#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doporučení pro výživu pacientů s rizikem vzniku nebo přítomností dekubitů

23. 8. 2021

Výživa hraje důležitou roli v prevenci a léčbě proleženin (dekubitů). V roce 2019 vznikla mezinárodní doporučení pro výživu osob s rizikem vzniku nebo již s přítomnými dekubity. Na základě publikovaných důkazů je připravily odborné skupiny PUAP/NPIAP/PPPIA (Pressure Ulcer Advisory Panel, National Pressure Injury Advisory Panel, Pan Pacific Pressure Injury Alliance Prevention) jako pomůcku pro klinickou praxi určenou pro lékaře i sestry.

Množství prognostických dat dokládá vliv výživy na riziko vzniku a hojení dekubitů. Proto je u pacientů s vysokým rizikem vzniku proleženin nebo již s jejich přítomností třeba zařadit do klinické péče nutriční opatření.

Identifikace pacientů s rizikem vzniku dekubitů

Riziko vzniku dekubitů je vysoké v případě:

  • pozitivního výsledku při použití nástroje pro hodnocení rizika proleženin;
  • pozitivního výsledku při použití nástroje pro hodnocení malnutrice;
  • nechtěného úbytku tělesné hmotnosti o ≥ 5 % za 30 dní nebo o ≥ 10 % za 180 dní;
  • BMI ≤ 18,5 nebo ≥ 30 kg/m2;
  • sarkopenie;
  • snížené možnosti či schopnosti přijímat potravu per os, potíží se žvýkáním a polykáním;
  • enterální či parenterální výživy;
  • imobility;
  • podvýživy/dehydratace;
  • některých komorbidit: konečného stadia renálního selhání, chronického srdečního selhání, diabetu;
  • kognitivního postižení;
  • dekubitů v anamnéze.

Vyšetření nutričního stavu u pacientů s vysokým rizikem nebo přítomností dekubitů

O riziku vzniku nebo o přítomnosti dekubitu je nutné informovat pacienta a rodinu, ošetřujícího lékaře a nutričního specialistu. Péči o takového pacienta by měl řídit mezioborový tým. Nutriční specialista provede vyšetření stavu výživy zahrnující:

  • diagnózu, komorbidity, medikaci;
  • vývoj tělesné hmotnosti, výpočet BMI;
  • fyzikální vyšetření zaměřené na výživu (podkožní tuk, svalová atrofie);
  • stanovení potřebného kalorického příjmu a příjmu bílkovin;
  • zjištění aktuálního nutričního příjmu a příjmu tekutin;
  • zjištění preferencí pacienta a intolerance potravin;
  • zhodnocení schopnosti žvýkat, polykat a samostatně jíst;
  • posouzení rizika dehydratace;
  • zjištění laboratorních hodnot souvisejících s výživou (HbA1c, močovina);
  • posouzení renálních funkcí s ohledem na příjem bílkovin;
  • kontrolu hydratace u pacientů se zvýšenou teplotou, zvracením, silným pocením, výraznou exsudací z ran.

Doporučený nutriční příjem

Denní kalorický příjem by měl odpovídat 30–35 kcal/kg tělesné hmotnosti, příjem bílkovin 1,2–1,5 g/kg (obojí se zohledněním klinického stavu) a příjem tekutin 1 ml na 1 kcal zkonzumované potravy. Stav hydratace je třeba monitorovat. Pacientovi by měla být nabízena preferovaná jídla. Je možné zvážit podávání fortifikovaných potravin a nápojů. Pokud je to z lékařského hlediska možné, je vhodné zmírnit přísnost restriktivních diet. V případě deficitu nebo nízkého příjmu vitaminů a minerálů je vhodné podávat perorální doplňky stravy. Každý týden by se měl pacient vážit.

U pacientů s malnutricí a rizikem dekubitů je třeba kalorický příjem a příjem bílkovin upravit. Pacienti s dekubity stadia 2–4, vícečetnými dekubity nebo chronickými ranami a malnutricí by měli dostávat perorální výživu s vysokým obsahem kalorií a bílkovin a potravinové doplňky s argininem, zinkem a antioxidanty.

Pravidelné monitorování

U pacientů s rizikem vzniku nebo již přítomností dekubitu je nezbytné nejméně 1× týdně kontrolovat stav kůže či rány, snášenlivost potravinových doplňků, příjem kalorií, bílkovin a tekutin oproti doporučeným hodnotám, schopnost perorálního příjmu (případně zvážit enterální nebo parenterální výživu), tělesnou hmotnost, laboratorní parametry, účinnost intervence v rámci multidisciplinárního týmu a hojení dekubitu pomocí validovaného nástroje.

Nutriční intervence je třeba opakovaně přehodnocovat až do vyhojení dekubitu.

(zza)

Zdroj: Munoz N., Posthauer M. E., Cereda E. et al. The role of nutrition for pressure injury prevention and healing: the 2019 international clinical practice guideline recommendations. Adv Skin Wound Care 2020 Mar; 33 (3): 123−136, doi: 10.1097/01.ASW.0000653144.90739.ad.



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
hartmann 2023

Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#