčebného konopí v paliativní a onkologické péči? Kde vidíte největší výzvy?

Myslím si, že indikace jsou v současnosti celkem jasně dané. Za největší výzvu proto považuji dostat všechny informace mezi lékaře a pacienty, aby jich co nejvíce mělo k této léčbě přístup. Další výzvou je komunikace a argumentace s plátci zdravotní péče, tedy s pojišťovnami, aby byla pacientům léčba uhrazena v plném rozsahu. Dnes je dávka na měsíc pro pacienta limitována a pojišťovna z tohoto limitu hradí 90 procent.

Základem dnešní medicíny založené na důkazech (EBM) jsou každopádně klinické studie a medicínský výzkum, což je nadále zapotřebí i v této oblasti. Čím více pevných dat o pozitivních účincích léčebného konopí budeme mít k dispozici, tím lépe. Budeme pak schopni lépe vysvětlit pacientům, proč jim léčebné konopí nabízíme, a kolegům argumentovat, proč se nemusejí bát tuto možnost využívat.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce MeDitorial



Štítky
Neurologie Onkologie Algeziologie Farmacie
Partneři sekce
Neuraxpaharm logo

Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#